*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
tirsdag 29. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 13.11.2012 kl. 23:03
ThinkFoto.dk

Mange fiskeoliekapsler er fordærvede

Mange fiskekapsler består af harsk eller fordærvet fisk og har derfor ingen sundhedsmæssig værdi.

Med et ønske om at øge sundheden spiser danskerne fiskekapsler for 200 millioner kroner om året, men ifølge en række eksperter er mange kapsler enten harske eller fordærvet fisk og derfor uden sundhedsmæssig effekt.

- Hvis vi sammenligner med en helt friskproduceret olie, så god som den kan laves, så er det helt klart, at de her olier, de er harske på et eller andet niveau, siger Charlotte Jacobsen fra DTU efter at have testet en række produkter for Kontant på DR.

Ingen grænseværdier

I dag er der ingen officielle grænseværdier for, hvor harsk almindelig fiskerolie må være. Fødevarestyrelsen kontrollerer kun olie, der importeres, ved at lugte og smage på den.

Harsk vil sige, at fiskeolien er mere eller mindre fordærvet - og i takt med at den bliver mere og mere harsk - forsvinder de gode egenskaber ved fiskeolien. Til sidst har den ingen effekt, forklarer læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer til Kontant.

- Hvis man spiser fiskeolie, som allerede er forharsket, ja, så har man i hvert fald ikke nogen sund effekt af den, og så kan fiskeolien ikke mere omdannes til de sunde signalstoffer i vores stofskifte, siger Jerk W. Langer.

Måske uheldige bivirkninger

- Så i bedste fald, så er de bare fuldstændig uskadelige bortset fra, at det feder. I værste fald kan der, vi ved det ikke med sikkerhed, være nogle uheldige virkninger, hvis man tager det igennem lang tid, siger han til Kontant.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) opfordrer kosttilskudsbranchen til at forbedre kvaliteten af fiskeolier.

- Ind til videre har Fødevarestyrelsen ikke kontrolleret, om fiskeoliekapslerne ude i butikkerne er harske. Det er virksomhedernes ansvar.

- Men hvis ikke de kan finde ud af at forbedre kvaliteten, så vil jeg bede Fødevarestyrelsen overveje, om der skal strammes op på kontrollen, siger Mette Gjerskov.

Fiskeoliekapsler må ifølge reglerne, hverken være sundhedsskadelige eller uegnede som menneskeføde.

Fødevarestyrelsen understreger, at hverken DTU Fødevareinstituttet eller EFSA, den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, vurderer, at harsk fiskeolie er sundhedsskadelig.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Nu skal Blue jeans være grønne

Bæredygtige jeans er efterhånden et ”must-have” for ethvert modebrand.
forsiden lige nu

Danmark er EUs største vinder

Danskerne og tyskerne har fået mest ud af det økonomiske samarbejde i EU, hævder tænketank.

Twitter risikerer kurskollaps i aften

Twitter skal lære af Facebook, hvis investorerne skal blive, vurderer økonom.

Boligejerne høvler af gælden som aldrig før

Boligejernes afdrag har været støt stigende de seneste fem år.

Bornholm får det ønskede asylcenter

Nye borgere er velkomne, siger borgmesteren. Andre påpeger, at øens økonomi er anstrengt.

Et helt hotel venter danske OL-deltagere i Rio

Lejen af et helt hotel i Rio tvinger dansk idræt til at opprioritere sikkerheden.

Unge betaler prisen for boligmanglen

Et lille værelse koster en ung op til fem gange mere, end forældrene betaler i et stort parcelhus.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce