*

Bolig

Fremtiden er LED-lys

LED-lys bliver mere og mere udbredt. I fremtiden bliver lyset både intelligent og usynligt.

Den er ekstremt lille. Den ligner en lille knop, som slet ikke kan måle sig i størrelsen med en gammeldags glødepære. Til gengæld spås den lille LED-chip at være fremtidens svar på lys, da den kan skabe muligheder inden for belysning, som hverken en glødepære - som er ved at blive udfaset fra markedet - eller en energisparepære har kunnet præstere. LED-teknologien betyder, at vi ikke behøver en pære i vores lamper, og at vi kan føle på en pære uden at brænde fingrene. Den kan desuden skifte til andre farver end hvid, så dit hjem kan skifte farve og udtryk fra dag til dag.

Fremtiden er LED, som Philip Doorduijn, der har titlen general manager hos Philips Consumer Luminaires, udtrykte det på Euroluce 2011, som udgør lysudstillingen på den italienske møbelmesse iSalone i Milano.

Her blev de nyeste designs og løsninger inden for belysning præsenteret. Her viste hollandske Philips sine nye LED-løsninger frem, og det er ifølge Philips en løsning, som bliver mere og mere udbredt.

»LED giver helt nye muligheder. LED kan på sigt blive integreret i møbler, vægge og lofter, og det vil ændre hele den måde, vi i dag ser belysning på. Spørgsmålet er lige nu, om vi får det rigtige lys fra LED, og om priserne også falder. Men begge ting bliver mere og mere interessante,« siger Philip Doorduijn.

Kvaliteten er bedre i dag


Carsten Dam-Hansen, der er seniorforsker ved DTU Fotonik, mener også, at fremtiden inden for lys hedder LED.

»LED er ved at blive en rigtig god og energieffektiv kilde. Farvekvaliteten er blevet bedre, og man kan nu få den ønskede varmhvide farve som glødepæren. Farveensartetheden er blevet bedre, og man vil kunne sætte 20 lamper op i en gang og være sikker på, at de giver den samme hvide nuance hele vejen igennem, hvilket ikke har været muligt indtil nu,« siger Carsten Dam-Hansen.

Der har været en del diskussion om, hvorvidt LED har den rigtige farvekvalitet. Men ifølge Carsten Dam-Hansen indeholder LED-lys alle de farver, som øjnene kan opfatte - i modsætning til elsparepæren. Effektiviteten af LED-pærer er i dag fem-seks gange højere end for glødepærer.

»Det eneste, en LED-pære endnu ikke kan præstere, er at levere den samme mængde lys. Når du skal skifte til LED-pærer, skal du have flere lyskilder for at opnå den samme mængde lys,« siger Carsten Dam Hansen, der dog tror på, at det bliver forbedret med tiden.

Energibesparende løsning


En stor fordel ved LED-lys er i øvrigt, at det er særdeles energibesparende.

En LED-pære koster i dag væsentligt mere end en almindelig glødepære og energisparepære. Til gengæld sparer den 80 pct. energi, og den holder i op til 25.000 timer mod en glødepæres 1.000. Det giver LED-pæren en levetid på omkring 25 år, når man går ud fra, at den er tændt tre timer om dagen.

Der vil dog endnu gå mange år, før LED-lyset er at finde i alle hjem.

»Folk skifter sjældent deres lyskilder ud. Det er primært, hvis de flytter. Der er også mange, der stadig er glade for de gammeldags pærer, mens andre hurtigere vil være glade for LED-teknologien. Alt i lysbranchen ændrer sig meget langsomt. Men der er ingen tvivl om, at vi vil se mere og mere LED i de private hjem,« siger Philip Doorduijn.

Lyset bliver personligt


Remco Lansbergen er marketingsdirektør hos Philips og arbejder blandt andet med at udvikle LED-lys. Han tror på, at fremtiden blandt andet byder på, at man kan skifte farve og lysstyrke uafhængigt af hinanden, hvilket endnu ikke er muligt med LED-teknologien.

»På den måde bliver lyset jo endnu mere personligt. Man kan indstille det efter ens humør og situation alt efter, om man skal spise en hyggelig middag, læse i en bog eller arbejde sent. Er man ved at blive træt, kan man måske endda hente lidt energi ved at gøre lyset mere blåt og klart for at holde sig vågen. Vi ved fra forskellige undersøgelser, at det kan aktivere personen,« siger Remco Lansbergen.

Det er heller ikke utænkeligt, at vi på sigt får integreret lys i vores møbler, som for eksempel sengegærde, og at lys muligvis bliver usynligt.

»Glasdøren på badet kan være lystransmitterende, så man ikke kan se lamperne, og døren lyser alligevel. Men der er endnu lang vej til den lysløsning, for priserne er ikke attraktive for forbrugerne endnu,« siger Remco Lansbergen.

»Lys vil på sigt være gennemsigtigt. Lys kan muligvis også følge dig i forhold til dine bevægelser. Der er ingen tvivl om, at lys bliver mere intelligent som en del af den digitale revolution. Jeg forventer, at det kommer.«

På DTU Fotonik er Carsten Dam-Hansen i samarbejde med sine kollegaer i gang med at udvikle LED-lysets farveegenskaber.

»Vi arbejder på at gøre det muligt at sammensætte farveegenskaber, som man vil; at det bliver en dynamisk lyskilde, man kan indstille og ændre. Der kommer til at ske mange spændende ting på området,« siger seniorforskeren.

Han er netop nu i gang med at teste de LED-lyskilder, der er på markedet i Danmark, fordi LED-kilder kan svinge meget i kvalitet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her