*

Hus

Fra kølig minimalisme til varme materialeklassikere

Hvide køkkener med grebsfrie låger er på vej ud til fordel for et mere personligt udtryk, hvor rustikke naturmaterialer møder matte overflader, glas og lak, viser tendensen.

Den hvide minimalisme fortrænges i dag af “boligmaksimalisme” med varme materialeklassikere som marmor og træ samt metaller i nye fortolkninger. Her et eksempel fra Boffi. Foto: PR

Store hvide flader, børstet stål og et hårdt industrielt look har kendetegnet køkkener i massevis i de seneste år. Men køkkentendenserne tager i dag udgangspunkt i det kolde køkken, vi kender ind og ud – og reagerer modsat med varme og stemning. Nu skal der nemlig fyldes personlighed ind i køkkenet, som også skal bruges til meget mere end at lave mad i.

»De seneste to til tre års boligindretningstendenser er en reaktion på den hvide minimalisme, der var toneangivende i starten af det nye årtusinde og frem,« siger arkitekt, MAA, Rolf Birk Kjeldsen og uddyber:

»De nye tendenser, som vi kan kalde “boligmaksimalisme” inspireres bl.a. af materialeklassikere som marmor og metaller i nye fortolkninger samt megatendensen natur, der har træ som det materialemæssige omdrejningspunkt.«

Personlighed og materialemiks

Metallerne har bevæget sig ind i indretningen de seneste år, og nu er de for alvor også nået til køkken og badeværelse. Anita Barner Ibsen, marketingansvarlig hos køkkenfirmaet Multiform, fremhæver deres nye køkken “Form 45”, som blev præsenteret på boligmessen Northmodern i foråret. Køkkenet er lavet med overflader i messing, som får den skinnende køkkenø til at tage sig skulpturelt ud.

Er dit køkken kedeligt? Få et nyt for under 1.000 kr.

For at bløde det metalliske udseende op – og bringe stemning og personlighed ind i køkkenet – er det et gennemgående tema at kombinere de mange nye materialer med hinanden. Naturmaterialer som træ, sten og metaller er dominerende i det nye køkken – og gerne i kombination med hinanden.

De nye bud på køkkener er fritstående skabsmoduler, som kan placeres efter behov. Eksemplet her er “Urban” fra SieMatic. Foto: PR

»Det er derfor en væsentlig indretningsfaktor, at du forstår at sammensætte forskellige materialer til en stærk helhed. Der er generelt mere drama i boligindretningen med flere kontraster og effekter,« forklarer Rolf Birk Kjeldsen.

Anita Barner Ibsen tilslutter sig naturmaterialernes indtog i køkkenet og tilføjer, at der er fokus på det unikke håndværk. Store træflader må gerne have åretegninger, og natursten har unikke aftegninger, som ikke nødvendigvis er perfekte. Og så kombineres de rustikke materialer med eksempelvis mere matte overflader, lak eller glas.

Det sidste samlingspunkt i hjemmet

Køkkenet er husets knudepunkt, hvor samvær er i højsædet. Derfor er der også en tendens til, at de traditionelle køkkenfunktioner kan pakkes væk, når man ikke lige skal bruge dem, så køkkenet kan have flere funktioner.

Fem designsager til køkkenet: Kongelig kvalitetsgaranti og design på budget

»Køkkenet er blevet en repræsentant for de helt grundliggende værdier i vores hverdag og familieliv. Det er det sidste rum i hjemmet, hvor vi rent faktisk mødes alle sammen – hver dag. Dette forhold afspejles også i indretningen af køkkenrummet, hvor stilen er åben, inviterende og socialt betonet. Mad, underforstået sundhed, er også en global megatrend. Og køkkenet er designet til formålet,« forklarer Rolf Birk Kjeldsen.

Italienske Boffi har også valgt at bruge mørke farver og træsorter i deres nye modeller med bl.a. åbne hylder i stedet for overskabe. Foto: PR

I en længere årrække har det grebsfri køkken været på fremmarch, men nu går tendensen i den modsatte retning – grebene er nemlig på vej tilbage. Og hvor det i en årrække har været en form for statussymbol at få lavet et nyt, skinnende køkken, er vi ifølge Rolf Birk Kjeldsen kommet videre, og statussymboler er nu et levn fra fortiden.

»Vi vil derimod gerne iscenesætte “det gode liv” kontra det tidligere “perfekte liv”. Det vil sige et liv, der udstråler kvalitet, overskud og tid ud fra mere sociale – modsat økonomiske – præmisser,« siger Rolf Birk Kjeldsen.

Det levende køkken

Tendensen viser, at grebene er på vej tilbage, træ og naturmaterialer fylder køkkenet, og der skal være plads til hele familien. Alt i alt er køkkenet i dag til for at blive brugt både til mad og hygge.

Afsløring Fremtidens køkkendesign ændres markant, siger fagfolk

»Vi bevæger os længere og længere væk fra det kliniske, hvide køkken. I stedet vil vi have personlighed, varme og sjæl i køkkenet,« forklarer Anita Barner Ibsen, som bakkes op af Rolf Birk Kjeldsen, der samler tendensen inden for nutidens madtempel under én overskrift: “det levende køkken”. Her må materialerne gerne få frit spil og kombineres på kryds og tværs, lige præcis som man selv godt kan lide det.

Metaller ses i stigende grad i de nye køkkener, som bl.a. dette eksempel i messing fra Multiform, der er sat sammen med varm eg. Foto: PR

»Fællesnævneren for naturen er, at den både skal ses og mærkes. Overfladerne er strukturerede og taler til vores sanser, træet har markante åretegninger og håndlavede detaljer. Forarbejdningerne udstråler kvalitet og godt håndværk. I den sammenhæng er vores boligindretning også en modreaktion på den immaterielle, digitale verden vi alle sammen lever i,« forklarer Rolf Birk Kjeldsen og fortsætter:

»Indretningsmæssigt udfolder vi vores eget eklektiske univers, hvor sammensætningen af forskellige design, materialer og stilarter afspejler en personlig tilgang til boligindretningen. En udvikling vi også ser i køkken og bad,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her