*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
søndag 13. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 29.05.2012 kl. 09:47
42 kilo. Så meget mad, som godt kunne have været spist, smider hver dansker ud om året. Foto: Colourbox

En familie smider 105 kilo god mad ud

Mere end halvdelen af den mad, der kasseres, kunne have været spist, viser ny undersøgelse.

"Tænk på børnene i Afrika."

Den sætning er mange danskere vokset op med, og den er blevet hørt, når vi øser mere mad op på tallerkenen, end vi kan spise.

Men hvordan skal en ny sætning lyde, når vi kyler mere spiselig mad ud på et år, end en granvoksen mand vejer? "Køb mindre mad ind til husstanden. Spar penge, og gavn miljøet."

105 kilo god mad

Så meget smider en gennemsnitlig husstand, som bor i parcelhus, årligt ud af mad, der lige så godt kunne mætte tomme maver. Det viser en rapport fra Miljøministeriet.

Miljøstyrelsen, som hører under Miljøministeriet, har kortlagt dagrenovationen fra ca. 800 husstande i Danmark. Undersøgelsen viser, at den samlede mængde madaffald per år er på 76 kg per person. Heraf kunne de 42 kilo have været spist. Det er primært grøntsager, frugt, brød og kager, der ender i skraldespanden.

"Det er første gang, vi får sat tal på, hvor meget af det affald, vi smider ud, der kunne have været spist. På samfundsplan er det et enormt spild af ressourcer, at så meget god mad ender i skraldespanden, og derfor er det vigtigt at informere danskerne om, hvad de selv kan gøre for at mindske madspildet," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.

Ny kampagne

Miljøstyrelsen blæser nu til kamp mod madspildet i kampagnen "Brug mere - spild mindre". Og det er der særligt én grund til.

"For den enkelte familie kan det være snusfornuft, at man spiser den mad, man har købt i supermarkedet i stedet for at smide den ud. Alligevel smider vi stadig betydelige mængder mad ud," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen

Her er der fem gode råd til at kommet spildet til livs.

  • Køb kun den mad, der er behov for
  • Opbevar maden korrekt
  • Tilbered kun den mad, der vil blive spist
  • Gem madrester, og brug dem senere
  • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkninger

LÆS OGSÅ: Vejning skal reducere madspild

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Hurtig og krydret salat med oksekød

Anh Lê viser, hvordan du nemt kan lave en lækker lun salat med oksekød.
forsiden lige nu

Forsvundne indere er set på tog

Vidner har set det indiske drengehold, der lørdag forsvandt fra et stævne i Nordjylland.

Hvad skete der lige for Brasilien?

Problemerne i brasiliansk fodbold ligger dybt, lyder det fra tidligere landsholdsprofiler.

LA Ungdom vil ikke have ministerposter

"Liberal Alliance skal ikke ende som lille regeringsparti uden rygrad," mener LA Ungdom.

Sarkozy til angreb på dommere: Det er et hævntogt

Den tidligere franske præsident har kaldt sagen mod ham for "grotesk".

64-årig mand druknet i vandhul ved Jels

En 64-årig mand er fundet død i et vandhul ved Jels efter en telttur.

Motorcyklist dræbt i ulykke nær Viborg

En motorcyklist kørte ind i en bil på en landevej syd for Viborg. Motorcyklisten mistede livet.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
  • Grill Bill og gløden

    Grillvine kan være mange ting, men de må være søstærke og vejrbidte; sarte gamle bourgogner fortjener bedre, der skal anderledes hestekræfter til i ferietiden. 
Annonce
Annonce
Motor
Gokart til familien
Vel ligner den faceliftede Suzuki Swift sig selv, men under den korte frontklap er der sket ting og sager. 
Se flere
Bolig
Liebhaverskovfogedens landsted
Forvoksede træer og meterhøje brændenælder prægede stedet - så kom Claus Hemmingsen til. 
Se flere