*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

tirsdag 21. oktober 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 18.12.2012 kl. 20:50
Hverken tv-kokkenes opskrifter eller færdigretter købt i supermarkedet er tilsyneladende sunde nok til at leve op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger. Foto: Colourbox

Færdigretter sundere end tv-kokkes mad

Mikroovnsmad er sundere end det, Jamie Oliver laver, viser britisk undersøgelse.

Hvis man tænker James og Adam Price, når man tænker tv-kokke, så kommer resultaterne i en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal måske ikke som den store overraskelse.

Her er forskere kommet frem til, at den mad, tv-kokke laver, er usundere, end de færdigretter, der kan købes i supermarkedet.

Forskerne analyserede 100 færdigretter fra Storbritanniens tre førende supermarkeder og 100 hovedretter taget fra de fem mest populære britiske tv-kokkes kogebøger.

Retterne blev sammenlignet, og det viste sig, at dem fra kogebøgerne indeholdt færre fibre, flere kalorier, mere fedt, mere mættet fedt og mere sukker, men ikke mere salt.

8 kostråd

Sundhedsstyrelsens otte kostråd

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret – og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Ikke et angreb

Professor Martin White fra Institute of Health and Society ved Newcastle University siger til BBC, at generelt var opskrifterne mere usunde end færdigretterne.

Han understreger dog, at der ikke er tale om et angreb på tv-kokkene, hvoraf flere er forkæmpere for en sundere madkultur og bannerførere i kampen mod fedme.

Heriblandt Jamie Oliver. En talsmand for ham glæder sig over undersøgelsen, fordi den sætter fokus på debatten omkring sund mad.

"For os er det vigtigste uddannelse. Så folk bliver klar over, hvilken type mad, der kan spises hver dag, og hvilken type der kun skal nydes af og til."

Resultaterne

Hele undersøgelsen kan læses her.

Her fremgår det blandt andet, at hverken opskrifterne skabt af tv-kokkene eller færdigretterne solgt af de tre største supermarkeder i Storbritannien levede op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger.

Det forventes, at over 70 pct. af alle voksne i Storbritannien og USA vil være overvægtige i 2020.

LÆS OGSÅ Ekspert: Vi bruger madpornografi

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Det er en kunst at lave en god fest

En festarrangør hjælper dig her lidt på vej, så du kan være sikker på, at julefrokosten bliver en succes.
forsiden lige nu

Forsvarer: Pistorius ude efter 10 mdr.

Der er uenighed mellem forsvaret og anklageren om, hvor længe Oscar Pistorius skal være fængslet.

Vestas giver Kina en ny chance - men giver Kina Vestas en chance?

Den danske mølleproducent klar med ny strategi til verdens største marked.

Dansk tøjkonge køber sig ind hos købmand

Den stenrige Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen fortsætter sit indtog i dansk detailhandel.

Så har alle kandidater fået grønt lys

Også Maros Sefcovic har fået en foreløbig godkendelse som EU-kommissær, og tidsplanen holder.
Hus

10 ting, der kan lette dit liv som boligejer

Det kan være hårdt at være husejer. Det udvendige træværk skal males, tagrenderne renses, og sneen ryddes.

Læserstorm: Ud med IS-krigere

Washington Post-artikel, om hvordan returnerede hellige krigere fra Syrien modtages i Danmark, mødt af læserstorm.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
  • Mens vi venter på 2013

    Forrige uge skrev vi om den nye årgang for tysk Grosses Gewächs. Den er endnu ikke på markedet, men man kan godt drikke klassificeret riesling, mens man venter – eller en spätburgunder. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce