*

 

Sundhed

Læger: Tag piller mod brystkræft

Flere raske kvinder bør tage brystkræft-medicin for at forebygge sygdommen, mener eksperter.

Foto: Colourbox

Der er behov for en radikal ændring i forhold til at forebygge brystkræft, ifølge internationale kræfteksperter. De opfordrer i lægetidsskriftet "The Lancet Oncology" til, at det bliver muligt at udskrive medicin til kvinder, der er i risiko for at få sygdommen, men ingen symptomer har.

De peger bl.a. på lægemidlet Tamoxifin, der i dag bliver brugt til kvinder, der er blevet opereret for brystkræft. Medicinen er et antiøstrogen, som forhindrer østrogen i at få brystkræftceller til at vokse. Medicinen har dog alvorlige bivirkninger som en forøget risiko for livmoderkræft og problemer med blodstørkning.

Trods bivirkningerne mener artiklens hovedforfatter professor Jack Cuzick fra Queen Mary, University of London, at medicinen er at foretrække:

"Der er forsøg i gang, som leder efter alternativer, der er mere effektive, men på nuværende tidspunkt er der uden tvivl 5-10 pct. af de kvinder, der er i risiko for at udvikle brystkræft, som bør overveje at starte på medicinen," siger han til The Telegraph

Kan forebygge hvert tredje tilfælde

Internationale undersøgelser viser, at Tamoxifin forebygger de mest almindelige former for brystkræft hos hver tredje kvinde, der har en forøget risiko for at få sygdommen.

Det er især kvinder, hvor der er brystkræfttilfælde i den nærmeste familie, men også kvinder, der får påvist celleforandringer til mammografi-screeninger kan muligvis have gavn af medicinen, siger forskerne.

Hvert år får omkring 4.000 danske kvinder konstateret brystkræft.

Læs også: Screeninger skader raske kvinder

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere
Rådmand: Nu skal skolerne prioriteres
Det kommer til at koste 3,35 mia. kr. over de næste 25 år at bringe skoler og dagtilbud op på en tidssvarende standard, mener børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V). 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her