*

Dette er en blog: Karen Lyager skriver i egen ret om trends og tendenser inden for sundhedsforskning, kost og motion. Har du spørgsmål eller forslag til emner, hun skal tage op, kan du skrive til karen.lyager@jppol.dk.

Livsstil

Er du Type A, B eller C?

Find kuren, der virker for dig

Christian Bitz og Arne Astrup. Foto: PR

17, får jeg det til. Så mange forskellige slankemetoder har jeg afprøvet i mit liv, men kun få af dem har givet det ønskede resultat. De, der ikke virkede for mig, har til gengæld fyldt mig med skuffelse og nederlagsfølelse, for jeg har altid ment, at fiaskoen var selvforskyldt. Selve kurene kunne jo ikke fejle noget, når de helt åbenlyst fik ekstra-kiloene til at suse væk fra sidebenene på mine veninder og gav dem kurvede taljer og flade maver, ræsonnerede jeg opgivende.

Derfor ville jeg ønske, at bogen "Spis dig slank efter dit blodsukker", der udkommer i dag, var blevet opfundet for 40 år siden. Inden jeg begyndte at spilde mit krudt på slankekure, som bare var helt forkerte til min krop. Tænk, hvor mange frustrationer, jeg kunne have sparet mig selv for - og hvor meget energi, jeg kunne have fyret af på vigtigere formål!

I "Spis dig slank efter dit blodsukker" forklarer overlæge, dr.med., professor Arne Astrup og forskningschef og cand.scient. i ernæring Christian Bitz på baggrund af nye, massive studier, hvordan en simpel blodprøve på fastende hjerte kan give os svaret på, præcis hvordan vi hver især skal spise for at tabe os. Uden at føle os sultne undervejs.

Det kan være vidt forskelligt fra det ene menneske til det andet. Vi bliver ganske enkelt inddelt i tre grundtyper, Type A, Type B og Type C, på baggrund af vores fasteblodsukker og skal følge hver sin kostplan.  

Jeg filmede Astrup og Bitz forleden, netop som de var på vej til et smoking-arrangement, så du får lige chancen for at høre dem fortælle om Type A, B og C her:

Både personligt og professionelt er jeg temmelig euforisk over metoden. Som redaktør for bogen har jeg nærmest siddet på skuldrene af forfatterne de seneste par måneder for at suge den nye viden til mig og hjælpe dem med at gøre den brugbar for demotiverede slankezappere som mig selv.

Endelig kom der et gennembrud inden for den såkaldte Personalised Nutrition - individuel ernæringsterapi -  som helt almindelige mennesker kan bruge til noget! På de sundhedskonferencer, jeg gæster rundt omkring i verden, er helt eller delvis skræddersyede kostprogrammer den helt store åbenbaring. One Cure Fits All, altså universalkuren, der virker for os alle, er for længst erklæret stendød. De støt stigende vægtstatistikker verden over taler vist for sig selv, for slet ikke at tale om de deprimerende vækstkurver for antallet af type-2-diabetikere.

De fleste tiltag inden for Personalised Nutrition bygger på analyser af ens DNA eller tarmbakterier. At få indblik i de dele kræver desværre, at man væbner sig med stor tålmodighed, før man får sine testresultater, og når og hvis de endelig dukker op, er det ikke altid let at fortolke dem rigtigt. Lige nu venter jeg fx på tredje måned på analyserne af en række forsøgskaniners tarmbakterier. Dybt demotiverende, når man har sat sig op til den helt store forvandling, at der skal gå så lang tid, før man ved, om man er på rette vej!

Den nye blodsukker-metode har den store fordel, at man kan få svar øjeblikkelig – eller i hvert fald næste morgen. Enten hos sin praktiserede læge eller med et lille testkit, der kan købes billigt på ethvert apotek.

Blog: En blodprøve afslører, hvilken kur du skal vælge

At blodsukkeret kan give os den vigtige viden, betyder ikke, at forskerne har kigget det gale sted, når de har ledt efter opskriften på vores individuelle succesmetoder i vores gener og tarmbakterier. Men begge dele – og ikke mindst, hvordan de arter sig, når vi spiser den ene og den anden slags mad og i det hele taget træffer vores hverdagsvalg – afspejler sig i høj grad i vores blodsukker. Og hvorfor dog vente i månedsvis på et svar, når der findes en sladrehank, som lynhurtigt kan måles?

De tre anretninger ligner hinanden, men virker helt forskelligt i kroppen. Øverst masser af gode kulhydrater til Type A. Nederst til venstre er der dømt fiberfest for Type B, mens Type C nederst til højre kan smovse i mere fed laks og kulhydratfattige grøntsager. Foto: DasRotesRabbit

I den sidste måneds tid har jeg med Arnes og Christians velsignelse været projektleder for en række forsøgskandidater, der afprøver principperne i "Spis dig slank efter dit blodsukker. Det er SÅ spændende at følge med i, hvordan mennesker med et utal af fejlslagne slankekure bag sig pludselig oplever et gennembrud med de ret forskellige strategier i den nye kost-ABC.

Stille og roligt lærer de at søge mætheden i de madvarer, der rent faktisk mætter dem, i stedet for at lade sig forblænde af dem, der har heltestatus i tidens hotteste kure. Særligt indtryk gør det at se, hvordan mennesker med type-2-diabetes og forstadier til sygdommen dag for dag arbejder sig ud af farezonen, væk fra risikoen for følgesygdomme og i mange tilfælde ender med et helt normalt blodsukker, der ikke kræver medicinsk behandling.

Jeg skal nok vende tilbage til vores ABC-forsøgskaniner i en senere blog, når deres testperiode er omme.

Opskrifterne i bogen er lavet i en A-, B- og C-version, så alle omkring middagsbordet kan få præcis, hvad deres kroppe har brug for. Du kan selv bladre i den her

Jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange avocado- og mandelplantager jeg selv har holdt kørende i den seneste årrække og hvor mange nybagte, duftende rugbrødsboller jeg med et dybt suk har forsaget i et forsøg på at skære ned på kulhydraterne i min kost. Selv havregrynene kom på alvorlig ration. Men som Type A skal jeg snarere gøre det modsatte: Holde fedtet i kortere snor, selv det sunde, og spise mig mæt i fortrinsvis grove kulhydrater. Efter to uger på Type A-kost (i hvert fald i hverdagene) kan jeg både mærke, at bukserne sidder lidt løsere, og at jeg har mere energi. De to ting plejer ikke nødvendigvis at følges ad!

Så hvis du kan præstere en liste i stil med min og stadig leder efter den perfekte kostretning for lige præcis dig, har du muligheden for at komme et stort skridt nærmere løsningen i dag - med et lille prik på fingeren.

 

Mit slankekurs-cv

I dag har jeg svært ved at fatte, at jeg virkelig troede på dem alle en gang. Tænk, hvis vi fremover kunne styre uden om de slankeforsøg, der ikke matcher vores kroppe, og i stedet sætte ind lige præcis der, hvor det virker bedst for os!

  • Kalorietælling
  • Scarsdale-diæten
  • Rigshospitalets 13-dageskur (som intet har med Rigshospitalet at gøre)
  • Kålsuppekuren (efter hårdt gruppepres)
  • Fedtfattig mad
  • De danske Vægtkonsulenter
  • GI-kuren (mad med lavt glykæmisk indeks)
  • Marathontræning og masser af kulhydrater
  • Tung styrketræning og masser af proteiner
  • 5:2-diæten
  • Nul sukker
  • Tyg maden 32-gange-kuren (mest for sjov)
  • Højprotein-diæt plus sundt fedt og nul brød, ris og pasta
  • Sov dig slank-strategi
  • Forelskelse (virker hver gang)
  • Akkermansia-kuren (mad målrettet en særlig slankebakterie - læs mere her)
  • Type A-kostplanen (med et Akkermansia-twist).
 

Du kan bestille "Spis dig slank efter dit blodsukker" her

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her