*

Sundhed

Skrumpeleverens overmand fundet

Ny behandling med tabletter og indsprøjtninger giver håb for patienter med leverbetændelse.

Der er glæde i lægeverdenen. En ny behandling mod leverbetændelse er blevet godkendt af de danske myndigheder. En behandling, der i fremtiden vil helbrede langt flere fra skrumpelever og leverkræft.

Kun 40 pct. af patienterne blev helbredt af den gamle behandling for hepatitis C. Fremover vil op til 75 pct. kunne sige farvel til skrumpeleveren og andre leversmerter med den nye behandling. Det fortæller overlæge Henrik Nielsen, professsor i infektionsmedicin fra Aalborg Sygehus.

"Førhen var meget af indsatsen for behandling forgæves. Nu håber vi, der vil komme flere behandlinger til den positive side," siger Henrik Nielsen.

Kræft som følge

I de første år er en virus i leveren ikke farlig i sig selv. Det er følgesygdommene som skrumpelever og leverkræft til gengæld.

"Det bliver alvorligt, når man har kronisk infektion i leveren igennem længere tid. Der vil komme en del arvævsdannelser, og det kan efter nogle år ende i en skrumpelever. Herefter bliver risikoen for leverkræft forhøjet. Risikoen stiger og stiger uden behandling," siger Henrik Nielsen.

Selv om leverkræft ikke er en hyppig følgesygdom, vil man i fremtiden også kunne spare penge på levertransplantationer. Ifølge Henrik Nielsen er det dog den store gruppe med truende skrumpelever, der vil få størst glæde af denne behandling.

"Man ønsker at behandle på et tidligere stadie, inden det udvikler sig. Inden følgesygdommene som eksempelvis kræft viser sig," siger Henrik Nielsen.

Ikke behandling til alle

"Den nye behandling er i den tunge prisende og kan konkurrere med kræftbehandling prismæssigt. Det kommer til at koste lidt over 200.000 kr. pr. patient," siger Henrik Nielsen og fortæller, at eftersom store bivirkninger bliver en del af kuren, er det ikke alle, der vil få tilbudt behandlingen.

I Danmark lever omkring 25.000 med hepatitis C, der smitter via blod. Man kan erhverve sygdommen gennem tatoveringer og piercinger, men i Danmark er de fleste med denne sygdom stofmisbrugere.

"Vores erfaringer er, at folk, der stadig er i et misbrug af enten narkotika eller alkohol, ikke kan overskue behandlingen. Bivirkningerne er simpelthen for hårde, man skal huske at tage medicinen hver dag og gå til lægen.Til dem anbefaler vi først en afvænningsbehandling," siger Henrik Nielsen.

Livet tilbage igen

Hepatitis Foreningen er begejstret for den nye behandling, der betyder, at flere mennesker kan leve en virusfri tilværelse.

"Jeg er utrolig glad på mine medlemmers vegne. Nu er der lys og håb forude. Og for de mange, der kan få denne behandling, får de jo deres liv tilbage," siger landsformand for Hepatitis Foreningen, Susan Christensen, der sætter stor lid til behandlingen.

"Behandlingen er hård, men den giver håb, hvor der ikke var noget før. Jo flere der får diagnosen og kommer i behandling, jo færre omkostninger er der også i det lange løb for hepatitispatienter," siger Susan Christensen.

Behandlingen er en kombination af tabletter og indsprøjtninger, og den varer 6-12 måneder.

Læs også: Danskere har udviklet ny slags vaccine

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her