Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 17.10.11 kl. 09:13

Fremragende mad på Søllerød Kro

Kroen ligner næsten sig selv, men der blæser alligevel nye nordiske vinde også heroppe.

»Det er godt. Det er skidegodt, det er det altså.«

Siger Jørgen Leth. Det er ikke til at vide, om han taler om kaviaren eller kunsten eller om den mand, der har skrevet en bog uden brug af bogstavet e. Leth sidder ved hjørnebordet sammen med Lars von Trier og beruser sig i selvet. Et andet sted huserer et par landsholdsspillere, der åbenbart synes, at tyve minutters fodbold mod Cypern skal fejres for alvor, ved midterbordet sidder en mand, der ligner Bent Mejding som ung og fejrer fødselsdag med flag i midten, og som små feer passerer Medina og Julie Zangenberg vores bord.

Så her går det godt.

Glem, hvad Ewald skrev om Rungsteds Lyksaligheder, glem H.C. Andersens henrevne ord om Gurre, Søllerød Kro er det moderne mekka for velstand og velvære, det ved vi godt.

Alt er ved det gamle - næsten

Men når vi lægger vejen forbi igen, er det også, fordi en ny kok har taget over. Christian Ebbe, tidligere souschef her på stedet, er blevet køkkenchef efter Jakob de Neergaards afgang, og det er ingen lille begivenhed, når køkkenet skifter hænder heroppe.

Selv om restaurantchef Jan Restorff og sommelier Philip Laustsen er garanter for kvalitet og kontinuitet, så er dette at skifte køkkenchef selvfølgelig en potentiel fare eller mulighed. Dels har Kroen (som den hedder blandt venner) en Michelin-stjerne, dels har Søllerød Kro i modsætning til tidens mere forbigående modesteder mange, mange stamgæster, hvoraf nogle er konservative, hvis ikke i stemmeboksen så af sind.

De kan glæde sig over, at alt er ved det gamle, og så alligevel ikke. Forandre for at bevare, det kunne godt være overskriften, og hvis jeg var ejendomsmægler, og Søllerød Kro var en patriciervilla, ville jeg sige, at der er sket en nænsom modernisering.

Det er klart, at det er sket gradvist. Christian Ebbe har været souschef længe og repræsenterer således ikke det chokerende nye heroppe. Men sporløst er den nordiske bølge ikke gået hen over Søllerød Kro, og Christian Ebbe har tydeligt en større veneration for den end den franskuddannede Jakob de Neergaard havde det. Maden synes lettet en anelse, og det er jo fint, så kan man spise så meget desto mere af den.

Fnuglet og delikat

Så går det løs.

I glasset champagne, der er en rosé og to hvide at få på glas. Pol Roger Vintage-champagne har længe været huschampagne heromkring, vi er nået til den for huset glimrende årgang 2000, mens producenten De Souza (netop ophøjet La revue du vin de France) er en nyhed på disse kanter. Den er bestemt også god.

De indledende appetizers er fnuglette. Efter en salig gang gougèresforlader man den klassiske, franske vej og får en appetizer bestående af en sorbet gjort på dadeltomater dækket af en tynd skive bøftomat befriet for skind.

Frisk og delikat, og det samme må man sige om den let røgede torsk pyntet med papirtynde jordskokker og frisk hasselnød og lagt på en creme af blegselleritop og garneret med små stykker pære. Waldorf-salat a la nyt nordisk køkken, om man vil.

En ret med fine, tynde hummerskiver, agurketern (!) og Pierre Blanche-østers var garneret med peberrodssne, østerssaft, og krydderurter og vinagrette på æblejuice, igen en ret med lethed og elegance og med peberroden placeret så diskret på tallerkenen, at man selv kunne dosere. Personligt elsker jeg peberrod, men det er det jo ikke alle, der gør.

Under alle omstændigheder var samspillet mellem den sødmefulde hummer, de havfriske, mineralske østers, den skarpe peberrod og de friske, neutralt smagende agurkestykker mere end glimrende.

Lidt nærmere (men kun lidt) den traditionelle Michelin-mad var en ret med kammuslingesouffle, formet som en bolle lagt på glaskål. Når man skar soufflebollen over, åbenbaredes en grøn kerne af dildsmør, og det hele var pyntet med frisk revet blomkål og dild, alt sammen meget nordisk, og rundt omkring til gengæld en skamløst sybaritisk fennikelsovs med hummer og jomfruhummer. Smukt og stærkt vanedannende.

Også vinmæssigt er der nye toner på Kroen.

Jan Restorff bestyrer stadig landets bedste (i gedeskind indbundne) vinkort med bourgogne nok til mange års cykel-VM med deraf følgende afspærring af Geels Bakke, men sommelier Philip Laustsen (Årets sommelier 2009) er konverteret til naturvin, det vil oftest sige vin uden svovl (som beskrevet her i Puls for nylig).

Derfor kom der mange for mig ukendte vine på banen, de fleste virkeligt gode, og især gode til årstidens danske råvarer, f.eks. en fremragende Saint-Romain 2009 fra huset Sarnin-Berrux, som stod virkeligt godt til en suveræn lille mellemservering af dehydrerede jordskokker med friske hasselnødder og brunet smør. Det lignede friterede bananer og smagte derhen af og så alligevel ikke.

artiklen fortsættes...
1 - 2 - 3
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Kæmpestor dreng blev ydmyget - nu forveksles han med superstjerne

24-årige Nathan Hewitts historie går verden rundt.
forsiden lige nu

Så ofte gik Skat på kontrol i haver

For første gang afslører Skat, hvordan man bruger en række kontroversielle metoder.

Meningsmåling: Danskerne ser Rusland som en trussel mod freden i Europa

Næsten halvdelen af danskerne peger på Rusland som hovedansvarlig for krisen i Ukraine.

Ombudsmanden pudset på Sass

Folkebevægelsen mod EU står bag.

Efter 125 år: Forsvundet skib fundet ved et tilfælde

Forskere ledte egentlig efter et skib, der sank i 1952, men stødte på et meget ældre vrag.

"Millionæren uden ansigt" granskes efter skibsforlis

Mystisk kultleder og chef for det ulykkesramte sydkoreanske katastrofeskib har en broget fortid.
Annonce
Annonce
Viva
  • Hun har to mænd

    Designer Gitte Dyrbergs liv er delt mellem to mænd. Den ene kan hun snart fejre sølvbryllup med. 
Vinanmeldelser
  • Napa vender tilbage

    Amerikanerne holder stadig af at udfordre europæerne, selv mange år efter den store smagning i Paris, der chokerede vinens verden. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce