*

Mobil

Digitale spor blotlægger dit liv

Det er chokerende, som den tyske avis Die Zeit netop har afsløret, hvor tæt vi kan følges.

For mange vil det nok være lidt af en overraskelse at erfare, hvor mange digitale spor vi alle efterlader os ved blot at leve et helt almindeligt borgerliv. Foto: AP/Frank Franklin

Det var ganske klogt af Osama bin Laden at indrette sig i en fæstning uden telefon og internet eller anden elektronisk forbindelse ud til omverdenen og lade al kommunikation foregå med menneskelig kurer.

Havde han mælet blot ét ord i mobil, havde han omgående fældet sig selv. I hvert fald hvis man kan tro på et temmelig tankevækkende eksperiment foretaget af den tyske avis Die Zeit.

De fleste af os har efterhånden fået en vis fornemmelse af, at vores færden f.eks. kan følges ved at spore signalerne fra vores mobiltelefon. Men det vil nok for mange være lidt af en overraskelse at erfare, hvor mange digitale spor vi alle sammen faktisk efterlader os derudover ved blot at leve et helt almindeligt og fredeligt borgerliv.

Politikers færden kortlagt

Avisen har fulgt en offentlig politikers aktiviteter og færden gennem fem måneder, alene baseret på mobildata og brug af alment tilgængelige oplysninger på internettet, såsom Twitter og andre blogs, besøg på hjemmesider, brug af nettjenester osv.

Og derpå har avisen samlet alle disse data til et interaktivt kort, der angiver mandens mindste bevægelser time for time, dag for dag, måned for måned gennem næsten et halvt år. En så høj grad af digitalt opsyn og kortlægning er faktisk foruroligende.

For én ting er, at relevante myndigheder og personer i givet fald kan finde frem til terrorister og forbrydere, men hvad kan så organisationer og kriminelle finde på at gøre med sådanne informationer?

Lagde sag an mod mobilselskabet

Den tyske politiker Malte Spitz fra det grønne parti stillede sig til rådighed for det tyske tracking-eksperiment, idet Die Zeit gennem en længere periode skulle forsøge at følge ham, hvor han gik og stod, alene ved hjælp af de informationer det er muligt at hente dels via hans mobiltelefon, dels gennem de utallige digitale spor vi hele tiden efterlader os uden at tænke over det eller vide det.

Resultatet blev et interaktivt kort over Spitz’ bevægelser og aktiviteter gennem en periode på fem måneder, fra august 2009 til februar 2010, altså næsten et halvt år.

Nu er det imidlertid (beroligende nok) ikke alle, der sådan lige kan få adgang til de oplysninger, som teleselskaberne har og kan hente på baggrund af folks mobilkommunikation. Malte Spitz gjorde simpelt hen det, at han sagsøgte sin mobiludbyder, den tyske telegigant Telecom, for at få adgang til informationerne, der inkluderede såvel geolokation som tid og dato.

Derefter kombinerede Die Zeit disse oplysninger med information af den slags, der er frit tilgængelig på internettet, som f.eks. Twitter og andre feeds, blogs, portaler og hjemmesider, hvilket var så meget lettere i hans tilfælde, da han jo som politiker er en mere offentlig person end så mange andre.

Men før du sukker lettet og beroliger dig selv med, at netop derfor må en politiker også efterlade sig flere digitale oplysninger end den gennemsnitlige mand på gulvet, kan du jo sætte dig ned et øjeblik og tænke på, hvor mange mails, Facebook-opdateringer og internetsøgninger, du selv fyrer af hver dag.

Her er dit liv

De indhentede data samlede avisen på et stort regneark, hvor hver af de i alt 35.831 rækker repræsenterer tidspunkter, hvor Malte Spitz’ mobiltelefon efterlod sig sporbare data.

Isoleret set er de fleste af disse data måske nok vilkårlige og uden sammenhæng. Men samlet set udgør de, hvad efterforskere kalder en profil – et klart billede af en persons vaner og valg i hans eller hendes liv.

Alene mobilbruget blotlægger, hvornår Malte Spitz gik en tur hen ad gaden, hvornår han tog et tog eller et fly, og hvornår han besøgte andre byer og hvilke. Profilen viser også, hvor han færdedes i byerne under disse besøg. Den viser, hvornår han arbejdede, og den viser, hvornår han sov, hvornår han var ved (og tog) sin telefon, og hvornår han ikke kunne træffes.

Indirekte afslører profilen også, på hvilke tidspunkter han helst snakker i mobil, og hvornår han hellere sender en sms. Fortolket på den rigtige måde røber profilen ligeledes, hvilke beværtninger og restauranter han gerne besøger. Alt i alt et helt liv.

Flyt i jordhule

I vor højdigitale tidsalder, hvor teknikken udvikles uge for uge, og de teknologiske muligheder hele tiden bliver flere og bedre, vil organisationers og myndigheders muligheder for at tracke vores adfærd på alle mulige måder vokse tilsvarende.

Og det rejser selvsagt spørgsmål om den enkeltes digitale ret og ukrænkelighed. Men som det tydeligt fremgår af det digitale interaktive kort fra Die Zeit, er de informationer, der skal til for at give et temmeligt præcist indtryk af vores dagligdagsaktiviteter allerede til stede og tilgængelige.

Så meget tyder allerede i dag på, at hvis du vil undgå at røbe din færden, så smid din mobil og alle dine computere og kreditkort ud. Sælg bilen og hold dig fra offentlige transportmidler. Omgås også alene folk med samme indstilling.

Amish-folket i USA, der lever som i forrige århundrede, eller en isoleret bjergstamme i det ydre Mongoliet vil givetvis kunne leve op til disse krav. Men der er trøst at hente. For husk på, at ingen jo tvinger hverken dig eller nogen andre til at bruge en mobil eller gå på nettet. Som om det var lige så livsvigtigt som at spise og sove.

Følg Maltes færd

Du kan se det interaktive kort på: www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention.

Ved at trykke på play-knappen starter du en afspilning af Malte Spitz’ liv og færden gennem næsten et halvt år. Med hastighedsknappen kan du regulere tempoet, og med pauseknappen kan du stoppe og iagttage særligt interessante episoder.

Til højre fremgår det af symbolforklaringen, hvor Spitz holder tale den pågældende dag (kan ses på partiets hjemmeside på nettet), hans mobilsamtaler, hans sms-trafik og internetforbrug.

Søjlekalenderen i bunden viser, hvor Spitz har befundet sig og hvornår og kan også bruges til at springe direkte til et bestemt tidspunkt. Hver søjle svarer til én kalenderdag.

Afslører dig ned til 50 meter

Telefonselskaberne kan beregne en mobiltelefons position på grundlag af den signalstyrke, mobilsignalet modtages som minimum med, af de tre nærmeste signalmaster.

Eftersom selskaberne naturligvis kender den nøjagtige placering af signalmasterne, kan mobilens position beregnes inden for 50-100 m gennem såkaldt triangulering.

Som almindelig mobilkunde har du imidlertid i reglen ikke adgang til disse informationer. Men der er undtagelser i f.eks. de tilfælde, hvor mobilselskabet udbyder tracking-service til forældre, der gør det muligt for dem at holde øje med, hvor deres barn befinder sig (eller i hvert fald hvor barnets mobil befinder sig).

LÆS OGSÅ: Din iPhone afslører, hvor du er

LÆS OGSÅ: Vil du overvåge dit barn døgnet rundt

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mobilsiden.dkRSS
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her