*

Sundhed

Vær god ved dig selv, hvis du vil tabe dig

Det værste ved slankekure er at undgå at tage på igen. Få eksperternes råd til et varigt vægttab.

Flere eksperter mener, at vi skal overveje, om det overhovedet er nødvendigt at tabe sig. Foto: Colourbox.

Mange slankekure virker stik mod hensigten.

Selv om man taber sig her og nu, ender man ofte med at tage det hele eller endnu mere på igen.

Det fastslår en række eksperter, som Jyllands-Posten har talt med. En slankekur får nemlig kroppen til at modreagere.

"Hver gang du går på slankekur, bliver dit vægtreguleringssystem kørt i stilling for at hjælpe dig med at gennemleve endnu en periode med sult. Som et resultat vil du opleve, at du efter et stykke tid på samme kur holder op med at tabe dig, fordi kroppen går ind og kompenserer for det lavere kalorieindtag," forklarer dr. Lucy Aphramor, som er forsker og diætist.

I stedet for at hoppe på endnu en slankekur skal man hellere ændre sin livsstil på lang sigt, siger forskerne.

"Gå på slankekurs i stedet for slankekur. Slankekure er usunde for både krop og psyke og fører yderst sjældent til et varigt vægttab," siger Per Brændgaard, som er cand.scient. i human ernæring.

Vær god ved dig selv

Måske lidt overraskende mener eksperterne, at det er langt vigtigere at være god ved sig selv og undgå stress end at tælle kalorier, hvis man vil have succes med sit vægttab.

"Fokuser på de glæder, der kan være ved en sund livsstil, og de muligheder, det giver dig. Mange overvægtige lever i virkeligheden et liv, hvor der er mange ting, de føler, at de ikke kan," siger Peter Vestergaard Hansen, kandidat i ernæring.

Mere motion kommer man ikke udenom. Men det gælder om at finde en motionsform, der giver glæde. Og så skal man sørge for tilstrækkelig søvn og undgå stress, fordi stresshormoner giver trang til usunde fødevarer.

"Lav små realistiske ændringer af dine vaner. Sørg for, at du kan fastholde dem ved at indrette din hverdag anderledes eller få familie/kolleger/venner til at hjælpe dig. Og fokusér på, når det lykkes," lyder rådene fra Gitte Laub Hansen.

Sund er ikke det samme som tynd

Flere eksperter mener endda, at vi skal overveje, om det overhovedet er nødvendigt at tabe sig.

Lucy Aphramor minder om, at vi er genetisk forskellige, og at man godt kan være sund uden at være tynd.

"Du skal lære at spise på en måde, der nærer dig, og finde de fysiske aktiviteter, der begejstrer dig, så vil din vægt falde til ro på dit genetisk programmerede udgangspunkt. Det er det bedste, du kan gøre for dit helbred.  I stedet for at fokusere på vægttab anbefaler jeg, at du fokuserer på at opnå så mange sundhedsgevinster, som du kan, og bevarer respekten for dig selv," siger hun.

Vi har bedt 21 eksperter komme med deres vigtigste råd til, hvordan man taber sig og holder vægten. Læs rådene i artiklen herunder. Artiklen kræver Premium-abonnement. Prøv en måned gratis med fuld digital adgang til Jyllands-Postens journalistik. Der er ingen binding.

 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed

De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her