*

Mad & Vin

Hvilken påskebryg skal du vælge?

De mange forskellige påskebryg tilbyder noget for enhver smag – givetvis også din!

Foto: Lars Krabbe Vi tester ti påskebryg: Der er noget for enhver smag - givetvis også din!

Munke og marketing er årsagen til, at vi i Danmark har en enestående tradition med påskebryg. Den første påskeøl stammer fra munke fra München for mere end 200 år siden. Paulaner-munkene havde brug for ”flydende brød” at styrke sig på i den 40 dage lange faste op til påsken.

Det var øllen Salvator, munkene kom i bægeret, og den blev med tiden så populær, også i Danmark hos almindelige, dødelige øldrikkere, at danske bryggerier fra omkring 1900 tog konkurrencen op og bryggede behjertede kopier af dobbeltbock-øllen Salvator.

I dag er påskebryg et skønsomt miks af markedsføring og god bryggertradition, og ingen andre lande har så mange forskellige påskeøl i så mange forskellige stilarter som Danmark. Sidste år var der flere end 100 påskeøl, og mon ikke vi kommer op på samme antal i år?

1. Påske Beer

Duften er af urøl. Smagen er af urøl. Vi har at gøre med en slags potent Urquell. Påske Beer er også mere renskuret i forhold til en Urquell, renskuret som en bock fra Einbeck i udseende, maltprofil og mundfølelse. Skibonitternes gamle bryghus laver fremragende øl, ikke mindst når det nærmer sig den tjekkiske grænse med Påske Beer og Høker Bajer.

Til mad:

Omelet med bacon, krydderurter og evt. chili. Til milde og mellemlagrede oste går den også fint.

Påske Beer

Hancock Bryggerierne

6,3 pct./33 cl

Pris: 14,95 kr.

2. Påskebryg

Øllen har trukket på cedertræ. Ok, men det er godt nok svært at smage. Det skal dog ikke ligge denne fine orangebrune skønhed til last. Livfuld mundfylde. Masser af aromaer af karamel, chokolade, florale aromaer og orangelikør, som udfordres af en forfriskende syrlighed. En urteagtig bitterhed fra humlen. Flot fast skum. Lidt sprittet karakter.

Til mad:

Forskellige slags oste, gerne med blommesyltetøj.

Påskebryg

Rækker Mølle Bryghus

5,7 pct./50 cl

Pris: 24 kr.

3. Påskeøl

En smuk, klar rødbrun strong ale. Stilsikker. Smagen af ristet malt træder flot frem. Aroma af toffee fra malten er fremtrædende uden at være slikagtig. Aromaerne fra humlen er det måske mest interessante ved Krenkerups "Påskeøl", for der er tale om diskrete toner af hyldeblomst, blomme og altea bolsje. En lykkelig forening af bitterhed og toffee i eftersmagen.

Til mad:

Fortrinsvis til stegte retter med lam eller gris. Skæreosten, f.eks. en cheddar eller stilton, er også et godt match.

Påskeøl

Krenkerup

6,5 pct./50 cl

Pris: 23,95 kr.

4. Påskefrokost

Svaneke kaster sig over den trendy - og svære - saison øl og gør det stilsikkert. En både elegant perlende og voluminøs mundfylde. En gennemgående typisk tørhed som i de bedste saison øl. Humlebitterheden er ekstraordinært markant for at skabe balance med sødmen. Aromaerne er det måske mest interessante: Appelsin, citron, abrikos og nelliker.

Til mad:

Æggekage med laks, dild og purløg. Den mildt røgede sild med kartoffelsalat vil også blive glad for at glide ned tæt omslynget med Svanekes saison.

Påskefrokost

Svaneke Bryghus

75 cl/6,5 pct.

Pris: 32,95 kr.

5. Påskebryg

En mere tydelig duft af humle fås ikke, og humlen går løs på smagsløgene ved det første sip. Et tegn på, at humlen er kylet tanken i efter gæringen. Der er bid i humlen, men ikke i resten af øllen. Maltprofilen er spinkel, mundfylden ligeså. Aromaerne begrænser sig til karamel fra malten samt græs og en smule grapefrugt fra humlen. Tørheden er gennemgående.

Til mad:

Hvidskimmeloste og lam krydret med fortrinsvis eksotiske krydderier som chili, ingefær, karry og koriander.

Påskebryg

Bryggeriet Skovlyst

33 cl/5,0 pct.

Pris: 8 kr.

6. Kongens Fadebur Påskebryg

En ren og lækker rødbrun overgæret øl med en solid maltbund med et smukt, højt cappuccinofarvet skum. En øl, det fleste vil kunne lide. Karamelsmagen er dominerende, uden at sødmen krænger over i en massakre af bland-selv-slik. Den forholdsvis høje alkoholprocent snyder, for der er tale om et bryg, som er meget let at drikke. Humlen anes kun.

Til mad:

Stegt og godt krydret lammekød. Den faste, godt lagrede ost vil også hygge sig med Kongens Fadebur Påskebryg.

Kongens Fadebur Påskebryg

Ørbæk Bryggeri

75 cl/7,0 pct.

Pris: 39,95 kr.

7. Easter Brew

Et sikkert valg til påskebordet. Den er tilpas allround til at favne både køllen, æggekagen og osten. Tonerne af karamel og malt samt bitterhed fra humlen er alle rustikke, men samtidig er det en letdrikkelig øl med en fin perlende mundfylde og velgørende syre. En øl, som næppe vinder priser, men som vinder de flestes hjerter omkring påskebordet.

Til mad:

Klassisk lammekølle krydret med hvidløg og rosmarin. Myntegele og flødekartofler skader ikke.

Easter Brew

Semper Ardens (Carlsberg)

63 cl/6,5 pct.

Pris: 25 kr.

8. Mørk påskebryg

Bryggeriet kalder øllen for en pilsner, og det er falsk varebetegnelse. Men nok om amatørismen i markedsføringen. En øl, som de fleste hurtigt kan lide, men næppe vil købe igen. Aromaerne er et ustyret sammensurium af creme fraiche rørt op med lakrids, skolekaramel, papaya og skumbanen. Gærsmagen er tydelig. Masser af restsødme.

Til mad:

Marinerede sild med eksotiske krydderier som fx karry, chili, ingefær og appelsin. Også velegnet til creme fraiche sild.

Mørk påskebryg

Raasted Bryghus

50 cl/6,4 pct.

Pris: 10,95 kr.

9. Påske Ale

Danmarks måske smukkeste etikette og en dejlig duft af chokolade og karamel snyder. Smagen i denne rødbrune engelske ale er kunstig, urteagtig. Der er en brutal disharmoni mellem sødmen og bitterheden. Aromaerne af karamel og chokolade er fra discount-hylderne. Eftersmagen er meltallisk, og aromaer af urter og salatmix fra Netto dukker op.

Til mad:

Måske en ost eller to kan hygge sig med øllen fra Rise. Ellers kan man braisere lammet i dråberne fra Ærø.

Påske Ale

Rise Bryggeri

5,0 pct./50 cl

Pris: 20,95 kr.

10. Skawpåske

Masser af blomsteraromaer. Nærmest et potpourri, altså ifølge ordbogen ’en blanding af tørrede blomsterblade’, men det klæder denne sprøde pale ale, som lykkes at være karamelsød uden at kamme over i en søbegrød af sukker, ofte en unode for denne type øl og storebroren india pale ale. En ravgylden skønhed med et florlet, men fast skum.

Til mad:

Lammekød, som er proppet med rosmarin og andre krydderier som timian, mynte, koriander og gerne også citronskal.

Skawpåske

Skagen Bryghus

6,0 pct./50 cl

Pris: 27,95 kr.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Jagten på falske nyheder og pirat-publicister

Lars Holmgaard Christensen, ph.d. lektor, AAU København og CBS
Et medieproduceret samfundsbillede kommer til os med forskellige grader af falskhed.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her