*

Dette er en blog: Karen Lyager skriver i egen ret om trends og tendenser inden for sundhedsforskning, kost og motion. Har du spørgsmål eller forslag til emner, hun skal tage op, kan du skrive til karen.lyager@jppol.dk.

Livsstil

Så er der blomme-pizza! Sensommerens sundhedsbombe på nye måder

Blommer er rene sundhedsbomber, og kan bruges på utallige måder.

Foto: Karen Lyager

Normalt på denne tid tør jeg dårligt nok nærme mig blommerne under træerne i haven. Der er lidt russisk roulette over det. Bzzzzzzz!, siger det, når man vender de lækreste om, og pludselig farer en arrig hveps op i fjæset på én for at markere sit ejerskab over det søde, gyldne frugtkød.

Men i år er der behagelig langt mellem de aggressive, sukkerbimse hvepse. I godt vejr letter i stedet en hel sværm af smukke sommerfugle, når jeg kommer med min samlekurv. Og pisker det ned som i går, er den eneste risiko at blive bombarderet med blommer, der plumper ned fra træet. Purple Rain, nu hvor vi er nået til sveskeblommerne.

Reine Clauder af egen avl. De er lige færdige, men jeg har et lager i fryseren. Foto: Karen Lyager

Jeg nænner ikke at se alle de lækre blommer blive forvandlet til et ælte af blommegrød under træet, så lige nu kommer der blommer i alt, hvad vi spiser. Med deres helt unikke kombination af sødme og friskhed kan de bruges til lidt af hvert: På morgenmaden, på en rugbrødsmad, i salater, som kompot til aftensmaden, på pizza, som himmelsk dessert - og i flydende form som blommesmoothie.

Du får opskrifterne lige om lidt, men først skal vi lige smage på alle de sidegevinster, vi kan nyde os til i sensommerens desværre lidt oversete guldkugle, når det gælder sundhed.

Syv blærede bonusvirkninger i blommer

1. Beskytter hver en celle i kroppen
Især skallen rummer geniale plantestoffer, som modvirker inflammation; en snigende betændelsestilstand i kroppen, der kan føre til bl.a. hjerte-kar-sygdom, kræft, type-2-diabetes, Alzheimer og gigt.

I gamle dage ville man bare lovprise blommerne for deres indhold af C-vitamin. I dag ved forskerne, at de sunde effekter også skyldes stoffer med tungebrækkende navne, som kan vække respekt og udløse pointstorm i et spil Scrabble: Cryptoxantin, zeaxantin og quercetin, lutein, klorogensyre, neoklorogensyre og catechiner.

Sveskeblommerne er på deres højde lige nu. De regner ned fra vores træ. Foto: Karen Lyager

De mørke blommer indeholder desuden anthocyaniner; de stærke farvestoffer, der gør bl.a. blåbær og brombær så sunde. Alt i alt en prægtig cocktail af plantestoffer, der beskytter hver en celle i din krop mod skader, sygdom og forfald.

Tip: Nogle af de sunde plantestoffer virker bedst, når blommerne ikke har været varmebehandlet. Fx rå i en salat eller smoothie.

Foto: Karen Lyager

2. Fabelagtige kostfibre til din tarmsundhed
Blommer rummer både opløselige og uopløselige kostfibre, og begge dele er guf for din fordøjelse. Blommespisere døjer sjældent med forstoppelse. Tørrede blommer, altså svesker, er i en liga for sig selv. De indeholder nemlig sukker-alkoholen sorbitol, der virkelig sætter skub i sagerne. Men også friske blommer kan afkorte madens transittid gennem kroppen. Massiv forskning viser, at det er sundt at få maden ud af kroppen forholdsvis hurtigt igen.

Blog: Skal vi nu på toilettet tre gange om dagen?

3. Beskytter mod type-2-diabetes
Kostfibrene i blommer hjælper dig med at holde blodsukkeret stabilt, gør dig mere følsom over for stofskiftehormonet insulin og mindsker din risiko for at få type 2-diabetes.

Foto: Karen Lyager

4. Sænker kolesteroltallet
Kostfibre i blommer, bl.a. pektin, binder kolesterol i tarmen, så der ikke ryger så meget af det ud i dit blod, viser flere studier.

5. Beskytter mod brystkræft
Stoffer fra blommer, klorogensyre og neoklorogensyre, kan hæmme væksten af brystkræftceller uden at påvirke den normalle cellevækst, i hvert fald i reagensglasforsøg. Nu forsøger forskerne at fremavle blommetyper med ekstra store mængder af de to stoffer, som kan forebygge den frygtede sygdom.

Foto: Karen Lyager

6. Beskytter dit syn
Blommerne indeholder en trio af plantestoffer: Lutein, cryptoxantin og zeaxantin som beskytter dine øjne mod forfald og styrker dem i en hverdag foran lysende skærme. Læs mere her.

7. Får dig til at huske bedre
Endda på mange måde. Flere af blommernes indholdsstoffer ser ud til at forebygge inflammation i hjernen, forbedre din evne til at lære nyt og huske information og forebygge aldersbetinget svækkelse og sygdom som fx Alzheimers.

Blommer på fire skønne måder

Foto: Karen Lyager

Ovnbagte blommer med kanel, vanille og stjerneanis (4 personer)

16 store eller 32 små blommer
2-3 stykker hel kanel
10 stjerneanis
1 vanillestang
2 spsk akaciehonning (eller rørsukker)
1/2 øko-appelsin, både skal og saft
Evt. et skvæt sprut, fx calvados, portvin eller gran marnier
50 g mandler
1 tsk smør
1 tsk rørsukker
1/4 liter skyr (eller piskefløde)
1 tsk. kværnet vanilje (eller vaniljesukker)

Tænd ovnen på 200 grader.

Halver blommerne, og læg dem i et ildfast fad. Drys med rørsukker.
Knæk lidt i kanelstykkerne.
Flæk og halvér vaniljestangen. Skrab lidt vaniljekorn ud.
Riv ca. halvdelen af appelsinskallen
Bland kanel, vaniljekorn, vaniljestænger, appelsinskal og stjerneanis godt sammen med blommer og honning eller rørsukker.
Pres saft ud af en halv appelsin, og hæld den over sammen med evt. sprut.
Lad blommerne boble i ovnen i cirka 20 minutter.

Foto: Karen Lyager

Kassér herefter kanel, vaniljestænger og stjerneanis. Smag blommerne til. Hvis de var meget syrlige, kan det være nødvendigt at tilsætte lidt ekstra sødme, fx honning.  
Rør skyr op med vanilje - eller pisk piskefløden og rør vanilje i.
Hak mandlerne groft. Varm smørret på en pande sammen med en lille smule sukker, og rist mandelstykkerne. Når de er brune og karamelagtige, hælder du over på et stykke bagepapir, så de kan ligge et øjeblik og blive knasende sprøde.
Fordel den lune blommemasse i fire skåle. Pynt hver af dem med en stor klat vaniljecreme og drys til sidst mandlerne over.

Foto: Karen Lyager

Blomme-pizza med gedeost, parmaskinke og salvie

Tip: Gør det let for dig selv og køb dejen færdig hos din lokale pizzabager. Nogle af dem laver både fuldkornsbunde og glutenfri bunde (når man insisterer!

Pizzabund (2 pizzaer, ca.4 personer)
15 g gær
2,5 dl vand (stuetemperatur)
150 g italiensk pizzahvedemel (type 00)
250 g hvid hvede eller grahamsmel plus lidt ekstra til udrulning
1 tsk. havsalt
1/2 tsk. sukker
Et par dråber citronsaft

Pizzapynt:
Olivenolie
12 blommer
8 skiver parmaskine
400 g gedeost, fx en lidt tør gederulle
12-16 små salvieblade
Friskkværnet sort peber
En håndfuld rucola-blade

 
Opløs gæret i vand sammen med salt, sukker og citronsaft. Tilsæt lidt mel ad gangen, og giv den gas med alle dine æltemuskler, til dejen er blank og smidig. Lad den hæve et lunt sted under et viskestykke til dobbelt størrelse (2-3 timer)
Ælt den igen, og fordel den i kugler, som skal hæve ca. en halv time.
Imens varmer du ovnen op til 275 grader eller mere. Har du en pizzasten, så ind i ovnen med den. Gør også pizzafyldet klar:
Fjern stenen fra blommerne, og skær dem i skiver/både. Skær også parmaskinken i lange skiver. Nulr gedeosten, så den bliver findelt - jo mere tør konsistens osten har, jo lettere. Skyl salvie- og rucolabladene og tør dem. Hvis salviebladene er meget store, kan du rive dem i småstykker.
Læg et stykke bagepapir på bordet. Drys lidt mel ovenpå, og rul eller sving/træk på bedste pizzabagervis pizzaen flad og i facon. Læg bagepapiret på bagepladen/pizzaspartlen.
Pensl olivenolie ud over bunden, og bag den i ovnen i 10-15 minutter, den til begynder at blive smukt gylden. Tag den ud.
Fordel blommer, skinkestrimler, salvie og gedeost på bunden. Kværn peber ovenpå, og bag den, til kanten af pizzaen er sprød, skinken ser bagt ud og osten begyndt at smelte.
Tag den ud, drys rucola ud over den og spis den med det samme.

Foto: Karen Lyager

Blomme-ingefær-smoothie (1 person)

4-6 blommer
1 æble
1/2 citron
2-3 cm ingefær

Udsten blommerne, og fjern kernehuset fra æblerne. Skræl ingefæren, og pres den halve citron.
Kom hele molevitten i en blender og kør løs, til du har en drøj smoothie. Hvis blommerne ikke er så saftige i sig selv, kan du evt. spæde til med mere citronsaft eller lidt æblejuice.

Foto: Karen Lyager

Blomme-salat (4-6 personer)

Du kan komme alt muligt i denne salat, men dette var lige det, jeg havde i køleskabet i går aftes.

5-6 blommer
1/4 spidskål
3 håndfulde blandede salatblade
4 gulerødder
en lille håndfuld hasselnødder

Dressing:
1 spsk dijonsennep
5 sps. olivenolie
1 spsk balsamico-eddike
1 tsk. akaciehonning
et skvæt citronsaft
1 cm revet ingefærrod
Salt og peber

Udsten blommerne, og skær dem i både. Skær spidskålen i fine strimler. Lav også fine strimler af gulerødderne med en kartoffelskræller. Skyl salatbladene, og lad dem dryppe godt af.
Bland det hele sammen i en skål.
Bland ingredienser til dressingen sammen. Fordel den over salaten, og drys nødderne på.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Analyse: Det skal du holde øje med på valgaftenen
Hvilke partier sætter sig på de 31 stole i byrådssalen i Aarhus Kommune i de kommende fire år? Og hvor mange partier skal der til, for at sætte sig på flertallet? Når det spørgsmål er besvaret, begynder spillet om posterne for alvor på Aarhus Rådhus. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her