*

Bolig

I gang i haven på en anden måde i år

Slip kontraktpolitik af foghske dimensioner løs mod mosset - nu skal ærmerne smøges op.

Inden man går igang med havearvejdet i år, skal man lave en klar aftale med sig selv om at gennemfører projektet i ét hug. Foto: Colourbox

Godt nyt til de utallige, der synes, at havearbejde er det samme og det samme, år ud og år ind: I år gør vi det lidt anderledes.

Alle kan formentlig huske, at vi plejer at begynde sæsonen i haven med at rive græsplænen meget grundigt igennem – gerne på begge leder – for at fjerne mos, dødt græs, hundefterladenskaber og styrepinde fra nytårsraketterne. Et som regel langvarigt, ensformigt og trættende stykke arbejde, som man bliver øm i armene af – og de er ikke kun fordi, det er et halvt år siden, man sidst har brugt de muskler, der nu skal i aktion.

Forudsætningen for at gøre det anderledes er dog, at man, inden man går i gang, laver en klar og ubrydelig aftale med sig selv om, at man gennemfører projektet – og det i ét hug. Ellers bliver det nemlig ikke. Vi skal altså have fat i en gang kontraktpolitik af foghske dimensioner. Beklager, men måske hjælper det, hvis vi kan smide princippet ud med det afrevne mos.

I stedet for at begynde med at rive, begynder vi i år med at klippe græsset. Fordi det er nødvendigt. Fordi græsset har groet næsten uafbrudt, siden det blev klippet sidste gang i fjor, hvilket i mange tusinde haver vil sige i september, nogle måske endog august.

Det betyder, at det nu er komplet umuligt at trække en rive gennem græsset, endsige nå til bunds med en løvrive med fjedrende tænder. Og at komme til bunds er lige netop, hvad der er brug for: Mos, gamle blade, vissent og sygt græs skal væk, så der kan komme lys og luft og solvarme ned i bunden af græsplænen, ned mellem stråene. Så luften kan udtørre mosset, og solen varme jorden op, så græsset kan komme i gang med at gro. (Når det er grønt – frisk grønt – gror det.)

»Kontrakten« lyder på, at alt det, der klippes af og hvirvles op, skal fjernes med det samme, altså umiddelbart efter klipningen. Vi slipper altså ikke for at skulle ud med riven. Men vi gør det muligt at komme i gang med riven og gennemrivningen.

Virkelig et problem

Hvis man ikke holder kontrakten, og ikke får revet mos og græs og blade og hunde-De-ved-nok sammen bagefter, har man virkelig skabt sig et problem. For så begynder det at rådne i et skønt sammensurium – først hundenenes, så græsset, så bladene, men aldrig mosset. Og i denne halvforrådnede miks har mosset det fortrinligt, og inden De får set Dem om, Fru Heilbuth, og kommer ud med riven, har De mere mos end De nogensinde har drømt om i Deres vildeste mareridt.

Når det – klipningen og gennemrivningen på kryds og tværs er klaret, skal plænen have lidt gødning, så den kan gro på en sund og naturlig måde, når solen har varmet jorden så meget op, at der kommer gang i væksten. Brug den slags gødning, hvori første og sidste tal i NPK-deklarationen er nogen lunde lige store – alene af den grund, at det er svært at finde anden gødning efterhånden – altså NPK 12-5-14 eller noget, der ligner. De skal ikke rende sognet rundt for at for at få første tal lidt ned eller sidste lidt op, det spiller ingen rolle, når sommeren er gået. Giv fire-fem kg. pr. 100 kvadratmeter plæne – og ikke, som der stod i Haveselskabets blad, februar 2009, side 12: fem kg. pr. kvadratmeter.

Udbringning af gødning behøver ikke ske samme dag, som plænen klippes og rives. Vent gerne til en dag med regn, men sov trygt indtil da: Med gødning af denne type kan man ikke svide græsset, som man kunne med de gammeldags, stærke kvælsstofgødninger, når der kun faldt så lidt regn, at det var nok til at opløse gødningen, men ikke nok til at skylle den i jorden.

På den anden side er der altså også et eller andet over at få det hele klaret på en gang – klipning, rivning, gødning. Så kan skyerne regne og solen varme, som det måtte passe elementerne, man er forberedt på det hele.

Jernvitriol? Mosmilder? Kan jeg høre nogle spørge. Ikke i min have. Den slags kan bruges til at svide mosset – og så skal det alligevel rives sammen og bæres bort. Men hvis man ikke ændrer de betingelser, som gjorde, at mosset groede bedre end græsset og derfor fik overtaget, kan man købe sig fattig i mosmidler uden at slippe af med mosset. Desuden er nogle af midlerne – ikke jernvitriolen – noget svært giftigt stads, som man ikke skal have ind i en have, som primært er til fornøjelse.

Fjern mosset og giv græsset gødning, så det kan gro, indtil det har overtaget, og fjern så mosset, hvor det alligevel måtte dukke op. Og gør det, det dukker op – ikke kun om foråret, når det hele er det samme. På denne måde bliver det måske lidt anderledes, også næste år.

Tv: Sådan slår du mos ihjel nu

Læs også: Guide: Gå haven efter i påsken

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her