*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 05.03.2010 kl. 12:31

Gode spisesteder omkring Sorte Hest

Engang synonymt med BZ-bevægelsens bastion, i dag et teater og kendemærke for et gastronomisk knudepunkt. To små spise- og drikkesteder er slået op tæt ved hinanden, det er glimrende og ikke dyrt, men man skal bestille bord i god tid.

Bz'erne boede her i omkring fire år, det var en lang komedie, og derfor lærte hele Danmark stedet Sorte Hest at kende via tv-avisen. En bygning fra 1600-tallet på det yderste Vesterbro, der har rummet bryggeri, brændevinshandel, kakkelovnsfabrik og købmandsforretning, og som i dag er bl.a. konditori, nyrenoveret og smukt. Huset ligger tæt ved foden af Valby Bakke, og hvem skulle have troet, at dette sted nogen sinde ville blive gastronomisk pulserende? Men det er det. Formel B, den et-stjernede Michelin-restaurant, har ligget her i mange år, Hings Cuisine, som vi omtalte for nylig, ligger tæt ved, og på den anden side af gaden med kun omkring 50 husnumre imellem sig, er åbnet to små spisesteder, som hver for sig er en gigantisk succes.

Som gæst kan man ikke være spontan, for det er svært, nærmest umuligt at få bord med kort varsel.

Og så skete det hverken værre eller bedre, at vi netop den aften, vi endelig havde fået bord på Enomania, faktisk kunne have fået det umiddelbart. Snestormen lammede byen, alle aflyste alting og trak tæppet godt over snuden. Omkring 20 pladser havde meldt afbud til Enomania, Damiano Albertis nye vinbar og restaurant, og det siger noget om stedets popularitet, at der var fyldt alligevel, trods mandshøje snedriver.

Byens gastronauter og (især) vinnørder er for længst blevet enige om, at dette er et fantastisk sted, og der var på aftenen så mange branchefolk til stede, at stemningen truede med at slå over i en regulær fætter-kusine-fest eller grundtvigiansk vennemøde.

Alberti fra Piemonte

Alberti er nu mig bekendt ikke grundtvigianer, men derimod en piemonteser, der kom til Danmark for at blive køkkenchef hos Lolli-familiens Casa D'Antino i Dronningens Tværgade. Han nåede også et par år hos Bo Bech på Paustian, før han blev sin egen herre.

Grundlaget for det imponerende vinkort er hans egen samling, og der er masser af sjældne perler imellem, eller rettere: var, for krise eller ej, så har byens ønofile hajer fået tyndet godt ud i de modne årgange allerede. Priserne er overordentlig rimelige, dvs. i forhold til indkøbsprisen, for det er ikke billig vin, vi taler om, selv om der også er mange muligheder i den mere humane ende.

Bourgogne og Piemonte er i centrum, og når vinen først er i glasset, er det nemt. Her fås en firerettersmenu til 350 kr., ikke andet, og det er den, man tager, for det kan dårligt betale sig at købe retterne enkeltvis.

Først snacks, god salami og speck og godt brød, og så i vekslende varianter fra måned til måned en fremragende risotto. På dagen med kammuslinger, men altså, risottoen!

Bølgende, cremet og tilberedt med piemontesisk selvsikkerhed, nemlig ved at tilsætte den afmålte mængde fond fra begyndelsen og så lade risen koge - ikke noget med lidt efter lidt og røre etc., man risikerer at knuse kornene, skulle jeg hilse og sige. Kids, don't try this at home; det gjorde jeg, og det var ikke nogen succes.

Man får en større portion pasta eller risotto for 100 kr., hovedretten koster 200 kr. a la carte, men når man nu er her, bør man prøve det hele. Den håndgjorte pasta er suveræn, og hovedretten, pattegris, var også god, selv om den ikke var højdepunktet.

For min skyld må byen gerne sne inde igen, for så vil jeg vralte derhen i store røjsere og nappe en af afbudspladserne. Bor man længere væk, må man bestille bord, helst i ganske god tid.

Længere nede ad gaden

Hvis man rammer dagen, kan man også spise længere nede ad gaden, lige over for Sorte Hest. Det er Michelin-kokken René Warn (tidligere Kommandanten, Nouvel og TyvenKokken og 1. th.), der er blevet minimalist og har åbnet dette diminutive spisested, som er fyldt hver aften. Det forstår man godt.

For 400 kr. får man hos Sorte Hest 5 retter virkelig seriøs mad, mere ambitiøst end på Enomania, så hvis det er mad og kun mad, man går op i, er det nok her, man skal hen først.

Denne aften først en suveræn kaninrilette rørt med foie gras, meget lækkert. Derefter en rokkevinge, der ikke var helt skarpt nok tilberedt. Men så kom en virkelig glimrende, rensende salat og en fantastisk langtidsbagt grisenakke (hvor er det dog godt, man ikke er muslim), gode oste, og en dessert på blodappelsin og karamel, harmonisk og lækker. Vi sad i baren, det kunne vi lige akkurat, og imens strømmede folk til og var glade.

Vinkortet er ikke stort, men det er velvalgt. Det er disse dage sommelier Niels Thyge, der styrer gulvet, mens René Warn ligger derhjemme og plejer en skade. Det borger vel også for et steds kvalitet, at de kan spille med, selv om mesterkokken er sygemeldt.

LÆS OGSÅ: Mad blandt bibliofile

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Læge om nyt studie: Ikke flere Panodiler mod rygsmerter

Panodiler har ikke den virkning mod rygsmerter, som er antaget verden rundt, viser studium.
forsiden lige nu

Ukraines premierminister går af

Den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk går af, efter to partier har forladt regeringen.

Savnet passagerfly er styrtet ned

Myndighederne i Algeriet vil dog endnu ikke oplyse, præcis hvor flyet er styrtet ned henne.

Mindst 15 dræbt i angreb på skole i Gaza

For tredje gang på tre dage har Israel ramt en FN-drevet skole i Gazastriben.

Norsk politi: Tag situationen roligt

Der er ingen grund til at specielle forholdsregler, men nordmændene skal være årvågne.

Live: Nibali vinder hård bjergetape

Følg løbets 18. etape, hvor Majka skal kæmpe for at beholde bjergtrøjen.

Massa kritiserer rapport, der renser Magnussen

Felipe Massa mener, at løbsledelsen skal forbedres, når den ikke undersøger Magnussens ansvar.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce