*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

lørdag 20. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 18.12.2012 kl. 20:50
Hverken tv-kokkenes opskrifter eller færdigretter købt i supermarkedet er tilsyneladende sunde nok til at leve op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger. Foto: Colourbox

Færdigretter sundere end tv-kokkes mad

Mikroovnsmad er sundere end det, Jamie Oliver laver, viser britisk undersøgelse.

Hvis man tænker James og Adam Price, når man tænker tv-kokke, så kommer resultaterne i en undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal måske ikke som den store overraskelse.

Her er forskere kommet frem til, at den mad, tv-kokke laver, er usundere, end de færdigretter, der kan købes i supermarkedet.

Forskerne analyserede 100 færdigretter fra Storbritanniens tre førende supermarkeder og 100 hovedretter taget fra de fem mest populære britiske tv-kokkes kogebøger.

Retterne blev sammenlignet, og det viste sig, at dem fra kogebøgerne indeholdt færre fibre, flere kalorier, mere fedt, mere mættet fedt og mere sukker, men ikke mere salt.

8 kostråd

Sundhedsstyrelsens otte kostråd

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret – og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Ikke et angreb

Professor Martin White fra Institute of Health and Society ved Newcastle University siger til BBC, at generelt var opskrifterne mere usunde end færdigretterne.

Han understreger dog, at der ikke er tale om et angreb på tv-kokkene, hvoraf flere er forkæmpere for en sundere madkultur og bannerførere i kampen mod fedme.

Heriblandt Jamie Oliver. En talsmand for ham glæder sig over undersøgelsen, fordi den sætter fokus på debatten omkring sund mad.

"For os er det vigtigste uddannelse. Så folk bliver klar over, hvilken type mad, der kan spises hver dag, og hvilken type der kun skal nydes af og til."

Resultaterne

Hele undersøgelsen kan læses her.

Her fremgår det blandt andet, at hverken opskrifterne skabt af tv-kokkene eller færdigretterne solgt af de tre største supermarkeder i Storbritannien levede op til Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger.

Det forventes, at over 70 pct. af alle voksne i Storbritannien og USA vil være overvægtige i 2020.

LÆS OGSÅ Ekspert: Vi bruger madpornografi

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Axcel sælger kriseramte Noa Noa

Axcel har efter otte års ejerskab solgt kriseramte Noa Noa til en investorgruppe.

Dansker i livsfare på vej hjem fra Kenya

Danskeren Lars Andersen, som er i livsfare på grund af en sprængt tolvfingertarm, er på vej hjem til Danmark med ambulancefly fra Mombasa i Kenya.

Derfor er det godt at have firma i Danmark

Det amerikanske erhvervsmedie Forbes har netop udråbt Danmark som det bedste land at drive virksomhed i.

Derfor skal haven pakkes ind

Se hvordan haveeksperten gør roser og sarte planter klar til vinterfrosten.

Personen bag bombetruslen i Odense krævede statsministerens afgang

En anonym person sendte fredag en sms om, at en bombe ville sprænge på Odense Banegårdscenter.

Sundhedsøkonom: Jeg forstår godt speciallægerne

Det er naturligt, at speciallægeforeningen opfordrer sine medlemmer til at arbejde mindre.
Annonce
Annonce
Viva
Mad & Vin
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce