*

Computer

Test: Lækker tablet i lommeformat

Samsung Galaxy Tab 7.7 passer i inderlommen på en blazerjakke. Vi har testet den.

Galaxy Tab 7.7 har et stilrent design og kan være i inderlommen på en blazerjakke. Foto: Mobilsiden.dk

Samsung producerer tablets baseret på Android-systemet i et utal af forskellige størrelser. Aktuelt er den største 10,1 tommer, men også en 8,9 tommer er på produktlisten. I denne test ser vi nærmere på Galaxy Tab 7.7. Galaxy Tab 7.7 er ualmindelig stilrent designet. Med en tykkelse på kun 7,89 millimeter er Tab 7.7 tyndere end de fleste smartphones på markedet, og vægten er helt nede på 340 g. Til sammenligning vejer IPad omkring 600 g. Det betyder, at Galaxy Tab 7.7 faktisk kan passe i inderlommen på en blazerjakke, uden at man har overvægt i en ene side af kroppen.

Knald på skærmen

Skærmens kvalitet er i højsædet på denne tablet, der bestemt også skal sælges på netop denne feature. Der er tale om Samsungs første tablet-computer med Super AMOLED Plus skærm, som fremstår flot, skarp og farverig.

Baggrund: Hvad er forskellen på Super AMOLED og Super AMOLED Plus?

Naturligvis kan farvernes ægthed diskuteres, men de, der er til ”colour power”, vil elske denne skærmtype. Opløsningen er 1280 x 800 pixels med 197 pixels per tomme (ppi). Apples "The new Ipad" ligger helt oppe på 2048 x 1536 pixels og 264 pixels per tomme. Men selvom iPad ligger meget højt på skærmopløsningen, er Galaxy Tab 7.7 absolut stadig værd at kigge på. Skærmen er responsiv og reagerer perfekt på alle ens bevægelser. At styresystemet og menuer så nogle gange halter efter, er en kedelig detalje, jeg kommer nærmere ind på længere nede i testen.

Android indeni

Vores testversion af Samsung Galaxy Tab 7.7 kører på systemet Android 3.2 Honeycomb, men vil senere blive opgraderet til Android 4 X - Ice Cream Sandwich. På toppen af Android har Samsung lagt Touchwiz-brugerfladen med egne widgets, applikationer og en ekstra menu i bunden af skærmen. Jeg er ikke den store fan af Touchwiz-delen, da jeg føler, den sløver produktet unødigt, og det til trods for dual-core processoren på 1,4 GHz. Til Samsungs fordel skal det nævnes, at Tab 7.7 alligevel er ganske lækker at anvende, og de små hop og hakker er noget, man i dagligdagen lever med – og ikke noget der gør, at man skal gå uden om enheden i butikken. Samsung er traditionelt god til at optimere denne del, når der efterfølgende kommer opdateringer til produktet ud.

Apps med mange pixels

Før du køber en tablet-computer baseret på Android-systemet, skal du være opmærksom på, at der ikke er det samme antal tablet-tilpassede applikationer til Android i forhold til, hvad der er til iOS-systemet, som Apples iPad kører. Almindelige apps, som eksempelvis Facebook, bliver enten strukket til at fylde hele skærmen – eller zoomet, så den fylder det hele. Den første mulighed giver meget små tekster og links, mens den anden blæser billedet op, således at pixels kommer til at minde om Legoklodser. Jeg er på ingen måde fan af denne fremgangsmåde, da den ikke giver en optimal oplevelse af, hvad en tablet faktisk kan bruges til. Heldigvis er der nogle fremragende indbyggede applikationer, der udnytter skærmen til perfektion. Jeg nævner i flæng kalender, Gmail, Microsoft Exchange mail, galleri m.v. Også Android Market, der nu hedder Google Play, ser lækkert ud på skærmen. Det samme gør Samsungs vejr-applikation.

God at skrive på

En tablet-computer egner sig ikke til lange tekster og mails, men til helt almindelig hverdagsbrug kan den sagtens gå an. Tastaturet har både æøå og dansk ordbog, og tasterne reagerer helt perfekt. Når Galaxy Tab 7.7. lægges ned, fylder tastaturet hele skærmen, mens det i lodret stilling er mere kompakt – her er det så til gengæld muligt at skrive med begge hænder, mens enheden holdes i hånden. Skrivningen fungerer bedst, når Tab’en ligger fladt på et bord, og der savnes en eller anden form for skrå stander, som f.eks. Smart Cover, der kendes fra iPad. En sådan vil klart udvide brugeroplevelsen og mulighederne med Galaxy Tab 7.7.

Det store internet

Oplevelsen af internettet er klart bedre på en stor skærm frem for den lille, en smartphone normalt har. På Galaxy Tab 7.7 står det hele super skarpt, og læsbarheden er en absolut fornøjelse. Siderne indlæses hurtigt, og Adobe Flash er understøttet, men ikke alle sites opleves lige godt, da nogle af dem genkender enheden som en mobilenhed frem for en tablet eller computer. I dagligdagen betyder det, at nogle sider kun åbnes som mobilsites – og ikke alle sites giver mulighed for at skifte til en fuld version. Noget af dette hænger sammen med, at nogle websider kun optimerer i forhold til iPad og computere og ikke tager hensyn til de mange Android-tablets, der også findes med forskellige skærmstørrelser. Generelt er internettet dog yderst anvendeligt, men der er nogle små bump på vejen.

Skriv på skærmen

Galaxy Tab 7.7 indeholder en række af ’skriv på skærmen’-funktioner, der også findes i  Galaxy Note-serien. Blot er der til Galaxy Tab ikke en stylus (S Pen) med i salgspakken, så du er overladt til dine fingres kunstneriske egenskaber. Så snart der laves et screenshot, åbnes dette i en editor, hvor der kan markeres og laves udsnit. Resultatet kan blandt andet gemmes, sendes som mail eller lægges ud på Facebook. Smart og anvendeligt! Programmet Pen-notat ligner en notesblok, og her kan du skrive håndskrift med fingrene, dog ikke særlig pænt eller præcist. Her kræver det, at man investerer i en S Pen, der kan købes som ekstra tilbehør. Ifølge Samsung er den vejledende pris på S Pen omkring 199 kr.

Mange muligheder

Galaxy Tab 7.7 er en tablet, der er let at håndtere og have med rundt, men der er også tale om en enhed med mange muligheder. Ud over applikationer og spil fra Google Play (tidligere Android Market) så er Samsung Galaxy Tab 7.7 også en musikafspiller, et fotogalleri, en e-mail-enhed og meget andet. Derudover kan det også lade sig gøre at bruge enheden til telefonsamtaler via både mobilnettet og Skype. Den store skærm gør tabletten anvendelig til digitale aviser og magasiner. Programmet Readers Hub samler aviser, bøger og tidsskrifter, der kan købes online. Men desværre er udvalget i avisdelen ikke specielt rettet mod det danske marked, og kun Børsen og Nordjyske er repræsenteret. Magasindelen er derimod langt mere omfattende med magasiner fra hele verden. En tablet er også forrygende til spil, men via Game Hub, der ellers skulle give et overblik, står der bare ”Coming Soon” ved premium spil. Brugeren må altså selv i gang med at lede i Google Play efter spil fra f.eks. Gameloft, som har en del HD-spil tilgængelige.

Kamera med HD-video

Hovedkameraet på Galaxy Tab 7.7 er på 3 megapixels (med autofokus og LED-fotolys). Og ud over at kunne tage billeder af standardkvalitet kan den også optage videoklip i kvaliteten 720p. Frontkameraet, der særligt kan bruges til videotelefoni via f.eks. Skype, er på hele 2 megapixels, hvilket giver en ret fremragende kvalitet til videosamtaler. Desværre vender billedet forkert. Når tabletten holdes lodret, ser modtageren billedet af dig korrekt, mens opkaldsbilledet på tabletskærmen ligger en kvart omgang forkert. Når tabletten lægges vandret, bliver det lige omvendt. Vi har testet med Skype på både en Android-mobil samt på iPad 2, og her opleves ikke disse problemer. Begge billeder følger her med, når enheden vendes.

Lang batteritid

Selvom Galaxy Tab 7.7 er tynd og kompakt, er der alligevel blevet plads til trådløst netværk, deling af internet-forbindelsen (hotspot) samt sim-kort, så man også kan komme på nettet via mobilt bredbånd og ikke kun WiFi. Der er 16 GB intern hukommelse, plads til hukommelseskort (microSD) på op til 32 GB samt et stort batteri på 5.100 mAh. Samsung lover op til 1.200 timers standbytid, mål på 3G-nettet, og op til 50 timers musikafspilning på en opladning. Hvor lang tid, en tablet holder strøm, er i høj grad op til, hvordan den benyttes i dagligdagen. I testperioden har vi ikke på nogen måde følt, at produktet har været specielt strømkrævende, og vores brug har været meget forskelligt. Det er ikke muligt for os at sætte et præcist antal timer på, men enheden har ikke skuffet os på dette punkt. På redaktionen har den stået en hel dag og afspillet netradio uden at gå tør for strøm, dog med skærmen slukket, og stadig have strøm nok til en aftens brug. Så alt i alt en godkendt batterioplevelse.

Konklusion: Lækkert design og god størrelse

Samsung har skabt et stilrent og lækkert produkt, som på den front hører til i high-end klassen. Skærmen er et kapitel for sig selv, der på kvaliteten slår alle nuværende Android-tablets. Jeg er også meget begejstret for størrelsen, som gør det dejlig mobilt at have den med sig rundt. Man får lige en tand bedre overblik, end tilfældet er med en smartphone. Android-systemet kører fint, men har ikke den "smoothness" over sig, jeg mener må være et krav til producenterne i dag. Og så er udvalget af tablet-apps i Android et stort problem for denne platform generelt set. Galaxy Tab 7.7 henvender sig til en købergruppe, som er kræsen med størrelsen og designkvaliteten, og her er Samsung virkelig oppe at appellere til eliten. Men prisen skræmmer. Lige nu koster Samsung Galaxy Tab 7.7 cirka 4.500 kr. ifølge  Mobilpriser.dk, men efter introduktionen af The new Ipad, hvor iPad 2 kan erhverves til under 3.000 kr., giver Samsungen ikke ”value for money” – men derimod en bedre størrelse, designudførelse og skærm. Skulle jeg nøjes med at se på produktet uden at tænke på prisen, vil den ende på fem ud af seks stjerner. Men i forhold til konkurrencen og prisen ender den samlede vurdering på fire ud af seks stjerner.

LÆS OGSÅ: Test: Det nye kuld af tavle-pc'er

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
I fjor blev usikker milliongevinst reserveret til senere – I år er millionerne straks lagt ind i budgettet klar til brug
Den forventede gevinst på 82 mio. kr. ved valg af model for budgettet bliver straks brugt til nye tiltag i Aarhus, selv om indtægten først kan endeligt opgøres om fire år. Nye Borgerlige kritiserer borgmesteren, som afviser at være uansvarlig. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her