*

 

Familie, børn & unge

God mad på SU

Selvom studielivet på SU kræver at man tænker grundigt over sit forbrug, kan det sagtens lade sig gøre at spise sundt og billigt. Her er tips og opskrifter.

Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Studielivet tillader sjældent de helt store armbevægelser ud i gastronomien, men med lidt omtanke er det alligevel muligt, at få rigtig god mad, uden at det behøver at vælte budgettet. Claus Angelo Brandt, der er kok og kulinarisk rådgiver ved Københavns Madhus, har erfaring med at holde foredrag for studerende om, hvordan man laver god mad på SU.

»Økonomien tillader sjældent, at man har råd til at købe meget økologisk, og jeg siger ikke, at man på et skrabet SU-budget kan lægge sin kost fuldstændig om, til kun at spise økologisk. Men man kan ændre meget med den måde man køber ind og organiserer sig på,« siger Claus Angelo Brandt, der godt ved, at det kan være svært at prioritere maden, når virkeligheden banker på, også selvom man har gode madvaner med hjemmefra.

Et rigtigt godt tip til, hvordan man kan prioritere maden og holde udgifterne nede, er, ifølge Angelo, hvis man slår sig sammen med andre studerende og laver mad til hinanden eller sammen. Det giver mulighed for at lave langt mere varieret mad, udnytte råvarerne bedre, og samtidig er det enormt hyggeligt at spise sammen.

Køb ind efter sæsonen

Ifølge Claus Angelo kan det altid betale sig at købe ting, der er i sæson. I øjeblikket er det for eksempel rodfrugter og kål, der er billigt og godt. Ernæringsmæssigt behøver man ikke store mængder af kød og fisk for at klare sig og få sine proteiner. Man behøver kun mellem 80 og 100 gram om dagen, og de proteiner kan også sagtens komme et andet sted fra – for eksempel bønner og kikærter, der er langt billigere end kød.

Gode råd og opskrifter til billig mad på SU

»Ved siden af årstidens grøntsager og frugt, skal man gerne supplere måltidet med andre ting, der kan fylde og smage godt. Det kan for eksempel være hjemmebagt brød, kikærter, linser og til en vis grad pasta og kartofler, der dog kun skal fylde en tredjedel på tallerkenen,« siger han.

Derfra er udfordringen, at få maden til at smage godt. Det sker ved at tilsætte grundsmagene surt, sødt, salt, bittert og umami, lidt fedme fra f.eks. olie, smør eller ost, og til sidst et drys af stærkt, f.eks. fra peberkværnen.

»Vi kender det fra klassisk smørrebrød som rugbrød med smør, der er salt og bittert; leverpostej, der har umami; og den syltede rødbede på toppen, der giver blandet sødme og syre. Så de ting man sætter sammen skal være balancerede og have forskellige konsistenser, så man ikke keder sig i munden,« siger han.

Et eksempel er at snitte kål fint, og blande det med lidt salt og sukker, så det hurtigsylter, dvs sveder lidt. Det kan man blande med for eksempel kartofler eller pasta, så der både er nogle bløde og sprøde elementer.

Kogebog skrevet af studerende til studerende

På Professionshøjskolen Metropol har en flok engagerede studerende sat sig for at lave en kogebog til studerende, som skal være tilgængelig for alle ved studiestart.

Hensigten er at hjælpe studerende til et mere aktivt studieliv ved at have opskrifter på sund mad, der samtidig kan laves indenfor rammerne af et SU budget.
Line Palle Andersen, lektor på institut for Ernæring- og Jordemoderkundskab

Bogen kommer til at indeholde en farverig samling af gode sunde opskrifter, men omhandler i lige så høj grad livet som studerende, fortællinger om sociale aktiviteter på Metropol, og hvordan man kan leve sundt på en SU.

»Hensigten er at hjælpe studerende til et mere aktivt studieliv ved at have opskrifter på sund mad, der samtidig kan laves indenfor rammerne af et SU budget. Opskrifterne er også tilpasset studielivet ved at fokusere på frokoster, man kan tage med som madpakke. Snacks man kan spise i løbet af dagen, så der også er koncentration til de sidste forelæsninger og nem aftensmad, når man for eksempel er i studiekreds,« siger Line Palle Andersen, der er lektor på institut for Ernæring- og Jordemoderkundskab, og underviser på et tværprofessionelt modul om kommunikation, der har kogebogen som udgangspunkt.

Et par opskrifter fra bogen

Formiddag

Youghurt - forlænger morgenmaden, så du kan holde mætheden til frokost. Tag det med i skole i en tupperware. Varier din youghurt efter smag og lyst med f.eks.: Bær, frugt, nødder, honning, havregryn

Hytteost - et bæger hytteost med friske krydderier, som du eksempelvis kan vende radiser eller agurke-stænger i. Hytteosten sikrer mæthedsfornemmelsen, mens grøntsagerne sikrer, at du får dine fibre. Nemt at have med i tupperware.

Avocado - smid en avocado i tasken og du er sikret et hurtigt og nemt mellemmåltid.

 

Eftermiddag

Nødder - soyamandler er en super nem snack du selv kan lave. Rist blot to håndfulde mandler på panden med en spiseske soya indtil mandlerne har suget al soyaen og er tørre. Presser chokoladetragen sig på, kan man lave hasselnødder med kakaopulver. Bland nødder og kakaopulver i en frysepose og tag dem med.

Edamamebønner - køb en pose i frostafdelingen i dit nærmeste supermarked. Tag en håndfuld ud af fryseren om morgenen og put i en frysepose. Når den lille sult melder sig er de tøet op og klar til at spise.

Hummus - kikærter på dåse kan du købe i alle supermarkeder. Blend med hvidløg og olivenolie. Skær gulerødder og agurk i stave og dyp dem i hummus’en.

Æblechips - tænd ovnen på 120 grader. Skær æbler i tynde skiver. Læg skiverne på en bageplade med bagepair. Drys kanel over og bag dem i ovnen i ca. to timer.

 

Økologisk Boller i Karry fra Københavns Madhus

1 person

Fars
40 g hakket flæsk Salt og peber
11 g æg
12 g mel
20 g knoldselleri
9 g løg
10 g sødmælk

Sovs
30 g løg
2,8 g olie
3 g karry
30 g knoldselleri
9 g gulerod
15 g æble
2 g mel
20 g fløde
30 g spidskål
5 g saft af citron Salt og peber
80 g ris

Pris pr. person 11 kr.

 

Økologisk Bolognese fra Københavns Madhus

1 person

40 g hakket oksekød
5 g neutral olie
28,5 g løg
0,8 g hvidløg
4,5 g tomatpasta
0,12 g rød chilli
0,12 g frisk timian
20 g persillerod
32,5 g gulerod
98 g flåede tomater
1,3 g salt
2 g olivenolie
70 g ukogt pasta
5 g parmesan ost
60 g fuldkornsbolle

Pris pr. person 10

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her