*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

lørdag 27. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 10.02.2012 kl. 19:39
Ny forskning vil undersøge muligheden for at bruge bær og urter som konserveringsmiddel i kød. Foto: Colourbox

Ville du spise kødpølse med ribs?

Kød med ribs, rabarber og salvie kan blive en realitet, hvis ny forskning bliver en succes.

Var det noget med en ribssalami eller et stykke med tyttebærkødpølse?

Forskere fra Aarhus Universitet er gået sammen med Danish Meat Research Institute (DMRI), Tulip Food Company og Hanegal om at udvikle en række nye økologiske og konventionelle kødprodukter, der bruger bær og urter i stedet for almindelige konserveringsmidler som nitrit og salt. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ideen om at tilsætte bær og urter til kødprodukter kommer fra eksisterende viden, der viser, at nogle planter, rødder, bær og løg kan hæmme bakterievækst, og i nogle arter er koncentrationen så høj, at planteprodukterne måske kan bruges til at konservere fødevarer med. Det skal det nye samarbejde undersøge.

Bær og urter i stedet for nitrit

Kødprodukter får normalt tilsat salt og nitrat som konserveringsmiddel, men da der ikke må tilsættes nitrit i økologiske produkter, er de naturlige konserveringsmidler i form af bær og urter pludseligt ekstra interessante. Derfor har planteforskere fra Aarhus Universitet udarbejdet en liste over 37 arter med antibaktieriel effekt. Alle planterne er herefter blevet testet af DMRI for deres antibaktierielle effekt på tre gængse typer bakterier, så der til sidst stod 15 arter tilbage på listen.

Listen blev herefter yderligere indsnævret af DMRI og Aarhus Universitet, så den kun indeholdt planter, der var nemme at dyrke eller skaffe i Danmark. Tilbage på listen er otte plantearter, som er praktiske at dyrke, håndtere og levere, samt alle indeholder forskellige antibaktierielle stoffer.

På den korte liste står nu aronia, salvie, sar, slåen, tyttebær, ramsløg, ribs og peberrod.

Testfasen begynder

"Vores næste skridt bliver at udvikle og teste, hvordan planterne skal forarbejdes og anvendes uden at ødelægge deres konserverende egenskaber. Skal de hakkes, moses eller fryse- eller lufttørres? Skal de blandes op i vand eller olie? Og hvordan skal de pasteuriseres?" siger seniorforsker Martin Jensen fra Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Han skal sammen med sin kollega seniorforsker Kai Grevsen endvidere udvikle optimale dyrknings- og lagringsmetoder, så planternes ønskede egenskaber bevares bedst muligt efter høst.

Videre forskning skal desuden påvise, hvordan planteprodukterne optimalt skal fordeles i kødprodukterne. Skal de eksempelvis blandes i som et pulver eller sprayes på som en vandig substans – og med hvilken dosering?

Projektet, som løber fra 2011 til 2013, er finansieret af Fødevareministeriets Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

Læs mere om projektet

LÆS OGSÅ: Forskere skal forebygge økosvindel

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Skoler overser mindre begavede

Børn med lav IQ får ikke den hjælp i skolen, som de har brug for, lyder det fra psykologer og neurologer.

Tøndebomber dræbte kvinder og børn

Adskillige civile har mistet livet under det syriske regimes luftbombardementer nær Syriens største by Aleppo.

Christian Eriksen er efterhånden blevet noget af en målsluger

Christian Eriksen sikrede – igen – Tottenham en sejr i Premier League

Vatikanet lover hård straf til topløs aktivist

Vatikanet raser over, at en topløs demonstrant forsøgte at stjæle Jesusbarnet på Peterspladsen i Rom.

Husker du disse spil? Nu ligger de online

Internet Archive har frigivet 900 klassiske arkadespil, som man kan spille ganske gratis fra sin browser.

Østen og Vesten mindes tsunamiofre

En stribe lande omkring Det Indiske Ocean mindedes hundredtusinder af dræbte – og de mange, der hjalp.
Annonce
Annonce
Viva
Mad & Vin
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce