*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

mandag 29. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 29.05.2012 kl. 09:47
42 kilo. Så meget mad, som godt kunne have været spist, smider hver dansker ud om året. Foto: Colourbox

En familie smider 105 kilo god mad ud

Mere end halvdelen af den mad, der kasseres, kunne have været spist, viser ny undersøgelse.

"Tænk på børnene i Afrika."

Den sætning er mange danskere vokset op med, og den er blevet hørt, når vi øser mere mad op på tallerkenen, end vi kan spise.

Men hvordan skal en ny sætning lyde, når vi kyler mere spiselig mad ud på et år, end en granvoksen mand vejer? "Køb mindre mad ind til husstanden. Spar penge, og gavn miljøet."

105 kilo god mad

Så meget smider en gennemsnitlig husstand, som bor i parcelhus, årligt ud af mad, der lige så godt kunne mætte tomme maver. Det viser en rapport fra Miljøministeriet.

Miljøstyrelsen, som hører under Miljøministeriet, har kortlagt dagrenovationen fra ca. 800 husstande i Danmark. Undersøgelsen viser, at den samlede mængde madaffald per år er på 76 kg per person. Heraf kunne de 42 kilo have været spist. Det er primært grøntsager, frugt, brød og kager, der ender i skraldespanden.

"Det er første gang, vi får sat tal på, hvor meget af det affald, vi smider ud, der kunne have været spist. På samfundsplan er det et enormt spild af ressourcer, at så meget god mad ender i skraldespanden, og derfor er det vigtigt at informere danskerne om, hvad de selv kan gøre for at mindske madspildet," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.

Ny kampagne

Miljøstyrelsen blæser nu til kamp mod madspildet i kampagnen "Brug mere - spild mindre". Og det er der særligt én grund til.

"For den enkelte familie kan det være snusfornuft, at man spiser den mad, man har købt i supermarkedet i stedet for at smide den ud. Alligevel smider vi stadig betydelige mængder mad ud," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen

Her er der fem gode råd til at kommet spildet til livs.

  • Køb kun den mad, der er behov for
  • Opbevar maden korrekt
  • Tilbered kun den mad, der vil blive spist
  • Gem madrester, og brug dem senere
  • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkninger

LÆS OGSÅ: Vejning skal reducere madspild

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Kostekspert: Smid vægten ud nytårsaften

Midt i kampen om at få stramme mavemuskler og smal talje glemmer vi det vigtigste; nemlig at have det godt.
forsiden lige nu

Kriminelle løslades til hjemløshed

Og det kan føre til ny kriminalitet og dermed en tur tilbage i fængslet, lyder det fra eksperter.

Færgebrand er under kontrol

Tre helikoptere og 10 skibe hjælper til med redningsaktionen.

Høje gebyrer rammer med dobbelt kraft

Ny dansk forskning giver et hårdt slag til de dyre danske investeringsfonde, som udgør langt størstedelen af markedet

Sneen kan drille bilisterne

Dynen af sne over landet er flere steder blevet tykkere end ventet. Politiet advarer om glatte veje.

Politiet gransker matchfixing i dansk tennis

Spillere blev tilbudt omkring 30.000 kroner for at tabe ved professionel turnering i Danmark.

Derfor kan fly forsvinde i et overvågningssamfund

Ny teknologi kan gøre det umuligt for fly at forsvinde - men det er bl.a. et spørgsmål om penge.
Annonce
Annonce
Viva
Mad & Vin
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce