*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

fredag 24. oktober 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 18.12.2012 kl. 20:50
Hverken tv-kokkenes opskrifter eller færdigretter købt i supermarkedet er tilsyneladende sunde nok til at leve op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger. Foto: Colourbox

Færdigretter sundere end tv-kokkes mad

Mikroovnsmad er sundere end det, Jamie Oliver laver, viser britisk undersøgelse.

Hvis man tænker James og Adam Price, når man tænker tv-kokke, så kommer resultaterne i en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal måske ikke som den store overraskelse.

Her er forskere kommet frem til, at den mad, tv-kokke laver, er usundere, end de færdigretter, der kan købes i supermarkedet.

Forskerne analyserede 100 færdigretter fra Storbritanniens tre førende supermarkeder og 100 hovedretter taget fra de fem mest populære britiske tv-kokkes kogebøger.

Retterne blev sammenlignet, og det viste sig, at dem fra kogebøgerne indeholdt færre fibre, flere kalorier, mere fedt, mere mættet fedt og mere sukker, men ikke mere salt.

8 kostråd

Sundhedsstyrelsens otte kostråd

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret – og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Ikke et angreb

Professor Martin White fra Institute of Health and Society ved Newcastle University siger til BBC, at generelt var opskrifterne mere usunde end færdigretterne.

Han understreger dog, at der ikke er tale om et angreb på tv-kokkene, hvoraf flere er forkæmpere for en sundere madkultur og bannerførere i kampen mod fedme.

Heriblandt Jamie Oliver. En talsmand for ham glæder sig over undersøgelsen, fordi den sætter fokus på debatten omkring sund mad.

"For os er det vigtigste uddannelse. Så folk bliver klar over, hvilken type mad, der kan spises hver dag, og hvilken type der kun skal nydes af og til."

Resultaterne

Hele undersøgelsen kan læses her.

Her fremgår det blandt andet, at hverken opskrifterne skabt af tv-kokkene eller færdigretterne solgt af de tre største supermarkeder i Storbritannien levede op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger.

Det forventes, at over 70 pct. af alle voksne i Storbritannien og USA vil være overvægtige i 2020.

LÆS OGSÅ Ekspert: Vi bruger madpornografi

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

"Flygtninge er en god forretning"

Der er flere positive sidegevinster ved at tage imod flygtninge ude i kommunerne, lyder det fra en række glade udkantsborgmestre.

LIVE: Wozniacki spiller overbevisende

Følg livebloggen mellem Petra Kvitova og Caroline Wozniacki.

Serbien får sejr efter skandalekamp - men mister tre point

Serbien får tildelt en sejr på 3-0 i kampen mod Albanien.

Erhvervslivet usikker på DF’s kurs

DF prioriterer ikke erhvervslivet nok, og partiets erhvervspolitik understøtter ikke virksomhedernes behov, siger Finans’ erhvervspanel.

To mænd er sigtet for et kilo sprængstof

Fundet af et kilo plastisk sprængstof, tændsnor og tændsats skete i København.

Lækket fortroligt brev hælder benzin på topmøde-slagsmål

Italien lækker strengt fortroligt brev, hvor EU-Kommissionen kræver forklaring om budgetoverskridelser.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
  • Mens vi venter på 2013

    Forrige uge skrev vi om den nye årgang for tysk Grosses Gewächs. Den er endnu ikke på markedet, men man kan godt drikke klassificeret riesling, mens man venter – eller en spätburgunder. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce