*

Sundhed

Alkohol øger din risiko for kræft

Stor international undersøgelse viser, at hvert tiende kræfttilfælde blandt mænd skyldes alkohol.

Alkohol øger især risikoen for kræft hos mænd. Foto: Colourbox

Det har længe været kendt, at alkohol kan øge risikoen for kræft, men nu viser en undersøgelse, at hvert tiende kræfttilfælde blandt mænd kan kædes direkte sammen med de våde varer.

Det er tale om en stor international undersøgelse, som er foretaget i blandt andet Danmark, Tyskland og Storbritannien af tyske forskere.

Allerede ved, at efter mere end to genstande om dagen er risikoen forøget. Det fortæller Ed Yong fra Storbritanniens kræftforskningscenter.

- Jo mere folk drikker, jo større er deres risiko for kræft. Så selv små eller moderate mængder kan øge risikoen for kræft. Men endnu større indtag øger risikoen yderligere, siger han til BBC.

Antallet af kræftilfælde kan nedbringes

Ifølge den tyske forsker Madlen Schutze, som står bag undersøgelsen, kan antallet af kræfttilfælde nedbringes betydeligt, hvis alkoholforbruget begrænses.

- Og endnu flere kan forhindres, hvis folk sænker deres alkoholindtag ned til mindre end de anbefalede grænser eller fuldstændig stopper med at drikke, siger hun.

For kvinder er undersøgelsen mere beroligende. Det nemlig kun et ud af 33 kræfttilfælde blandt kvinder, der skyldes alkohol.

I undersøgelsen har forskerne fulgt 363.988 mænd og kvinder i otte europæiske lande. Alle i alderen 35 til 70 år.

Tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem alkoholforbrug og forskellige kræftformer - blandt andet brystkræft og kræft i spiserøret, leveren og tarmen.

Læs også: Godt nyt til vinelskerne

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Bolig
Få plads med skrå reoler
Boligredaktøren udvælger hver uge et antal aktuelle historier og nyheder fra boglig- og designbranchen. 
Se flere
Test: Samsungs Galaxy A5 (2017) - en sejlivet mobil
Samsungs Galaxy A5 (2017) fungerer godt, er pæn at se på og holder længe på en optankning. Prisen må Samsung dog godt se på igen. 
Se flere
Viden
Havets græsplæner renser vandet og redder korallerne
Havgræs gør mennesket mange tjenester, og nu viser det sig, at græsset også er i stand til at fjerne farlige bakterier fra havvandet. Det kan komme både koraller, dyr og mennesker til gode. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her