Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 23.10.09 kl. 14:41
Red Bull får sikkert en chance på det danske marked. Arkivfoto

Opkvikkende læskedrikke frigives

Energidrikke som Red Bull, der hidtil har været forbudt på det danske marked, bliver nu muligvis tilladt. Det vækker bekymring blandt eksperter.

Udvalget af de søde, opkvikkende læskedrikke, der med ekstra indhold af kulhydrat, koffein, guarana eller forskellige vitaminer kategoriserer sig selv som ”energidrikke”, udvides sandsynligvis snart. En række af de produkter, vi hidtil kun har kendt fra udlandet, kan blive godkendt nu, fordi Fødevarestyrelsen vil tillade stofferne taurin og glukoronolakton og hæve grænsen for koffein.

Tidligere var der i risikovurderinger af taurin og glukoronolakton ikke fastsat nedre grænser for indholdet, og derfor var det ikke tilladt i Danmark. Men i foråret vurderede EFSA, der er EU's pendant til Fødevarestyrelsen, at de to stoffer kunne indtages i ”normale” mængder uden nogen sundhedsskadelig effekt.

»Vi kan jo ikke sige nej til noget, der ikke er farligt. Vi følger EFSA's vurdering, og man kan nu ansøge om tilladelse til at markedsføre produkter, der indeholder disse stoffer,« siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Bl.a. firmaet Cult A/S har søgt om tilladelse til at sælge en drik med et koffein-indhold på 320 mg/l, hvilket er over det dobbelte af den tidligere grænse.

»Vi har ikke sendt tilladelse til Cult A/S endnu, men det er under overvejelse. Mængden svarer til en kop kaffe, og derfor kan vi ikke fraråde det. Danskerne hører i forvejen til de befolkninger i EU, der drikker mest kaffe,« siger hun og fortæller, at Fødevarestyrelsen har fået omkring ”en håndfuld” ansøgninger.

Hold børnene fra koffein

Men koffein kan have en skadelig effekt, hvis det indtages i for store mængder, fortæller John Christian Larsen, der er konsulent ved afdelingen for toksikologi og risikovurdering ved Fødevareinstituttet.

»Koffein vækker bekymring. Dels i forbindelse med gravide kvinder, der anbefales at holde sig under tre kopper dagligt. Dels har man været bekymret for effekten hos børn, der tåler mindre og derfor kan få hjertebanken og stress-symptomer,« siger han.

Her er der den forskel på f.eks. kaffe og energidrikke, at de sidste indtages i større mængder og af et yngre publikum.

Derfor står der også på f.eks. Red Bull-emballage, at den ikke bør indtages af børn. Og får Cult A/S lov til at sælge sit ekstra koffeinholdige produkt, skal der også stå på emballagen, at det har et højt indhold af koffein.

Grund til skepsis

Men selv om hverken taurin eller de øvrige stoffer, som drikkene er berigede med, er farlige i ”alm. mængder”, er der alligevel grund til skepsis, når det kommer til energidrikke, mener Camilla Udsen fra Forbrugerrådet. Dels fordi energidrikkene - i højere grad end f.eks. kaffe - kan indtages i store mængder, dels fordi man måske slet ikke får det, man betaler for.

»Det er uklart, hvad effekten af disse stoffer er ved et stort indtag, som man måske kunne forestille sig til fester eller lignende. Desuden er der ikke rigtigt nogen dokumentation for effekten af disse stoffer og energidrikke i det hele taget. Man er altså ikke sikker på at få det, man betaler for. Til gengæld får man ofte en masse sukker,« siger Camilla Udsen.

Hun bliver bakket op af Gitte Laub Hansen, der er ernæringsekspert og i 2002 var medforfatter til en undersøgelse af 16 energidrikke.

»Almindelige idrætsudøvere har ikke brug for energidrikke, medmindre de er ude i meget svære fysiske præstationer af over halvanden times varighed. Tværtimod får de fleste mere end energi nok - det fører ligefrem til overvægt,« fortæller hun.

Det samme siger Christian Overgaard, der er lektor ved Institut for idræt ved Aarhus Universitet:

»Hvis man gennemfører en ironman, kan det have en effekt. Men mange folk overvurderer deres energibehov. Ofte er det bedst at slukke sin tørst i vand, når man dyrker idræt,« siger han .

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Kæmpestor dreng blev ydmyget - nu forveksles han med superstjerne

24-årige Nathan Hewitts historie går verden rundt.
forsiden lige nu

Så ofte gik Skat på kontrol i haver

For første gang afslører Skat, hvordan man bruger en række kontroversielle metoder.

Meningsmåling: Danskerne ser Rusland som en trussel mod freden i Europa

Næsten halvdelen af danskerne peger på Rusland som hovedansvarlig for krisen i Ukraine.

Dansk Folkeparti er større end nogensinde

I en måling fra Megafon får Dansk Folkeparti 22 pct. - hvilket er rekord for partiet.

Udlicitering af plejeopgaver skuffer massivt

Det er gået skuffende langsomt og har sine steder skabt store problemer at lægge pleje- og sundhedsopgaver i udbud.

"Millionæren uden ansigt" granskes efter skibsforlis

Mystisk kultleder og chef for det ulykkesramte sydkoreanske katastrofeskib har en broget fortid.
Annonce
Annonce
Viva
  • Hun har to mænd

    Designer Gitte Dyrbergs liv er delt mellem to mænd. Den ene kan hun snart fejre sølvbryllup med. 
Vinanmeldelser
  • Napa vender tilbage

    Amerikanerne holder stadig af at udfordre europæerne, selv mange år efter den store smagning i Paris, der chokerede vinens verden. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce