*

Forbrug & Test

Organisation: Starbucks-kaffe indeholder »ufattelig høje« sukkermængder

Den britiske sundhedsorganisation Action on Sugar vil nu have bedre mærkning af de varme drikke.

De fleste ved nok, at der er sukker i de søde, varme drikke, man kan få på Starbucks og andre kaffebarer.

Men præcis hvor meget sukker, der er i en kop varm kakao eller en chai latte eller andre drikke med diverse sirupper fyldt i, har mange kunder nok ikke sat sig ind i.

Den britiske organisation Action on Sugar, som arbejder for at få befolkningen til at indtage mindre sukker, har lavet en undersøgelse af næringsindholdet i kaffedrikkene i flere britiske kæder, bl.a. Starbucks og KFC, som også er at finde i Danmark.

Her har man fundet ud af, at sukkerindholdet i over halvdelen af de varme drikke, der er at finde på menukortene, overstiger den maksimale anbefalede daglige dosis af sukker for voksne mennesker og teenagere. Og i stort set alle de undersøgte drikke kommer et meget højt antal af kalorierne fra sukker.

Otte sunde sager du med fordel kan spise hver dag

Hos Starbucks indeholder en chocolate mocha med flødeskum i den størst tilgængelige størrelse 73,8 gram sukker, svarende til 18 teskefulde sukker. En stor caramel frappuccino fra Starbucks lavet på skummetmælk indeholder 76 gram sukker, mens en "tall"-størrelse - som er omkring samme størrelse som en dåsecola - indeholder 44 gram sukker.

Kaffebarer må med det samme reducere mængden af sukker i disse varme drikke, mærke sukkerholdige drikke bedre og stoppe med at sælge de største portionsstørrelser.
Action on Sugar
Til sammenligning indeholder en dåsecola 35 gram sukker, og med tanke på, hvor megen kritik der er af cola og andre sodavands sukkerindhold, mener Action on Sugar, at det er på sin plads at rette samme kritik mod Starbucks og lignende kæder.

»Kaffebarer må med det samme reducere mængden af sukker i disse varme drikke, mærke sukkerholdige drikke bedre og stoppe med at sælge de største portionsstørrelser,« siger Kawther Hashem, der er diætist hos Action on Sugar.

Kawther Hashem anbefaler kunderne at bestille en almindelig kop kaffe eller te til hverdag og kun drikke de mere farverige drikke som frappuccinoer, chai-latter, og hvad der ellers er at finde på menukortet, ved særlige lejligheder.

Fødevarestyrelsen i Danmark anbefaler, at voksne kvinder ikke spiser over 50-55 gram sukker, mens en voksen mand skal holde sig under 55-70 gram sukker. For børn er de anbefalede mængder endnu lavere.

En talsmand for Starbucks siger i forbindelse med Action on Sugars undersøgelse, at Starbucks allerede er ved at reducere mængden af sukker i sine drikke.

»Vi tilbyder også en bred vifte af light-produkter, sukkerfrie sirupper og sukkerfrie, naturlige sødestoffer. Og vi viser al ernæringsmæssig information i butikken og online,« lyder det fra kaffekæden.

Hele listen af Starbucks-drikke samt information om kalorier, sukker- og koffeinindhold kan ses her.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her