*

Familie, børn & unge

Børnehave dropper kirken af hensyn til muslimer

"Hvorfor skal alle de andre børn fratages et stykke dansk juletradition?," spørger præsten.

Der bliver ingen fortælling om Jesu fødsel i Betlehem, tre vise mænd og den klare stjerne for børnene i Børnehuset Ørnevang i Lillerød.

Personalet har nemlig meldt afbud til den traditionelle julegudstjeneste i Lillerød Kirke, fordi en stor del af børnene i institutionen er muslimer.

"Baggrunden er, at vi har flere muslimske familier, som ikke vil have deres børn med i kirke. Og så valgte vi at sige "nej tak", fordi vi også skal have vores hverdag til at fungere," siger Susan Lund Andersen, daglig leder i Børnehuset Ørnevang, til jp.dk.

Beslutningen om at droppe julegudstjenesten vækker stor ærgrelse hos sognepræsten i Lillerød Kirke, som mener, at julegudstjenesten er en vigtig del af den danske juletradition.

Ville ændre programmet

"Jeg var ked af og ærgerlig over, at de meldte afbud. De ringede og spurgte, om jeg kunne lave programmet om, så de kunne deltage. Jeg slutter altid med at lyse velsignelsen over børnene, og det ville de gerne have mig til at tage ud af hensyn til børnenes religion," siger sognepræst Carsten Mulnæs.

Han mener, at daginstitutionen har truffet en forkert beslutning, fordi alle børnene nu bliver forhindret i at deltage i julegudstjenesten.

"Jeg mener, at børnene burde have muligheden, fordi det er en dansk tradition. Jeg ved, at institutionen har en stor repræsentation af muslimske børn, men jeg ved, at ikke alle familier har et problem med at gå i kirke. Efter min mening bliver et flertal af børnene snydt," siger Carsten Mulnæs.

Går ud over integrationen

I organisationen Muslimer i Dialog er man ked af, at afbuddet går ud over børn, som gerne ville have været i kirke.

"Jeg synes, det er ærgerligt, hvis det går ud over børn som rent faktisk havde lyst til at tage i kirke. Men på den anden side synes jeg heller ikke, at man skal tvinge nogen af sted, som ikke har lyst, uanset hvilken religion de tilhører," siger næstformand Nihad Hodzic.

Afbuddet har fået Carsten Mulnæs til at skrive et læserindlæg i dagens udgave af Frederiksborgs Amts Avis, hvor han blandt andet fremhæver kirkens rolle i integrationen.

LÆS OGSÅ: Kristne i oprør over Jesus-kunst

"Man kan ikke integrere ind i ingenting. Men det er netop, hvad vi risikerer som med nævnte børnehave: Ingenting. Det er ikke respekt for muslimer, men despekt for egen historie."

Gudstjenesten ikke afgørende

Argumentet om at julegudstjenesten er vigtig for integrationen har dog ikke den store gennemslagskraft hos Muslimer i Dialog.

"Jeg kan godt forstå, at præsten bliver ked af, at der bliver meldt afbud, men jeg tror ikke på, at det ligefrem modarbejder integrationen. Personligt har jeg aldrig deltaget i en julegudstjeneste, og jeg mener ikke, at det er afgørende for integrationen," siger Nihad Hodzic.

Sognepræsten mener, at en kristen gudstjeneste kan hjæpe på integrationen af muslimske børn.

Muslimer i Dialog synes, at det har mindre betydning. Hvad synes du?

Deltag i debatten

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her