*

Mad & Vin

Gourmetmad i Rørvig

Køkkenet på Rørvig Kro byder på dansk-fransk mad af høj kvalitet, og børn er også velkomne i restauranten.

Det er sjældent, at man kan kombinere gourmetrestauranter og børn, men der er steder, der inviterer til det. Et af disse steder er Rørvig Kro i det nordvestlige Sjælland.

Her serveres mad på meget højt niveau, og der er plads til børn. Den aften vi besøgte restauranten, sad de i alle aldre og størrelser til højbords, mens de håndterede lydløse mobiltelefoner og kortspil med samme selvfølgelighed og fornøjelse, som deres forældre håndterede strømmen af veltillavet gourmetmad fra det dansk-franske køkken.

I dag er Rørvig lige langt fra København og Århus. Med hurtigfærgen er der godt halvanden time fra provinshovedstaden, og det er omtrent den tid, det tager fra København i bil via Holbæk eller ovenom med den charmerende lille færge fra Hundested. Det gamle fiskerleje og de 2.000-3.000 tilhørende sommerhuse, der strækker sig helt ind til Nykøbing Sjælland, får besøg af mange turister i sommermånederne, og de kulinarisk interesserede af dem er ikke dårligt stillede. Der kan nydes nyrøgede sild og fiskefileter direkte på havnen fra en af Danmarks lækreste og dyreste fiskehandlere, der er gårdudsalg af friske grøntsager og æg rigtig mange steder, og hegn og skovbryn bugner af brombær og mirabeller. Og så er der en håndfuld spisesteder i Rørvig og Nykøbing, der serverer gennemsnitlig feriemad til meget rimelige priser med Madkunsten på hovedgaden i Nykøbing som den positive undtagelse, det er værd at køre efter. Vil man en tand op i det gastronomiske univers, er der Rørvig Kro.

Et erfarent kropar

Det er Tanja Holmgaard Nielsen og hendes mand, Lars, der på niende år styrer kroen. Tanja har en fortid på bl.a. Kommandanten og Søllerød Kro, og Lars har været på Henne Kirkeby Kro og Saison, og det sætter sine spor på menukortet, at værterne har taget mere end det lille kørekort i høj gastronomi.

Rørvig Kro er ikke et sted, hvor børnene tonser rundt i lokalerne, men de accepteres, der tages hensyn til dem, og der er også tænkt på dem på menuen, som indeholder fire børneretter, bøf, stegt fisk eller kyllingebryst med pommes frites og pasta med kødsauce til 75-85 kr.

De voksne kan vælge mellem en sæsonmenu med tre, fire, fem eller seks retter, en fiskemenu med fire retter og et mindre a la carteudvalg, som ikke er på menuerne. Prisniveauet er højt, men rimeligt. 6 retter koster 530 kr., og fiskemenuen står i 450 kr. Og går man a la carte, som gemmer nogle virkelige perler, skal man også regne med at slippe 500 kr. for 3 retter.

Rummeligt og lyst

Rørvig Kro er gennemført indrettet i hvide lokaler, som bl.a. Bjørn Wiinblad har sat sit aftryk på. Her er rummeligt og lyst, sildebensparket på gulvet, franske dobbeltdøre, og japansk inspireret guldbroderi på væggen og et gammeldags vitrineskab understøtter stemningen af sommer og overskud, som præger hele etablissementet ned til de hvide duge, de tændte lysestager og roserne på bordene. Betjeningen er i top - og der var noget at se til denne aften, hvor alle borde var optagede af sommergæster.

Vi valgte fiskemenuen og sæsonmenuen, børnene tog kyllingebrysterne med pommes frites. Til at begynde med bestilte vi en Rully 1.cru chapitre årgang 2005 fra Vincent Dureuil-Janthial til 420 kr. - et fund til den pris. Fyldig, frugtig med snert af vanilje og fersken og med en lang og kompleks efterklang.

Appetitten blev vækket

En lille smagsprøve ankom i form af en avokadocreme og røget torskerognsmousse på papirtyndt rugbrød. Fedt, salt, sødt og sprødt i to mundfulde, en ren appetitvækker. Jeg fik kammuslinger med kartoffelchips, vandmelon og citroncreme. En lidt ordinær åbning på gildet, muslingerne vil jeg kalde brændte, og det var ikke efter min smag. På den anden side af bordet stod en smuk og fristende anretning af rå tun med taskekrabbe, avocadosorbet, tomat og krydderurter - opfindsomt med sorbetten og en perfekt ret til årstiden, hav, sommer og rå fisk. Sorbetten var liflig og let syrlig og spillede med tomaterne perfekt op til krabben og tunens fede dybe smag. Så fik jeg en risotto omgivet af en skummende fond med stegte fileter af knurhane, tomater og brøndkarse. Risottoen var kraftfuld og lige på punktet, hvor risene bidder igen og alligevel smelter i munden, knurhanen fast og fuld af smag.

Børnene havde på dette tidspunkt fortæret det, de kunne, af de rigelige portioner stegt kyllingebryst, som var saftigt, og pommes frittene, som var sprøde og hjemmelavede.

En skarp skaldyrssmag

Næste ret var en cremet fiskesuppe ledsaget af en stor saftig jomfruhummerhale, ristet toast og aioli. Heller ikke her blev vi skuffet, skaldyrssmagen var markant og skarp med sin blanding af det salte og det søde.

Lad mig her sige, at seks retter på Rørvig Kro er for folk med god appetit - det er ikke miniatureserveringer, der kommer på bordet, alt er smukt og opfindsomt anrettet i noget, man må betegne som betragtelige forretsstørrelser. Og når man har spist tre af dem, vil mange begynde at mærke mætheden sætte ind. Og det er jo en skam, når det næste, man får, er en mælkepocheret helleflynder med artiskokker, bagte abrikoser, svampe, dild og på toppen en lille gul blomst - alt sammen hyllet i en skum af hvidvinssauce - meget smukt og utrolig velsmagende.

Min hovedret var kalvespidsbryst og kalvefilet med persillerødder, kantareller, majs og rysteribs. Vi fik begge nye kartofler til og hver en saucekande med henholdsvis hvidvins- og rødvinssauce. Mit kød var mørt, og saftigt, det ene stykke rosa, det andet smeltende gennemstegt. Skal jeg endelig tage de kritiske briller på, ville jeg gerne have undværet majsene, som var kommet lidt på afveje - og det er min eneste anke efter filosofien less is more. Når man laver så skøn mad som på Rørvig Kro, kan man godt holde lidt igen med ingredienserne, men det er småting i smag og behag-afdelingen. Vi blev endda spurgt, om vi ville have mere, men måtte takke pænt nej.

Jeg fik tre faste oste med rugbrød og blommekompot, og de var en tand for ens til min smag.

Vi drak efter eget valg en morgon, en halv flaske Cote de Py årgang 2006 til blot 120 kr., og den var ikke værd at skrive hjem om.

Dessert i topklasse

Det var desserterne til gengæld, og de er værd er rejse efter. Det er dessertkøkken på allerhøjeste niveau, de byder på i Rørvig. Vi fik tre, for den ældste datter ville gerne være med her. Hun valgte chokoladetallerkenen og vandt. Ikke at vores desserter var kedelige, men de ni chokoladevariationer, der prydede hendes tallerken, var udsøgte. Her var en vaniljeis med chokoladestykker, hvid chokolademousse, en intens nougattop med et mørkt chokoladegitter på toppen, en brownie, en mørk chokoladekage med et kirsebær, en tør chokokage, papirtynde kiks med mousse imellem og uden for nummer en crème brûlée og en hindbærsorbet med karamelspiral ovenpå. Det lyder overvældende og var det også, men det var himmelsk. Vi andre blev ikke snydt. Jeg fik en blåbærdessert med is, blåbær på chokolade, flødebollekugler tilsmagt med mango og blåbær, mens hindbær var frugten i den tredje dessert - en hindbærsorbet oven på hindbærmousse med kiks nederst, ledsaget af citronsorbet, chokolademarengs, hindbær, hindbærgele og en guldsnor på toppen. Jeg tilgiver værtsparret, at de forfalder til madlyrik og kalder desserterne for henholdsvis ”studie i blåbær” og ”symfoni af hindbær”. Det er der ingen grund til. Der er tale om de reneste varer, man kan få for pengene.

Værd at køre efter

To mennesker kan spise tre retter eller mere for 1.500 kr. med vin. Det er ikke dyrt for den gennemførte kvalitet, råvarerespekt, opfindsomhed og velsmag, som Rørvig Kro trakterer med. Hvis jeg skulle dele stjerner ud for måltidets enkelte dele, ville jeg give fire for kammuslingen, kalven og ostene, fem for alle de andre fiskeretter og seks for desserterne. Rørvig Kro er værd at køre efter, man kan passende samle appetit med en spadseretur langs stranden, i sandflugtsplantagen eller i Hovvig. Der bliver brug for den.

Læs også: Mesterklasse i Humlebæk

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her