*

Forbrug & Test

Undgå dyre kviklån med disse alternativer

40 pct. af alle kviklånstagere fortryder, at de har taget lånet. Spørg venner, familie eller banken først, lyder det fra eksperter.

Foto: Nicolai Perjesi/AP

Hvis du føler dig ramt af økonomiske tømmermænd i det nye år og mangler penge til en dyr regning eller en skitur, kan det være fristende at sende en sms til et kviklånsfirma og få 10.000 kr. i hånden med det samme.

Men for knap 40 pct. af de danskere, der tager kviklån, ender lånet med at være dyrere end forventet, og lige så mange fortryder, at de har taget det, viser en rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra 2015.

Derfor skal man se sig grundigt om efter alternativer, før man trykker "accepter" til et kviklån, advarer Louise Skjødsholm, specialkonsulent i Penge- og Pensionspanelet.

»Den nemme løsning kan hurtigt blive den dyreste. Der er mange omkostninger forbundet med et kviklån, og de årlige omkostninger i procent (ÅOP) er ofte høje. Derfor er det virkelig vigtigt at regne på, hvad kviklånet koster sammenlignet med, hvad banken kan tilbyde.«

Hver syvende ung er hårdt ramt af gældsproblemer

Danskerne tager kviklån som aldrig før. I 2010 tog 7.420 danskere et kviklån, og i 2014 var antallet steget til omkring 75.000.

Tænk, før du kviklåner

- Overvej, om du kan undvære pengene. Hvis ikke, så spørg venner og familie. Husk at lave en skriftlig aftale om tilbagebetaling.

- Spørg hvad banken kan tilbyde af bevilget overtræk, kassekredit eller forbrugslån og sammenlign ÅOP'en (Årlige omkostninger i procent) med kviklånet. Tjek også løbetid og vilkår for lånet.

- Beregn, om din økonomi kan klare at betale kviklånet tilbage de næste måneder.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

De hurtige kontanter bliver primært brugt på impulskøb som tøj, elektronik, møbler og fornøjelser, viser rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Men man skal aldrig tage et kviklån, medmindre man står i en nødsituation og ikke kan låne andre steder, mener Forbrugerrådet Tænk. Hvis man akut mangler penge, er det bedre at spørge, hvad banken kan tilbyde gennem et bevilliget overtræk, en kassekredit eller et forbrugslån. Eller låne penge af venner eller familie.

Mange tager kviklån: Efter en måned går det galt

Hvis man mangler penge til en dyr regning, kan man også tage kontakt til kreditor og eventuelt lave en aftale om at udskyde betalingen, forklarer seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen.

»Firmaerne synes, det er positivt, at man selv tager kontakt i stedet for bare at smide regningen i skuffen.«

Det værste, man kan gøre, er at tage et kviklån for at nedbringe et andet lån, siger han.

»Hvis man overvejer det, skal der ringe en stor alarmklokke. Så skal man søge hjælp hos en gældsrådgivning,« lyder rådet fra Morten Bruun Pedersen.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her