*

Lyd

Elegant og vellydende

Flagskibet i Dynaudios nye Contour-serie lyder overvældende. Lidt ligesom de ser ud, men med fart og finesse.

Dynaudio Contour 60

Type: Gulvhøjttaler

Bas: 2 x 24 cm MSP

Mellemtone: 15 cm MSP

Diskant: 28 mm Esotar2

Følsomhed: 86 dB/8 ohm

Frekvensområde: 39 Hz – 23 kHz (-3 dB)

Mål og vægt: 135,5 x 29,5 x 46 cm / 54,3 kg

Finish: Sort eller hvidt rosentræ, grå højglans, mat valnød eller hvid eg

Pris: 69.999 kroner

Plus: Fantastisk medrivende lyd med endeløs dybde i perfekt harmonisk balance. Klarer alt fra Metallica til Mozart og gør det bedre end de fleste. Udsøgt byggekvalitet.

Minus: Kræver god plads – og en kraftig forstærker.


Du skal have godt med både plads, penge og forstærkerkraft for at få det optimale ud af disse højttalere. De giver ikke ved dørene, men hvis du arbejder lidt med placeringen, er belønningen et langt liv med glæde og nydelse.

Egentlig kan jeg bedst lide små højttalere. Som f.eks. Dynaudio Contour 20 – nogle af de bedste kompakthøjttalere, man kan finde. Men det er klart, at de kolossalt meget større Contour 60 er endnu bedre. De er også næsten dobbelt så dyre, og med en højde på 135 cm rager de godt op i stuen.

Danskerne streamer musik som aldrig før

I modsætning til små højttalere er de langt bedre egnet til store rum. De går væsentlig dybere i bassen, og lydbilledet har et format, der minder mere om en koncertsal end en klubscene.

Foto: Dynaudio

De er større, men billigere end de flotte Sonus faber Olympica III og kan bedre sammenlignes med de store Focal Sopra N3. Dali Epicon 6 stiller også op i samme klasse, og Bowers & Wilkins 804 D3 er endnu en mulighed. Sidstnævnte har vi ikke testet, så en sammenligning må vente. Men de tre andre er oplagte alternativer i denne klasse, hvor man kan forlange ikke alene vanvittigt god lyd, men også godt design og bedre byggekvalitet.

Kolossalt store

Designet er relativt traditionelt, men der er ikke noget at udsætte på kvaliteten af Contour 60. Højttalerne fås med en række forskellige finishes. Vores testeksemplarer var grå med flere lag glanslak og en solid sort-anodiseret aluminiumbaffel. Som har fræsede riller til overflademontering af højttaler-enhederne og bidrager væsentligt til dæmpningen af kabinettet.

Foto: Dynaudio

Som alle højttalere i den nye Contour-serie anvender også disse Dynaudios flotte Esotar2-diskant, som er hentet fra den langt dyrere Confidence-serie.

De to bas-enheder på 24 cm og mellemtone-enheden på 15 cm er nyudviklet til Contour-serien. Det samme er delefilteret og kabinetkonstruktionen, som er stendød og herligt fri for hørbare resonanser.

Test: Middelmådig højttaler fra førende producent

Bas- og mellemtone-enhederne er formet af ét stykke magnesiumpolymer (MSP), og membranoverfladen varierer i tykkelse. Det giver lavere bevægelig masse, hvilket øger effektiviteten og giver en stivere overflade med mere ensartede stempelbevægelser. De har kobberbelagte aluminiumspoler, der er 84 procent større end før for at opnå bedre effektivitet.

Det kraftige kabinet har basrefleksporte på bagsiden. De kan dæmpes med de medfølgende skumpropper, så bassen ikke bliver for dominerende, hvis højttalerne skal stå tæt på bagvæggen.

Foto: Dynaudio

Så store højttalere – de er 46 cm dybe – kræver meget plads for at spille optimalt. Det er også min erfaring, at man må arbejde mere for at finde den bedste placering. Regn med, at de skal stå mindst 30-40 cm fra bagvæggen og helst 50-100 cm fra sidevæggene, og vend dem lidt indad, så du lige akkurat kan se indersiden af kabinetterne. Så er det bare lægge champagnen på køl og finde musik frem.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her