*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

fredag 19. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 21.06.2012 kl. 23:43
Klovborg-ost, Carletti-skumbananer og Toms-slik er blandt de produkter, hvor der er mindre i emballagen end tidligere. Foto: Gorm Olesen

Fedtafgift får fødevarer til at skrumpe

Varerne bliver endnu mindre, når der også indføres en ny sukkerafgift.

Mange danske fødevarer skrumper, og de færreste forbrugere bider mærke i det.

Varerne bliver mindre på grund af sukker- og fedtafgifterne, der blev henholdsvis forhøjet og indført sidste år.

I stedet for at lægge afgifterne oven i prisen har mange producenter valgt at lade indholdet krympe for at undgå at bryde et psykologisk prisloft, der gør det svært at sælge en vare.

»Det betyder meget, om et produkt koster 19,95 kr. eller 21,65 kr. Derfor er det helt naturligt, at man tilpasser produktet, så det stadig passer til de priser, som forbrugerne ønsker,« siger branchedirektør Ole Linnet fra erhvervsorganisationen DI.

Der er en prisgrænse

Fedtafgiften var ved at presse prisen på en pakke Kærgården over 20 kr., mens en ost fra Klovborg nærmede sig 70 kr. Ved at skære i vægten holdt Arla Foods prisen nede.

»Der er grænser for, hvor store prisstigninger du kan lægge ned over forbrugeren,« siger marketingdirektør Jakob Knudsen fra Arla Danmark.

Producenterne bevæger sig på kanten af loven om fair markedsføring, når de ikke oplyser forbrugerne om, at indholdet ændrer sig, vurderer en ekspert i emballage.

»Hvis forbrugeren får et andet indtryk af varen, end hvad sandt er, går det imod reglerne om fair markedsføring. Hvis de tror, at der er lige så meget i pakken, som der plejer at være, føler de sig snydt,« siger lektor Viktor Smith fra Handelshøjskolen i København (CBS).

Han opfordrer virksomhederne til at skrive på pakken, at indholdet er ændret.

Gavner det folkesundheden?

Både industri og eksperter spår, at mange flere varer vil blive mindre, når regeringen fra årsskiftet indfører en ny sukkerafgift på madvarer.

»Man reducerer størrelsen for at fastholde prisen og redde salget. Den tendens vil nok fortsætte med de nye afgifter,« siger direktør Bruno Christensen fra analysevirksomheden Detailhandels Promotion.

Gavner det folkesundheden, at portionerne bliver mindre? Det er kosteksperter og producenter uenige om.

  • I Morgenavisen Jyllands-Posten fredag kan du se eksempler på, hvor meget fødevarerne er skrumpet, og du kan se forbrugernes reaktion. Få også et svar på, om fedtafgiften gavner folkesundheden.
  • Få digital adgang til artiklerne. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her
     

Da regeringen indførte fedtafgiften stod valget mellem at hæve prisen på en lang række fødevarer eller at gøre varerne mindre. Man valgte det sidste. Har du opdaget, at varerne er skrumpet - og føler du dig snydt?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Israel behandler syriske oprørere på hemmeligt hospital

I ly af mørket krydser sårede krigere ind i Israel og bliver modtaget af læger og ambulancer

Dansk statsborger dør, hvis han ikke kommer hjem til jul

To sønner, familie og almindelige danskere samler penge ind i et kapløb med tiden.

Lavpriskunder kan skubbe SAS i døden

Flypassagernes tilbudsjagt kan ende med ringere konkurrence og højere priser.

Verdenskendt professor: "Jeg er chokeret over danskernes mest søgte ord på Google!"

Efter "iPhone 6" er blevet årets mest søgte ord på Google, bør vi se os selv i spejlet, mener han.

2 pct. boliglån er klar på affyringsrampen

Realkreditinstitutterne ruster sig til en af Danmarkshistoriens største låneomlægninger.

Her er Tom Kristensens nye job

Audi har defineret Tom Kristensens nye rolle for autosportsteamet.
Annonce
Annonce
Viva
Mad & Vin
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce