*

Mad & Vin

Gærsvampe og gastronomi

Skinnende hår, bedre hormonbalance og mindre stress. Det er svært at forestille sig, at små, gule fiskefoder-lignende gærflager har sundhedseffekter i den kaliber, men selv Gwyneth Paltrow og hippe newyorker-restauranter har taget gærflagerne til sig – og så må der vel være noget om snakken?

De populære gærflager bruges ofte som erstatning for parmesanost, f.eks. i den hjemmelavede pesto. Foto: Flickr/Ina Todoran

Det korrekte navn Saccharomyces cerevisiae lyder formentlig ukendt for de fleste. I daglig tale er de bedre kendt som gærflager og er en kategori af encellede svampe, som er blevet en ret populær spise i den seneste tid.

Det lyder måske en smule mystisk at skulle strø encellede svampe på sin mad – medmindre du altså følger Gwyneth Paltrows spisevaner, er veganer eller har besøgt nogle trendy newyorker-spisesteder for nylig. Men det er ikke desto mindre en af de store mad- og sundhedstrends i 2016. I hvert fald hvis man skal tro det amerikanske modemagasin Vogue, den britiske avis The Telegraph og en række andre udenlandske medier.

Eftersom gærflagerne består af inaktivt gær skal du ikke være bange for, at maven bobler over, når du spiser dem. Tværtimod. De små havregrynslignende flager er spækket med B-vitamin, selen, kalium, zink og jern og en kilde til komplet protein. Det er ikke uden grund, at især veganere og vegetarer er kendte brugere af flagerne, da de herigennem kan få opfyldt behovet for især jern og B12, som de fleste andre får dækket gennem kødretter. Gærflagerne bruges især som erstatning for ost, da smagen godt kan lede tankerne hen på parmesan, når de bruges i varme retter. De kan bruges i sovser, supper, grød, smoothies og som drys på gratinerede ting, og ja, endda på popcorn og chips.

De gule, tørre flager som ikke ligefrem ser appetitlige ud, men smager godt. Foto: Flickr/JJ Jennifer Jenner

Gær på gourmetscenen

Det er ikke kun i hjemmekøkkenet hos de helse-interesserede og ikke-kødspisende, at de små vidunder-flager er at finde. I takt med et globalt fokus på middagstallerkner med mindre kød og mere grønt til ære for både miljø og egen sundhed har vegetarisk og vegansk mad vundet større indpas på restaurant- og gourmetscenen verden over. Denne trend betyder, at spisesteder i både ind- og udland gør brug af mere alternativ mad og eksperimenterer med nye fødevarer. Herunder gærflagerne.

Herhjemme er sundhedsguru og helsegastronom Umahro Cadogan også fan af flagerne. Men det er nu ikke så meget på grund af de eventuelle sundhedseffekter.

»Jeg bruger dem især på grund af smagen. De har den skarpe smag af umami, sådan hen ad en rigtig god ost, som jeg virkelig godt kan lide. Og så er det jo bare en bonus, at de samtidig indeholder vigtige vitaminer og mineraler,« siger han.

Den klassiske firkantede gærpakke skal man dog lade blive i køleskabet, til man skal bage brød. Til gengæld kan man jo prøve at toppe hjemmebaget med en gang gærflager og kreere sit helt eget – og ganske sunde – ”ostebrød”.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Billig sprøjt forklædt som Amarone

Tag med på jagten på fødevaresvindlerne. Forfalsket honning og rødvin er nogle af de varer, som organiserede kriminelle har kastet sig over. Sådan ser du, om vinen er forfalsket.
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Guide til de hemmelige bilnyheder
Der er meget hemmelighedskræmmeri omkring kommende modeller. Vi har jagtet en af de mest hemmelige – og fundet den. 
Se flere
Bolig
Sådan skabte familien Lykke en strandvejsvilla, der forandrede familiens liv
Familien Lykke boede i otte år i deres hus ved Strandvejen i Køge, før de opførte den tilbygning, som forvandlede et småt og ordinært hus til et rummeligt og moderne hjem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her