*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Luksus

Danskerne forkæler sig selv mere

Rejser, restaurantbesøg og sport fylder mere på husholdningsbudgettet, mens udgifterne til at fylde køleskabet bliver mindre.

En stadig mindre del af de danske husholdningsbudgetter bruges på fornødenheder som mad, tøj og tag over hovedet, mens en stigende andel bruges på forkælelse som f.eks. rejser. Arkivfoto: JP

En ny model af vaskemaskinen? Eller en sviptur til en storby? Endnu en vinterfrakke til skabet? Eller måske et kurophold med kæresten eller veninden?

Fakta

Fra overlevelse til oplevelse

Dansk Erhvervs nye opgørelse over mere end 100 års forbrug viser et markant skifte fra overlevelse til oplevelse.

  • I 1909 brugte familierne 50,4 pct. af pengene på mad og drikkevarer.
  • I 1955 var tallet 30,9 pct.
  • I 2015 bruger danske familier 13 pct. på mad og drikkevarer.
  • I 1909 udgjorde udgifter til fornøjelser, fritid, rejser, transport og kommunikation 5,8 pct.
  • I 1955 udgjorde den post 17,6 pct.
  • I 2015 var andelen på 26 pct.

Danskerne er ikke i tvivl, når de prioriterer deres penge. Forkælelse af én selv og ens nærmeste fylder mere og mere på husholdningsbudgettet, mens udgifterne til dagligvarer og almindelige brugsgenstande slankes.

»Jeg vil ikke kalde det overflod, men velfærd. Vi behøver ikke længere at bruge hovedparten af vores indtægt til at overleve – få tøj på kroppen, mad i munden og tag over hovedet. I stedet har det store flertal fået ressourcer til også at betale for oplevelser og velvære til os selv og vores nærmeste,« siger markedschef Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv, som netop har udarbejdet en oversigt over danskernes forbrug fra 1909 og frem til i dag.

En anderledes aktiv vinterferie: Prøv en cykeltur på en fatbike eller sus afsted på snescooter

Forbruget flytter sig

I løbet af de mange årtier har danskernes forbrug forandret sig markant. I begyndelsen af 1900-tallet gik over halvdelen af familiebudgettet til mad og drikke. Den post var i 1955 faldet til under en tredjedel. I dag bruger en husstand kun 13 pct. af pengene på at blive mæt ved det hjemlige spisebord.

Til gengæld er udgifterne til restaurantbesøg og takeaway-mad buldret frem, ligesom også posten til rejser og kommunikation – det er computere, tablets og mobiltelefoner i alle størrelser og udgaver – er steget markant.

Det kræver tålmodighed og nærkontakt at nyde den gode mad i Aarhus Central Food Market

»Forbruget flytter sig i disse år væk fra den almindelige detailhandel. Der er kommet masser af sunde takeaway-tilbud, og så køber folk ikke ind til aftensmad i supermarkedet. Samtidig er meget handel flyttet til nettet, og den bevægelse er ikke slut endnu,« siger Lone Rasmussen.

Forkælelse er et relativt nyt begreb, fastslår fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning. Eller det er i hvert fald nyt, at begrebet har fået en positiv klang.

»Tidligere var forkælelse mest et negativt ord, man brugte om asociale og uartige enebørn. I dag i vores fortravlede verden er det et plusord, fordi det er nødvendigt med en ventil og muligheden for helt at logge af – hvad enten det sker med en rejse, en løbetur i skoven eller en helt tredje måde,« siger hun og slår fast, at der til forkælelse knytter sig et stort marked.

Travlt hamsterhjul

»Fordi vi bruger færre penge på basisfornødenheder, er det jo ikke ensbetydende med, at vi gemmer overskuddet i madrassen. Der knytter sig masser af forbrug til forkælelse,« siger hun, der med sit professionelle kig i krystalkuglen er overbevist om, at selvforkælelse vil tage til i omfang de kommende år.

»Vi lever i forventningernes samfund, og for mange er det sådan, at de midt i det travle hamsterhjul hele tiden ser frem til mere forkælelse. Når man kommer hjem fra en lille rejse, skal den næste bookes i kalenderen,« siger Marianne Levinsen.

Selv om en del forkælelse – god vin, mad og solferier – ikke altid hentes fra den sundeste hylde, hæver læge Mogens Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, ikke en advarende finger:

Seks simple fif giver dig ultimativ selvforkælelse

»Jeg er overbevist om, at det er sundt en gang imellem at tjekke ud fra hverdagen, selv om det også indebærer et glas vin eller to. I øvrigt er der jo masser af forkælelse, som faktisk er sundt, når folk vælger at dyrke sport eller forkæle sig selv med oplevelser i naturen. Det behøver ikke at være 15 marsbarer.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her