*

 

Sundhed

Forskere blåstempler meditation

Meditation har positiv effekt på en række sygdomme, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Foto: Colourbox

Meditation i en kombination med psykologi - såkaldt mindfulness-terapi - er i dag en anerkendt behandlingsform i forbindelse med stress og depression.

Nu viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet, der offentliggøres om kort tid, at metoden også har effekt på såkaldt funktionelle sygdomme som fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom og irritabel tyktarm, skriver Dagbladenes Bureau.

"Der er tale om en meget stor gruppe mennesker, som ofte må opgives af behandlingssystemet. Vores resultater tyder imidlertid på, at mindfulness-terapi kan forbedre deres fysiske og mentale helbred," siger psykiater og ph.d.-stud. Lone Overby Fjorbak fra Aarhus Universitets Forskningsklinik for funktionelle lidelser og psykosomatik.

Mindfulnessterapi er udviklet i USA som en kur mod stress og depression, men har blandt andet vist også at øge livskvaliteten for folk, der lider af cancer og sclerose.

På Københavns Universitet har Center for Forskning i Eksistens og Samfund netop sat et projekt i gang, som skal vurdere, om mindfulness også kan være virksomt over for livsstilssygdomme som overvægt, hvilket foreløbige undersøgelser tyder på.

Projektets leder, filosof Niels Viggo Hansen, forklarer, at mindfulness er et stærkt redskab, når man gerne vil slippe af med farlige vaner som alkoholmisbrug eller overspisning.

"I stedet for at føle skyld og skam og dårlig samvittighed lærer man gennem meditationen at anerkende sig selv og sin krop. Først da kan man lytte til dens signaler," siger Niels Viggo Hansen.

Kilde: Dagbladenes Bureau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Hvem siger, at en familiebus skal være småtrist i designet?
Renault Scenic var en revolution for 20 år siden. I fjerde generation handler det mest om forførende former og rolig videreudvikling af MPV’en som biltype. 
Se flere
Bolig
Ny trend: Mormorsyssel på vej tilbage i moderne og humoristisk udgave
De traditionelle blomstermønstre er passé og erstattes af moderne design med et tvist af humor. Og færdige broderikit og kurser i korssting går som varmt brød, viser tendensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her