*

 

Sundhed

Alkohol øger din risiko for kræft

Stor international undersøgelse viser, at hvert tiende kræfttilfælde blandt mænd skyldes alkohol.

Alkohol øger især risikoen for kræft hos mænd. Foto: Colourbox

Det har længe været kendt, at alkohol kan øge risikoen for kræft, men nu viser en undersøgelse, at hvert tiende kræfttilfælde blandt mænd kan kædes direkte sammen med de våde varer.

Det er tale om en stor international undersøgelse, som er foretaget i blandt andet Danmark, Tyskland og Storbritannien af tyske forskere.

Allerede ved, at efter mere end to genstande om dagen er risikoen forøget. Det fortæller Ed Yong fra Storbritanniens kræftforskningscenter.

- Jo mere folk drikker, jo større er deres risiko for kræft. Så selv små eller moderate mængder kan øge risikoen for kræft. Men endnu større indtag øger risikoen yderligere, siger han til BBC.

Antallet af kræftilfælde kan nedbringes

Ifølge den tyske forsker Madlen Schutze, som står bag undersøgelsen, kan antallet af kræfttilfælde nedbringes betydeligt, hvis alkoholforbruget begrænses.

- Og endnu flere kan forhindres, hvis folk sænker deres alkoholindtag ned til mindre end de anbefalede grænser eller fuldstændig stopper med at drikke, siger hun.

For kvinder er undersøgelsen mere beroligende. Det nemlig kun et ud af 33 kræfttilfælde blandt kvinder, der skyldes alkohol.

I undersøgelsen har forskerne fulgt 363.988 mænd og kvinder i otte europæiske lande. Alle i alderen 35 til 70 år.

Tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem alkoholforbrug og forskellige kræftformer - blandt andet brystkræft og kræft i spiserøret, leveren og tarmen.

Læs også: Godt nyt til vinelskerne

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Motion lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Et liv uden sex?

Mange par lever et liv uden sex. Men hvad gør det egentlig ved os, hvis vi aldrig dyrker sex? Og skal man droppe et godt forhold, hvis man ikke kan finde ud af sex-delen?
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Gennemtænkt til mindste detalje: Her er huset, der kun koster 500 kr. i drift om måneden
Byg som Sofie og Peter Thrane-Nielsen, og få et passivhus, hvor varmeregnskab og vedligeholdelseskrav er noget nær nul. Boligen er nu nomineret til IdéPrisen 2016. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her