*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

søndag 28. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 23.10.2009 kl. 14:41
Red Bull får sikkert en chance på det danske marked. Arkivfoto

Opkvikkende læskedrikke frigives

Energidrikke som Red Bull, der hidtil har været forbudt på det danske marked, bliver nu muligvis tilladt. Det vækker bekymring blandt eksperter.

Udvalget af de søde, opkvikkende læskedrikke, der med ekstra indhold af kulhydrat, koffein, guarana eller forskellige vitaminer kategoriserer sig selv som ”energidrikke”, udvides sandsynligvis snart. En række af de produkter, vi hidtil kun har kendt fra udlandet, kan blive godkendt nu, fordi Fødevarestyrelsen vil tillade stofferne taurin og glukoronolakton og hæve grænsen for koffein.

Tidligere var der i risikovurderinger af taurin og glukoronolakton ikke fastsat nedre grænser for indholdet, og derfor var det ikke tilladt i Danmark. Men i foråret vurderede EFSA, der er EU's pendant til Fødevarestyrelsen, at de to stoffer kunne indtages i ”normale” mængder uden nogen sundhedsskadelig effekt.

»Vi kan jo ikke sige nej til noget, der ikke er farligt. Vi følger EFSA's vurdering, og man kan nu ansøge om tilladelse til at markedsføre produkter, der indeholder disse stoffer,« siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Bl.a. firmaet Cult A/S har søgt om tilladelse til at sælge en drik med et koffein-indhold på 320 mg/l, hvilket er over det dobbelte af den tidligere grænse.

»Vi har ikke sendt tilladelse til Cult A/S endnu, men det er under overvejelse. Mængden svarer til en kop kaffe, og derfor kan vi ikke fraråde det. Danskerne hører i forvejen til de befolkninger i EU, der drikker mest kaffe,« siger hun og fortæller, at Fødevarestyrelsen har fået omkring ”en håndfuld” ansøgninger.

Hold børnene fra koffein

Men koffein kan have en skadelig effekt, hvis det indtages i for store mængder, fortæller John Christian Larsen, der er konsulent ved afdelingen for toksikologi og risikovurdering ved Fødevareinstituttet.

»Koffein vækker bekymring. Dels i forbindelse med gravide kvinder, der anbefales at holde sig under tre kopper dagligt. Dels har man været bekymret for effekten hos børn, der tåler mindre og derfor kan få hjertebanken og stress-symptomer,« siger han.

Her er der den forskel på f.eks. kaffe og energidrikke, at de sidste indtages i større mængder og af et yngre publikum.

Derfor står der også på f.eks. Red Bull-emballage, at den ikke bør indtages af børn. Og får Cult A/S lov til at sælge sit ekstra koffeinholdige produkt, skal der også stå på emballagen, at det har et højt indhold af koffein.

Grund til skepsis

Men selv om hverken taurin eller de øvrige stoffer, som drikkene er berigede med, er farlige i ”alm. mængder”, er der alligevel grund til skepsis, når det kommer til energidrikke, mener Camilla Udsen fra Forbrugerrådet. Dels fordi energidrikkene - i højere grad end f.eks. kaffe - kan indtages i store mængder, dels fordi man måske slet ikke får det, man betaler for.

»Det er uklart, hvad effekten af disse stoffer er ved et stort indtag, som man måske kunne forestille sig til fester eller lignende. Desuden er der ikke rigtigt nogen dokumentation for effekten af disse stoffer og energidrikke i det hele taget. Man er altså ikke sikker på at få det, man betaler for. Til gengæld får man ofte en masse sukker,« siger Camilla Udsen.

Hun bliver bakket op af Gitte Laub Hansen, der er ernæringsekspert og i 2002 var medforfatter til en undersøgelse af 16 energidrikke.

»Almindelige idrætsudøvere har ikke brug for energidrikke, medmindre de er ude i meget svære fysiske præstationer af over halvanden times varighed. Tværtimod får de fleste mere end energi nok - det fører ligefrem til overvægt,« fortæller hun.

Det samme siger Christian Overgaard, der er lektor ved Institut for idræt ved Aarhus Universitet:

»Hvis man gennemfører en ironman, kan det have en effekt. Men mange folk overvurderer deres energibehov. Ofte er det bedst at slukke sin tørst i vand, når man dyrker idræt,« siger han .

Læs også: OL-komité: Sportsdrik spolerer forbrændingen

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Søndag kommer vinteren for alvor

Frost og op til 10 centimeter sne er i vente mod slutningen af weekenden, beretter DMI.

Dyb boligkrise i mange danske byer

Kun en dansk kommune har nu huspriser på samme niveau, som før boligmarkedet kollapsede.

Kvinde dræbt i trafikulykke sammen ved Jyllinge

Flere personer er kommet alvorligt til skade efter et frontalsammenstød på Frederiksborgvej nord for Jyllinge.

Betjente vendte ryggen til under begravelse

Mange politibetjente fra New York lavede en stille protest mod byens borgmester under kollegas begravelse.

15.000 biler strandet i kraftigt snefald

En meldes dræbt efter voldsomme snemasser i det østlige Frankrig. I den nordlige del af landet raser en storm.

Her er årets fem bedste mobilspil

Mængden og kvaliteten af spil til mobiltelefoner er eksploderet. Her kan du finde årets bedste.
Annonce
Annonce
Viva
Mad & Vin
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce