*

TV & Foto

Kom nemt i gang med video

Du behøver ikke være teknisk ekspert for at skabe en film, og det behøver ikke være dyrt.

Foto: Datatid

Optag en film, som er så velgjort, at du og vennerne eller familien kan holde ud at se den på fladskærmen hjemme i stuen eller endda på et stort lærred, hvis du har hjemmebioprojektor. Det er i dag en drøm, som kan realiseres, uden at du har gået på en filmskole eller har udstyr i millionklassen – med en investering på nogle få tusinde kroner og en ganske almindelig computer.

Men først gælder det kameraet, og her kan man godt blive lidt forvirret, for hvorfor er det lige, at specifikationerne på et kamera til 2.000 kroner ligner dem på en model til 30.000 kroner?

Vælg det rigtige format

Svaret er, at de mest almindelige specifikationer ikke siger alt. De meget dyre modeller kan optage i såkaldt broadcastkvalitet (MPEG2), hvilket er ”overkill” ved hjemmebrug. Du skal i stedet gå efter et kamera, der håndterer AVCHD eller MPEG4.

Det er gode formater til privat brug og er også til at håndtere, når der skal redigeres. De professionelle formater fylder rigtig meget og er tunge for computeren at håndtere.

Ellers gælder de samme ”regler”, som når der handles digitalt fotokamera. Vælg en model, der ligger godt i hånden, har godt og stort optisk zoom. Gerne mere end 10x. Der skal være indbygget billedstabilisator, og kameraet skal helst reagere hurtigt, når du vil zoome eller filme. Desuden skal du sørge for, at kameraet kan ordne stort set alle indstillinger automatisk, så du kun skal tænke på at filme, beskære, zoome og panorere.

Redigering på pc

Heldigvis kan man pynte på et ikke super-vellykket resultat, og man kan sætte scenerne sammen, så videoen får et professionelt præg. Redigering på pc er ikke så svært, som det lyder. De fleste programmer har intuitive funktioner, hvor du kan flytte optagelser mellem hinanden med drag and drop-princippet og nemt indsætte start- og sluttekster.

Det gælder for eksempel Microsoft Live Moviemaker eller de simple programmer, der som regel følger med videokameraet. Du kan ofte redigere direkte på videokameraet ved at sætte den til din pc. Eller du kan overføre fra optagelserne fra videoens harddisk eller hukommelseskort til pc’en før redigering. Begrænsninger er der ikke så mange af længere.

Mere avanceret brug

Et af de bedre programmer til mere avanceret videoredigering er Adobe Premiere Elements. Det er let at bruge, da du groft sagt blot hiver de forskellige filmklip ind i bokse og sætter dem sammen, og du klipper, som du vil. Det er også meget let at tilføje musik, glidende overgange med mere.

Adobe Premiere Elements, som er en nedskaleret version af det professionelle Adobe Premiere, kan hentes online lidt billigere, end hvis du køber det som cd med boks.

På hjemmesiden www.adobe.dk kan du også hente en prøveversion, der holder i 30 dage. Køber du programmet, koster det 775 kroner med fri fragt. Henter du det online, er prisen 750 kroner.

Bemærk, at programmet ikke fås med dansk sprog – engelsk og svensk er dog tilgængeligt. Det er et minus, men heldigvis er mange af funktionerne forklaret med ikoner sammen med tekst. Forvent at bruge et par timer med at komme i gang, hvis du ikke har prøvet videoredigering før.

  • Hold scenerne korte og præcise.
  • Brug kun zoom, når der er behov.
  • Rediger på stedet (spol tilbage og slet, hvis du har fået for meget med).
  • Pas på med at panorere for meget, og gør det langsomt.
  • Lav filmen kort.
  • En feriefilm på mere end 15 minutter er faktisk lang.

To billige kameraer

Digitale videokameraer er faldet meget i pris de seneste år, så du behøver ikke at bruge en formue for at få flotte videoer. Vi har testet to af de nyeste videkameraer i den budgetvenlige ende af spektret, men begge med mulighed for hd-optagelser og med mange spændende funktioner.

Se de to kameratest hos Datatid:

Panasonic HDC-SD80

Canon Legria HF R26

LÆS OGSÅ: Stortest: Find det bedste videokamera

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Viden
Varer med skadelig kemi bliver på hylderne, selvom de er forbudt
Selv efter et forbud langt om længe er vedtaget i EU, bliver varer med skadelige stoffer ikke fjernet fra hylderne med det samme. Og industrikemikalier får normalt lov at stå, til de er udsolgte. 
Se flere
AGF hyldede ’Duncan’ efter målrekord
AGF’s trænere og ledere havde forberedt en overraskelse til Morten ’Duncan’ Rasmussen, når AGF-angriberen tog målrekorden i Superligaen. Det skete mandag i Viborg. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her