*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

torsdag 25. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Mad & Vin 03.06.2008 kl. 07:53

Spis foie gras-burger ved Limfjorden

Det nye Aalborg-brasserie har i primært danske ”skynd jer langsomt”-retter på menukortet

En burger er som bekendt ikke længere bare en burger - med hakket oksekød og en klat ketchup. Rundt om i verden konkurrerer eksklusive restauranter om, at servere den dyreste burger, ofte med det vanvittigt dyre og supermøre Kobe-kød mellem de klassiske to stykker brødbolle.

I Aalborg har den nye Brasserie Mundgott, der åbner for publikum onsdag den 4. juni, taget en næsten lige så kostbar variant på menukortet, en såkaldt foie gras-burger med knap 125 gram af den fineste franske gåselever mellem de sprøde halve briochboller – til pæne 225 kr. for godbidden. Men så er der desuden tomatchutney og en spæd endiviesalat vendt i gammeldags syrnet fløde, hvis friske bitterhed forhindrer det samlede smagsindtryk i at blive for kvalmt.

Selv om en 125 grams skive normalt betragtes som særdeles pæn, når man taler foie gras, så fylder den trods alt mindre, som hovedret – men også den jævntsultne burde dog kunne blive mæt af retten, portionen af lækre håndskårne fritter ved siden af taget i betragtning.

Stjernerestaurationsfolk

”Folk vil prøve noget andet, og vi vil gerne give dem noget eksklusivt,” siger restaurationschef Kent Olesen, der også selv sammen med sin køkkenchef Thomas Starcke personligt er temmelig eksklusive. De ved begge to godt, hvordan foie gras’en bliver bedst efter en hurtig vending og lidt sprød overflade på en skoldhed pande, så leveren eksplodere og bliver næsten flydende inde i munden.

Makkerparret stod ligeledes bag den lille eksklusive gourmetrestaurant Madkonsortiet, også i Aalborg, som Kent Olesen solgte sidste år lige efter at have opnået to af de maksimalt tre stjerner i Den Danske Spiseguide.

På Brasserie Mundgott er de to ikke alene men i stedet sammen med en større stab af tjenere og kokke, som skal betjene de formodentlig mange gæster, der ventes at besøge Aalborgs nyeste spisested, placeret som den på noget nær byens bedste adresse på den helt nye Toldbod Plads med de moderne springvand. I enden af Nytorv, Aalborgs handelslivs front mod og udsigt over Limfjorden.

Skynd jer langsomt

Men selv om burgere, normalt gastronomiske forbindes med fastfood og dårlig smag, er der netop plads til eftertænksomhed på Mundgott, hvis navn – ifølge stifterne - fortæller, at her kan man komme ind og få stillet både den lille og den store sult. ”Skynd jer langtsomt” er faktisk stedets motto.

Bag brasseriet står også to af Aalborgs kendteste restaurationsfolk, Allan Poulsen og René Maxwell, der har allerede bragt liv til både byens relativet nyrenoverede Klostertorvet og Mølleplads med to andre velbesøgte cafeer/brasserier med udendørsservering.

De to har på Toldbod Plads investeret et ukendt millionbeløb i renovering af den gamle skibsmæglerbygning, så den fremstår med smukke parketgulve, rene linier og uden overflødig pynt under de på en gang klassiske - men når man ser nærmere også - high-tech-moderne krystallysekroner. Faktisk lidt herregårds- eller måske snarere usnoppet wieneragtigt.

"Vi synes, at vi selv - og byen - trænger til et sted, hvor man kan komme ind og nyde den luksus, det er at give sig god tid,” forklarer Rene Maxwell.

Mest dansk køkken

Fra det i øvrigt danskdominerede menukort smagte FPN’s udsendte ved en lukket præsentation i aftes også en meget veltillavet skærising bagt i smørstegt spidskål med kapers, og let røgede kartoffelstykker samt en unghanebryst med frikasse med små forårsgulerødder, ærter og asparges. Og dertil par mindre kendte men uhyre velvalgte oversøiske vine, der beviste at det ikke er for ingenting, at Kent Olesen i flere år har været betragtet som en af landets bedste vintjenere. Det hele inklusiv det for brasseriet faktisk atypiske burgerliv lovede rigtigt godt.

P.S. Brasserie Mundgott er i øvrigt lige præcis ikke først med foie gras-burgere i Danmark. Også Restaurant No. 1 i Århusgade i København har en sådan, dog med et helt andet tilbehør, på sit menukort.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Præster tror ikke på, at Jesus genopstod

Flere præster tror hverken på en skabende Gud eller Jesu genopstandelse. Københavns biskop vil gå ind i sagen.

Vejdirektoratet: Kør forsigtigt og husk skovlen

Nogle steder i landet er der faldet op til ti cm sne. Her er myndighedernes bedste råd til bilisterne.

Derfor smager risalamande bedre dagen derpå

En professor har tre bud på, hvorfor nogle mener, at risalamanden smager bedre dagen efter.

Overlæge: MRSA på sygehuset og i stalden er ikke det samme

Svine-MRSA har ingen forbindelse til spædbørnene på Hvidovre Hospital, lyder det fra en irriteret svineavler, som støttes af en overlæge.

Bomber i Malmø fortsætter: 15-årig er nu anholdt

Politiet tror, at eksplosionerne skyldes en strid mellem lejere og ejere i boligområdet Rosengård.

PSV jagter spillere ned til fem år

PSV Eindhoven er ikke en klub, man kan melde sig ind i. PSV finder selv de spillere, der skal repræsentere klubben.
Annonce
Annonce
Viva
Mad & Vin
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce