*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Familie & Sundhed

Gensyn: Heidi droppede sprøjterne: Min datter blev syg af vaccinen

Hvert tiende barn i Danmark bliver ikke vaccineret på trods af Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Irrationelt, mener eksperter.

Herover kan du se andet afsnit af "De kære børn", hvor vi møder Heidi Riishøj Bruun, som fortæller, hvorfor hun ikke længere tør vaccinere sine børn.

De kære børn

I en miniserie undersøger Jyllands-Posten alternative tilgange til børneopdragelse med et særligt fokus på sundhed og teknologi.

GENSYN

Jyllands-Posten vil i løbet af sommeren give gensyn til nogle af de videoer, I brugere har kommenteret, delt, liket og set mest.

Udslæt, feber og forkølelse. Heidi Riishøj Bruun fra Randers er personligt ikke i tvivl om, hvad årsagen var til de gener, som flere af hendes børn oplevede i den tidlige barndom. Børnevaccinationer.

Sit fjerde barn, sønnen Johan, der i dag er fire år, undlod hun derfor helt at lade vaccinere.

»Jeg blev nervøs for at fortsætte med vaccinerne og fik ingen hjælp fra sundhedssystemet. Jeg valgte ikke at vaccinere mit sidste barn, for jeg tør simpelthen ikke,« fortæller den 41-årige mor, der arbejder som selvstændig ernæringskonsulent.

Heidi Riishøj Bruun fremhæver stoffet aluminium, som nogle vacciner indeholder, som problematisk. Hun har nemlig selv allergi og er overbevist om, at der er en sammenhæng mellem vacciner, allergi og gener.

Epidemi: Barn død af mæslinger

»Jeg undrer mig over, at hverken læger eller andre i sundhedssystemet informerer om, at man skal være opmærksom på det, hvis man selv har allergi,« siger hun i indslaget og tilføjer, at hun »egentlig ikke er nervøs for«, at hendes børn skulle rammes af en af de sygdomme, som man vaccinerer for herhjemme:

»Når man læser om hver enkelt sygdom, så er der ikke noget farligt i det,« siger hun.

Vaccinationer

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at danske børn vaccineres mod ti sygdomme:

 • Difteri
 • Stivkrampe
 • Kighoste
 • Polio også kaldet børnelammelse
 • Meningitis og strubelågsbetændelse
 • Meningitis og andre alvorlige sygdomme forårsaget af pneumokokbakterien
 • Mæslinger
 • Fåresyge
 • Røde hunde
 • Livmoderhalskræft.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Heidi Riishøj Bruun er langt fra den eneste forælder, der fravælger sprøjterne. Hvert år siger omkring 10 pct. af de danske forældre nej tak til de vaccinationer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn får, viser tal fra Statens Serum Institut.

For på trods af, at vaccinerne er gratis, og at utallige undersøgelser allerede har fastslået, at bivirkningerne sjældent er farlige eller alvorlige, er vaccination fortsat et emne, der jævnligt debatteres.

En fatal misforståelse

Ifølge Peter H. S. Andersen, afdelingslæge ved Statens Serum Institut, er det en hyppig misforståelse blandt forældre, at vaccinen er mere farlig end sygdommen. Men det er en farlig fordom, påpeger han.

»Det er en fatal misforståelse, men den opstår i et samfund, hvor man ikke ser sygdommene mere. Den beskyttelse, som vaccinen giver, gælder jo både ved ophold i Danmark og uden for Danmarks grænser, hvor risikoen for at få sygdommen måske er meget større,« siger han og påpeger, at alle ti sygdomme, som børnevaccinationsprogrammet beskytter mod, kan være livsfarlige.

Danskerne taber kampen mod mæslinger

Siden man i Danmark begyndte at vaccinere mod difteri og stivkrampe i 1950'erne, er sygdommene blevet reduceret markant i hyppighed. Udfordringen i dag er derfor at overbevise forældre om, at vaccinerne fortsat er vigtige, forklarer afdelingslægen.

»Når man som forælder skal tage stilling til, hvad der egentlig er op og ned i vacciner, så oplever man ikke sygdommene som tidligere, og det er en del af den pædagogiske udfordring, som man som sundhedsmyndighed har. Vi skal forklare, at der stadigvæk er behov for vaccinerne for at sikre, at sygdommene ikke vender tilbage,« siger han og påpeger desuden, at mæslinger og difteri stadig findes mange steder i verden.

Tal med din læge

Konsekvenserne af ikke at lade sig stikke kan være langt mere dystre end generne ved vaccinationen, fastslår Peter H. S. Andersen. Det synspunkt deler Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.

Derfor kan børnevaccination have voldsomme bivirkninger

Professoren anerkender, at den aluminium, som tilsættes nogle vacciner for at forstærke deres effekt, kan give allergiske reaktioner, men påpeger samtidig, at det er forbigående reaktioner og ikke drejer sig om alle vacciner i børnevaccinationsprogrammet.

»Paraplyvaccinen (vaccinen mod mæslinger, fårsyge og rødehunde, red.) indeholder ikke aluminiumhydroxid, derfor er det ikke en rationel beslutning, der er truffet her, hvis du spørger mig,« siger han med henvisning til Heidi Rishøj Bruun.

Ifølge professoren er det alfa omega at tale med sin egen læge, før man fravælger vaccinerne.

»Folk melder sig typisk ud af børnevaccinationsprogrammet på grund af de historier, som de hører rundt omkring i for eksempel pressen, i stedet for at få en faglig vurdering fra deres praktiserende læge,« siger han.

Særligt debatten om HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft ser ud til at have haft en negativ effekt på den generelle holdning til børnevaccinationsprogrammet, mener professoren, der stiller sig uforstående over for beslutningen om at fravælge alle ni vacciner, fordi man har hørt om skadevirkninger i forbindelse med en enkelt vaccine.

Tallene for hvor mange børn, der hvert år modtager de anbefalede vacciner, har ligget stabilt omkring 90 pct. i en årrække, viser tal fra Statens Serum Institut. MRF-vaccinen, der beskytter mod mæslinger, fåresyge og rødehunde, vælges dog hvert år fra af omkring 15 pct. af de danske forældre.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Familie & Sundhed lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her