*

Sundhed

Printerstøv kan give kræft

Indholdet af partikler i luften i kontorlokaler fra printere kan være fem gange højere end grænseværdien for højt trafikerede pladser i byområder, viser tysk forskning.

I Danmark er der ikke tal på, hvor mange arbejdspladser, der har printere stående frit fremme - og ikke i et selvstændigt printerrum, som Arbejdstilsynet anbefaler. Modelfoto

Det kan være kræftfremkaldende at sidde ved siden af en printer på arbejdspladsen. Det viser ny forskning, som har skabt en større debat i Tyskland.

Rostock Universitet har fundet frem til, at de små kulpartikler i tonerpatronerne - det såkaldte printstøv - i laserprintere kan forårsage lungekræft.

»Det skal tages meget alvorligt, fordi støv fra papir og fra toner kan give gene-problemer i øjne og slimhinder. Samtidig kan støvpulver fra toner være kræftfremkaldende,« siger Hasse Mortensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet Storkøbenhavn til metroXpress.

I Danmark er der ikke tal på, hvor mange arbejdspladser, der har printere stående frit fremme - og ikke i et selvstændigt printerrum, som Arbejdstilsynet anbefaler. Men tilsynene afslører jævnligt arbejdspladser, hvor printeren kan udgøre en risiko for dem, der arbejder på kontoret.

»Rigtig mange steder er det på grund af manglende viden. Men der er også situationer, hvor man synes, at det er uhensigtsmæssigt at skulle hente sine print i et særligt rum, fordi man skal gå et lille stykke,« siger Hasse Mortensen.

Arbejdstilsynet deler påbud ud til virksomheder, der ikke sætter maskiner i egnede lokaler med ventilation og god rengøring.

Ikke nemt

Indholdet af partikler i luften i kontorlokaler fra printere kan være fem gange højere end grænseværdien for højt trafikerede pladser i byområder, viser den tyske forskning.

Forbrugerrådet vil nu tage kontakt til Miljøstyrelsen for at høre, hvad mulighederne er for at fastsætte grænseværdier for arbejdsrum.

»Det er tankevækkende, så der er behov for at kigge nærmere på problemet,« siger

Claus Jørgensen, der er miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Brancheforeningen for de virksomheder, der laver blandt andet printere, er DI ITEK. Her mener man ikke, at man kan skifte de farlige stoffer ud.

»Udfordringen for vores virksomheder er at finde alternativer, som er lige så gode som dem, man bruger i dag. Det er ikke nemt,« siger miljøchef Bjarne Palstrøm.

Kilde: metroXpress
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her