*

Sundhed

Fedme farligere for kvinder end for mænd

Forskning overrasker: Overvægtige kvinder har mere fedt over maven end overvægtige mænd.

Overvægtige kvinder har mere af det farlige bugfedt end mænd, viser undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Foto: Colourbox

Danskerne er måske nok blandt de 10 nationer i Europa med færrest svært overvægtige, men det er en ringe trøst, når andelen af fede er voksende i det hele taget. Dobbelt så mange mænd og fire gange så mange kvinder som i 1987 er svært overvægtige.

Selv om der er flere overvægtige mænd end kvinder i Danmark, er det især overvægtige kvinder, der har en meget høj helbredsrisiko.

Livviddens betydning

De nye resultater kommer fra en undersøgelse af vægt, højde og taljemål blandt medlemmerne af 4.000 danske familier. Undersøgelsen er gennemført af Rockwool Fondens Forskningsendhed i 2009.

Udover personernes BMI spiller livvidden også ind på helbredstilstanden. Anden forskning viser, at sundhedsrisikoen ved overvægt hænger tæt sammen med, hvor de ekstra kilo sidder på kroppen.

"Det farlige fedt sidder i særlig grad på maven. Og når man både tager højde for svær overvægt og livvidde, viser det sig at især kvinders helbred er i fare. Kvinder med et højt BMI har nemlig også tit en stor livvidde, hvilket i mindre grad er tilfældet for mænd," siger Jens Bonke, der sammen med Jane Greve står i spidsen for undersøgelsen.

Rockwool Fondens Forskningsenhed har foretaget undersøgelsen blandt de 4.000 danske familier, som tidligere har bidraget til forskningsenhedens tids- og forbrugsundersøgelse.

Kvinder mest kede af overvægt

Undersøgelsen har også set på, hvordan folk har det med at være overvægtige. Det har kvinderne det markant dårligere med.

De behøver ikke at veje mange kilo for meget, før det går ud over deres trivsel. Selv moderat overvægtige kvinder giver i langt højere grad udtryk for at være mindre veloplagte og mere nervøse, trætte og udslidte end andre. I begge vægtklasser trives ca. 23 pct. af kvinderne dårligt.

Undersøgelsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed er netop udgivet på Gyldendals Forlag under titlen "Helbred, trivsel og overvægt blandt danskere".

Tv: Danskerne bliver stadig federe

Læs også: Overvægtige mødre overladt til sig selv

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her