*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
mandag 28. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 18.12.2012 kl. 20:50
Hverken tv-kokkenes opskrifter eller færdigretter købt i supermarkedet er tilsyneladende sunde nok til at leve op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger. Foto: Colourbox

Færdigretter sundere end tv-kokkes mad

Mikroovnsmad er sundere end det, Jamie Oliver laver, viser britisk undersøgelse.

Hvis man tænker James og Adam Price, når man tænker tv-kokke, så kommer resultaterne i en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal måske ikke som den store overraskelse.

Her er forskere kommet frem til, at den mad, tv-kokke laver, er usundere, end de færdigretter, der kan købes i supermarkedet.

Forskerne analyserede 100 færdigretter fra Storbritanniens tre førende supermarkeder og 100 hovedretter taget fra de fem mest populære britiske tv-kokkes kogebøger.

Retterne blev sammenlignet, og det viste sig, at dem fra kogebøgerne indeholdt færre fibre, flere kalorier, mere fedt, mere mættet fedt og mere sukker, men ikke mere salt.

8 kostråd

Sundhedsstyrelsens otte kostråd

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret – og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Ikke et angreb

Professor Martin White fra Institute of Health and Society ved Newcastle University siger til BBC, at generelt var opskrifterne mere usunde end færdigretterne.

Han understreger dog, at der ikke er tale om et angreb på tv-kokkene, hvoraf flere er forkæmpere for en sundere madkultur og bannerførere i kampen mod fedme.

Heriblandt Jamie Oliver. En talsmand for ham glæder sig over undersøgelsen, fordi den sætter fokus på debatten omkring sund mad.

"For os er det vigtigste uddannelse. Så folk bliver klar over, hvilken type mad, der kan spises hver dag, og hvilken type der kun skal nydes af og til."

Resultaterne

Hele undersøgelsen kan læses her.

Her fremgår det blandt andet, at hverken opskrifterne skabt af tv-kokkene eller færdigretterne solgt af de tre største supermarkeder i Storbritannien levede op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger.

Det forventes, at over 70 pct. af alle voksne i Storbritannien og USA vil være overvægtige i 2020.

LÆS OGSÅ Ekspert: Vi bruger madpornografi

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Læge om nyt studie: Ikke flere Panodiler mod rygsmerter

Panodiler har ikke den virkning mod rygsmerter, som er antaget verden rundt, viser studium.
forsiden lige nu

Eksperter prøver igen at nå flyvrag

Holland og Australien kæmper fortsat for at komme ind og undersøge flyvrag.

Sikkerhedsråd opfordrer til våbenhvile i Gaza

FN's Sikkerhedsråd er alvorligt bekymret over tabet af civile i konflikten mellem Israel og Hamas.

V vil stille skrappere krav til muslimske indvandrere

For mange ikke-vestlige indvandrere med muslimsk baggrund deler ikke danske værdier, mener Venstre.

Politikere kender ikke milliardtal i statskassen

Både regeringen og blå blok satser på at finde 12 mia. kr. ved at effektivisere den offentlige sektor. Men ingen ved, hvor langt der er til mål.

Pensionskunder har grund til at juble

Usædvanlig situation har givet pensionskunderne et lukrativt halvår.

Whistleblowerordningerne breder sig

Hver fjerde af de store danske virksomheder har en whistleblowerordning, viser en Wilke-måling. En god del af dem afslører problematiske forhold.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce