*

Sundhed

Læger: Tag piller mod brystkræft

Flere raske kvinder bør tage brystkræft-medicin for at forebygge sygdommen, mener eksperter.

Foto: Colourbox

Der er behov for en radikal ændring i forhold til at forebygge brystkræft, ifølge internationale kræfteksperter. De opfordrer i lægetidsskriftet "The Lancet Oncology" til, at det bliver muligt at udskrive medicin til kvinder, der er i risiko for at få sygdommen, men ingen symptomer har.

De peger bl.a. på lægemidlet Tamoxifin, der i dag bliver brugt til kvinder, der er blevet opereret for brystkræft. Medicinen er et antiøstrogen, som forhindrer østrogen i at få brystkræftceller til at vokse. Medicinen har dog alvorlige bivirkninger som en forøget risiko for livmoderkræft og problemer med blodstørkning.

Trods bivirkningerne mener artiklens hovedforfatter professor Jack Cuzick fra Queen Mary, University of London, at medicinen er at foretrække:

"Der er forsøg i gang, som leder efter alternativer, der er mere effektive, men på nuværende tidspunkt er der uden tvivl 5-10 pct. af de kvinder, der er i risiko for at udvikle brystkræft, som bør overveje at starte på medicinen," siger han til The Telegraph

Kan forebygge hvert tredje tilfælde

Internationale undersøgelser viser, at Tamoxifin forebygger de mest almindelige former for brystkræft hos hver tredje kvinde, der har en forøget risiko for at få sygdommen.

Det er især kvinder, hvor der er brystkræfttilfælde i den nærmeste familie, men også kvinder, der får påvist celleforandringer til mammografi-screeninger kan muligvis have gavn af medicinen, siger forskerne.

Hvert år får omkring 4.000 danske kvinder konstateret brystkræft.

Læs også: Screeninger skader raske kvinder

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her