*

 

Familie & Sundhed

Kvindernes gennemsnitlige levetid falder en smule

For første gang i 21 år har Danmark registreret et fald i kvindernes middelalder. Mændenes stiger svagt.

Arkivfoto: Colourbox

Efter at være steget uafbrudt i 21 er der sket noget overraskende med danske kvinders middellevealder i Danmarks Statistiks seneste opgørelse.

Den er nemlig faldet med 0,2 år, så kvinder nu i gennemsnit lever 82,5 år.

Det er dog fortsat betragteligt højere end mændene, der trods en stigning på 0,2 år kun har en middellevealder på 78,6 år.

På nuværende tidspunkt kan det dog være vanskeligt at sige, hvad der er grunden til, at der er et lille fald i kvindernes levetid i år, siger fuldmægtig i Danmarks Statistik Jens Bjerre.

- Det kan være, at kvindernes levetid er begyndt at stabilisere sig, og at deres levetid ikke vil stige så meget mere. Men det kan også være et udtryk for statistiks usikkerhed, fordi der er flere kvinder, der døde sidste år end normalt.

- Men det kan vi først se om en årrække, siger han til Ritzau.

Dog ser det positiv ud for mændene, selv om de stadig levere kortere tid end kvinderne.

- Siden 1990 er forskellen i mænd og kvinders levetid blevet indsnævret med næsten to år. De sidste 30 år er mændene altså begyndt at hale ind på kvinderne, selv om der selvfølgelig stadig er en forskel på, hvor lang tid vi lever.

- Det peger i retning af, at mændenes arbejdsforhold og den måde, de lever på, har betydning for, hvor længe de lever. Og det bliver spændende at se, om mændene i fremtiden vil hale yderligere ind på kvinderne, siger Jens Bjerre.

FAKTA: Her lever man længst i Danmark

Hvis dødeligheden i 2014/15 ellers holder sig på samme niveau i fremtiden, vil 68 procent af de piger, der bliver født i år, blive 80 år. 31 procent til kunne fejre 90-års fødselsdag, og 3,4 procent af pigerne vil blive 100 år gamle.

Middellevetiden angiver det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at den nuværende aldersbetingede dødshyppighed forbliver konstant.

Det er dog ikke helt realistisk, for dødeligheden har været faldende gennem mange år, og derfor vil de nyfødte formentlig blive ældre, end prognoserne forudser.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

DF-ordfører: Alt og alle kan ikke være danske

Martin Henriksen, udlændingeordfører (DF)
Dybest set handler det om at udvise velvilje, respekt og åbenhed over for det land, man har slået sig ned i.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Hvem siger, at en familiebus skal være småtrist i designet?
Renault Scenic var en revolution for 20 år siden. I fjerde generation handler det mest om forførende former og rolig videreudvikling af MPV’en som biltype. 
Se flere
Bolig
Ny trend: Mormorsyssel på vej tilbage i moderne og humoristisk udgave
De traditionelle blomstermønstre er passé og erstattes af moderne design med et tvist af humor. Og færdige broderikit og kurser i korssting går som varmt brød, viser tendensen. 
Se flere
Hvem siger, at en familiebus skal være småtrist i designet?
Renault Scenic var en revolution for 20 år siden. I fjerde generation handler det mest om forførende former og rolig videreudvikling af MPV’en som biltype. 
Se flere
JP Aarhus mener: Det skal bygges væk ...
Det synes, som om Aarhus Kommune, Brabrand Boligforening og A. Enggaard A/S har fundet nøglen til positiv udvikling i Gellerup i reklamesloganet ”Det skal bygges væk”. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her