*

Bolig

En heldig kartoffel

Kartofler er en skøn spise, som man sagtens kan dyrke til husbehov selv i en lille have.

Hvad er vel bedre end smagen af årets første hjemmedyrkede kartofler?

Det er ren nydelse at gå ud i haven og grave knoldene op, koge dem med skrællen på og servere dem straks efter, blot med iskoldt smør og et drys salt - og måske et klip dild.

Det er i hvert fald en af sommerens bedste oplevelser her i vores have, som ikke er ret stor. Men plads til et kartoffelbed skal der være. Det er nu, at kartoflerne skal forspires, hvis de skal nå at blive klar til at lægges i maj, når jorden er varm og tilpas.

Killas fornemmelse for kartofler

Kokken, forfatteren og fotografen Kille Enna bor i Sydsverige, og hun er fascineret af kartofler. Dem dyrker hun i alle afskygninger, og det har hun skrevet en hel bog om, ”Kartofler på bordet”.

I bogen fortæller hun både om glæden ved at dyrke jorden, hun præsenterer en lang række mindre kendte sorter, giver forslag til, hvorledes man kan anvende kartoflerne - og bringer masser af lækre opskrifter, der viser nye smagsmæssige veje for den gammelkendte grøntsag. I flæng kan nævnes krydret kartoffel-linsesuppe med kyllingeboller, glaseret kartoffel-æbletærte med orange og ovnbagte kartofler med jordnødde-baconvinaigrette og blommer.

Kille Ennas passion er de gode, friske råvarer. Hun værdsætter glæden ved at gå ud i sin køkkenhave og hente egne, hjemmedyrkede grøntsager, som forvandles til herlige retter. Også i naturen finder hun året rundt inspiration og bruger sæsonens råvarer, som måtte vise sig på turene i det skånske landskab.

Som engageret kok elsker Kille Enna at eksperimentere og afprøve nye sammensætninger. Hun har gjort det til sin levevej at afsøge nuancer, sorter, smage og dufte i råvarer. Hun er garant for smag og duft i ekstreme kompositioner og en af nutidens mest interessante opskrifts-designere. I hendes retter spiller det hele sammen til en skøn helhed: Smagen, duften og synet.

LÆS OGSÅ: Dette kan du gøre i haven i marts

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her