*

 

Forbrug & Test

Advarsel: Dette slankemiddel kan være skadeligt

Det markedsføres som 100 pct. naturligt, men nu advarer forskere mod et slankemiddel, som sælges i stor stil, men ikke er gennemtestet.

Der er masser af netbutikker med .dk-navne, som sælger slankemidler med det stof, som DTU Fødevareinstituttet advarer mod. Screenshot

Er du en af dem, som efter julens ædegilder har svært ved at lukke bukserne og nu tænker på, at en slankekur vil være på sin plads?

I så fald er der masser af inspiration at hente i dame- og fitnessblade, som i disse uger er fyldt med artikler om effektive slankekure, ernæringsrigtige måltider og motion på den mest energiforbrændende måde.

Der er også masser af gode råd på nettet, og i diverse netbutikker kan man købe slankeprodukter og kosttilskud som genvej til en slank mave, men du skal være forsigtig.

På denne side kaldes hindbærketon et effektivt supplement til vægttab. Screenshot

Slankemidler, som indeholder stoffet hindbærketon, må ikke sælges i danske butikker, men på nettet er der masser af butikker, der markedsfører og sælger midlerne. Men dem skal du undgå, lyder advarslen fra forskere på DTU Fødevareinstituttet, som i en ny undersøgelse konkluderer, at hindbærketon kan have adskillige skadelige effekter.

Store doser vækker bekymring

Stoffet hindbærketon giver hindbær det meste af deres smag. Det er godkendt som aromastof i fødevarer i ganske små mængder. Et kilo hindbær indeholder 0,009-4,3 mg hindbærketon, så stoffet findes kun i meget små mængder i den friske frugt. Derfor anvender industrien hovedsageligt hindbærketon, der er kemisk fremstillet eller produceret ved hjælp af mikroorganismer.

Søger man på "hindbærketon" på nettet, dukker der en hel masse produkter frem, som sælges fra netbutikker med .dk-adresser. En voksen person indtager via kosten i gennemsnit mellem 1,8 og 3,8 mg hindbærketon dagligt hovedsagelig fra anvendelse som aromastof. Stoffet findes dog også i del slankeprodukter, som sælges i netbutikker. Producenterne af disse produkter anbefaler en dagsdosis på mellem 100 og 1.500 mg.

På denne side fortælles det, at man skal indtage 40 kg hindbær dagligt for at få den slankeeffekt, som man kan få ved at indtage hindbærketon. Screenshot

»Jeg er bekymret over, at de, der sælger kosttilskuddene anbefaler, at man indtager helt op til 1.500 mg hindbærketon om dagen. Ingen danske eller internationale myndigheder har godkendt sikkerheden, når man indtager store doser af hindbærketon som slankemiddel,« siger forsker Lea Bredsdorff, DTU Fødevareinstituttet.

Skadelige effekter

Problemet er ifølge hende, at så store daglige indtag aldrig er blevet sikkerhedstestet. I nogle få forsøg har forsøgsdyrene tabt sig, men årsagen er ukendt. Hvis mekanismen bag et vægttab ikke er kendt, opfatter toksikologer generelt et vægttab i forsøgsdyr som et tegn på en skadelig effekt.

For at forstå hvilke effekter stoffet kan have, har forskerne gjort brug af QSAR (Quantitative Structure-Activity Relationship). Ved hjælp af avancerede computermodeller forudsiger man skadelige effekter af et kemisk stof med udgangspunkt i, om stoffets kemiske struktur ligner stoffer, der allerede er testet.

Ifølge hurtigslank.dk kan pillerne med hindbærketoner nedbryde fedtet i cellerne mere effektivt og dermed hjælpe kroppen med at forbrænde fedt hurtigere. Screenshot

»I de analyser vi har lavet, kan vi ikke udelukke, at stoffet kan have skadelige effekter på både reproduktions- og hjerte-karsystemet samt på fosterudviklingen. Derfor bør stoffet undersøges nærmere for at afklare, om det er sikkert at anvende i de høje doser, der findes i slankemidlerne. Forbrugerne bør derfor være forsigtige med at bruge produkter, som indeholder hindbærketon,« siger Lea Bredsdorff.

Vurderingen af hindbærketon er ifølge forsker Lea Bredsdorff et godt eksempel på, hvordan værktøjet QSAR kan bruges i situationer, hvor meget få sikkerhedsdata er tilgængelige for at få en idé om et stofs eventuelle skadelige virkninger.

Markedsføringen af slankeprodukterne med hindbærketon bliver på Internettet beskrevet som 100 pct. naturlige, hvilket giver det indtryk, at stoffet er udvundet fra frugten. Sikkerheden ved stoffet afhænger dog ikke af, om det er udvundet fra frugten, eller om det er industrielt fremstillet.

Er du kvinde? Har du taget på? Her er forklaringen

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra flere af de netbutikker, som forhandler hindbærketon. Bl.a. Shytobuy.dk og weightworld.dk, som markedsfører sig på dansk, men ikke har hovedkvarter i Danmark. Når man ringer på de telefonnumre, som er opgivet på hjemmesiderne, får man den samme telefonsvarer. De danske hjemmesider er et led i en større netvirksomhed under navnet Comfort Click med kontorer i Croydon lige uden for London.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Et liv uden sex?

Mange par lever et liv uden sex. Men hvad gør det egentlig ved os, hvis vi aldrig dyrker sex? Og skal man droppe et godt forhold, hvis man ikke kan finde ud af sex-delen?
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Billig sprøjt forklædt som Amarone

Tag med på jagten på fødevaresvindlerne. Forfalsket honning og rødvin er nogle af de varer, som organiserede kriminelle har kastet sig over. Sådan ser du, om vinen er forfalsket.
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Gennemtænkt til mindste detalje: Her er huset, der kun koster 500 kr. i drift om måneden
Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen, og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul. Boligen er nu nomineret til IdéPrisen 2016. 
Se flere
»Så kan de også lige se blonden på kjolen – og blondinen selv«
Birthe Kjær er et sikkert hit på festivaler i hele landet og blandt grandprix-fans, der stadig har ”Vi maler byen rød” fra 1989 på deres topti. Nu er hun til Aarhus Festuge, hvor hun vil helt tæt på sit publikum. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her