Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
lørdag 19. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 05.03.10 kl. 12:31

Gode spisesteder omkring Sorte Hest

Engang synonymt med BZ-bevægelsens bastion, i dag et teater og kendemærke for et gastronomisk knudepunkt. To små spise- og drikkesteder er slået op tæt ved hinanden, det er glimrende og ikke dyrt, men man skal bestille bord i god tid.

Bz'erne boede her i omkring fire år, det var en lang komedie, og derfor lærte hele Danmark stedet Sorte Hest at kende via tv-avisen. En bygning fra 1600-tallet på det yderste Vesterbro, der har rummet bryggeri, brændevinshandel, kakkelovnsfabrik og købmandsforretning, og som i dag er bl.a. konditori, nyrenoveret og smukt. Huset ligger tæt ved foden af Valby Bakke, og hvem skulle have troet, at dette sted nogen sinde ville blive gastronomisk pulserende? Men det er det. Formel B, den et-stjernede Michelin-restaurant, har ligget her i mange år, Hings Cuisine, som vi omtalte for nylig, ligger tæt ved, og på den anden side af gaden med kun omkring 50 husnumre imellem sig, er åbnet to små spisesteder, som hver for sig er en gigantisk succes.

Som gæst kan man ikke være spontan, for det er svært, nærmest umuligt at få bord med kort varsel.

Og så skete det hverken værre eller bedre, at vi netop den aften, vi endelig havde fået bord på Enomania, faktisk kunne have fået det umiddelbart. Snestormen lammede byen, alle aflyste alting og trak tæppet godt over snuden. Omkring 20 pladser havde meldt afbud til Enomania, Damiano Albertis nye vinbar og restaurant, og det siger noget om stedets popularitet, at der var fyldt alligevel, trods mandshøje snedriver.

Byens gastronauter og (især) vinnørder er for længst blevet enige om, at dette er et fantastisk sted, og der var på aftenen så mange branchefolk til stede, at stemningen truede med at slå over i en regulær fætter-kusine-fest eller grundtvigiansk vennemøde.

Alberti fra Piemonte

Alberti er nu mig bekendt ikke grundtvigianer, men derimod en piemonteser, der kom til Danmark for at blive køkkenchef hos Lolli-familiens Casa D'Antino i Dronningens Tværgade. Han nåede også et par år hos Bo Bech på Paustian, før han blev sin egen herre.

Grundlaget for det imponerende vinkort er hans egen samling, og der er masser af sjældne perler imellem, eller rettere: var, for krise eller ej, så har byens ønofile hajer fået tyndet godt ud i de modne årgange allerede. Priserne er overordentlig rimelige, dvs. i forhold til indkøbsprisen, for det er ikke billig vin, vi taler om, selv om der også er mange muligheder i den mere humane ende.

Bourgogne og Piemonte er i centrum, og når vinen først er i glasset, er det nemt. Her fås en firerettersmenu til 350 kr., ikke andet, og det er den, man tager, for det kan dårligt betale sig at købe retterne enkeltvis.

Først snacks, god salami og speck og godt brød, og så i vekslende varianter fra måned til måned en fremragende risotto. På dagen med kammuslinger, men altså, risottoen!

Bølgende, cremet og tilberedt med piemontesisk selvsikkerhed, nemlig ved at tilsætte den afmålte mængde fond fra begyndelsen og så lade risen koge - ikke noget med lidt efter lidt og røre etc., man risikerer at knuse kornene, skulle jeg hilse og sige. Kids, don't try this at home; det gjorde jeg, og det var ikke nogen succes.

artiklen fortsættes...
1 - 2
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Denne vin er Per Pallesens favorit

Bordeaux-vine kan koste 10.000 kr. flasken, men du når også rigtig langt en hundredekrone, siger Per Pallesen.
forsiden lige nu

Putin: Jeg har et særdeles godt forhold til Foghs afløser

Vladimir Putin understreger, at det er op til Vesten at sørge for forbrødring med Rusland.

Privatøkonom: Vi overforsikrer os

Danskerne er generelt et overforsikret folkefærd, mener en privatøkonom.

Modehus får milliardsmæk efter skattejagt

Der skal hentes milliarder til den trængte italienske statskasse, og det bliver dyrt for eksklusivt modehus.

McLaren-chef: Kevin Magnussen var på en umulig opgave

Regn og kulde gav McLaren-bilerne problemer med downforce og dæktemperaturen i kvalifikationen i Shanghai.

City-profil: Sorte spillere får ikke nok anerkendelse

Yaya Toure føler ikke, at han har fået tilstrækkelig anerkendelse i medierne.

Mæslingeudbrud rammer Danmark

Statens Serum Institut anbefaler, at man straks får MFR-vaccinen, hvis man ikke allerede er vaccineret.
Annonce
Annonce
Viva
  • Brystet frem og kvindeligheden op

    Kvinder lukker ned for sig selv i stedet for at give sig selv lov til at stråle mest muligt, mener Emilia van Hauen, der efterlyser mere ladycoolness. 
Vinanmeldelser
  • De elskende

    Stemningen er sakral i kælderen hos Comte de Vogüé. Det er ikke for meget sagt. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce