*

Lyd

Test: Ny superforstærker fra Naim

Efter stor succes med Uniti-serien har Naim valgt at følge op med en ny topmodel.

Naim SuperUniti

Pris:

  • 31.600 kr.

Plus:

  • Ekstremt underholdende
  • Hurtig og præcis

Minus:

  • Ingen dybdemester

Uniti-konceptet går ud på at tilbyde alt, en musikelsker behøver – iPod-tilslutning, internet-radio, rigelig med digitale og analoge indgange, streaming-muligheder og indbygget forstærker – i en og samme boks.

Næsten som en surroundreceiver, bare med to kanaler, og rippet for alt, som ikke gavner lyden. SuperUniti henter meget teknik fra de separate produkter fra Naim; forstærkeren SuperNait og D/A konverteren Naim DAC. Med større strømforsyning og 80 watt per kanal (8 ohm), har den reserver nok til at drive store højttalere. Hvilket er musik i mine ører, for det eneste, vi egentlig savnede med de mindre Unitier, var mere krudt under panseret.

Indbygget DAC og streaming

SuperUniti har totalt seks digitale indgange, som gør det let at forbedre lydkvaliteten fra digitale kilder som tv og Blu-ray. Streaming-delen er også opgraderet med muligheden for at afspille højopløste 192 kHz/24 bit musikfiler.

Musikken kan sendes trådløst eller via kabel, og selv om SuperUniti ikke støtter Apples trådløse AirPlay-standard i øjeblikket, rygtes det, at en kommende software-opgradering fra Naim vil gøre den tilgængelig. Så kan du i teorien sende alt lydindhold – iTunes, YouTube eller Spotify – fra iPhone trådløst til anlægget.

Lydkvalitet

SuperUniti lyder meget anderledes sammenlignet med meget af dagens hi-fi. Den har noget spændstigt og livligt over sig, og måden den leverer lyden på, får umiddelbart hårene i nakken til at rejse sig. Netop hvad der sker, er i grunden vanskeligt at beskrive, men subjektivt set oplever jeg lyden som ”hurtig”.

Trommer, bas og vokal virker til at ramme øregangene nøjagtigt, når de skal, ikke et millisekund senere, således som jeg er vant til. Resultatet er, at det bliver påfaldende let at få fat i melodien og fremdriften i musikken.

Hovedindtrykket, efter at have gennemlyttet en meget varieret spilleliste, er i alle tilfælde, at Naim har kontrol over det med timing! Og denne karakter er til stede, enten man lytter til 24 bits FLAC musikfiler over netværket eller 320kbps streaming fra Spotify (Sonos) via digitalindgangen.

Usminket lyd

Dermed ikke sagt, at den altid lyder lige pænt. Usminket og korrekt er en bedre beskrivelse, og de, der er vant til varm og indsmigrende lyd, må regne med en aha-oplevelse, første gang de lytter til Naim-forstærkeren.

Her er der ikke gjort noget forsøg på at pynte eller forfine lyden. Et eksempel på det er, at overtonerne er ganske energiske, på grænsen til fremadrettet, næsten PA-agtige. Mellemtonen er også vældig direkte, uden kunstig sødme.

Fordelen ved det er, at en lilletromme lyder som en lilletromme og ikke som en kedelig kopi, og aggressiv vokal bliver ikke tæmmet. Klassisk rock og heavy metal, Dylan, Clapton, Knopfler og Springsteen, Maiden, Motörhead – you name it, de lyder alle meget hårdt via Naim-forstærkeren. Klassisk musik kan derimod virke lidt kaotisk til tider. Lydbilledet er tætpakket og har ikke udpræget perspektiv eller dybde.

Bassen slår ikke knaldhårdt, men den er utrolig præcis og let på foden. Selv om forstærkeren yder beskedne 80 watt per kanal på papiret, virker den i praksis dobbelt så stærk, og selv med relativt krævende højttalere.

Konklusion

Det bliver i grunden vanskeligt at rangere SuperUniti i forhold til andre forstærkere i prisklassen, da den scorer ganske middel på traditionelle hi-fi-kvaliteter. Samtidig byder SuperUniti på noget helt unikt, en sjælden grad af nerve og musikalsk enkelhed, som får meget andet hi-fi til at lyde kedeligt og opblæst.'

Jeg må indrømme, at der er noget besnærende ved SuperUniti, som giver mig lyst til at glemme hi-fi'en en stund og bare nyde musikken. Og det er vel egentlig ideen med god hi-fi?

Læs hele testen af Naim SuperUniti hos Lyd & Billede/Gear her.

LÆS OGSÅ: Test: Forstærker med musikalsk magi

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Ledere siger nej til nye jobs

For første gang i fire år har mindre end halvdelen af lederne i danske virksomheder planer om at skifte job. Det er til trods for, at flere jobskift ofte betyder højere lønninger.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her