*

Bolig

Førstehjælp til slatne stueplanter

Fjern de døde blade, put potten i vand, til jorden er gennemfugtet, og giv et skvis flydende gødning. Så kan du få planten til at strutte igen.

Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Er bladene krøllet sammen, stænglerne skrumpet, og hænger blomsterhovederne, er det faktisk muligt at få sine slatne stueplanter til at strutte igen.

Det kræver en effektiv indsats. Især hvis jorden er knastør, hjælper det faktisk ikke at hælde vand på, for det kan løbe af og igennem, forklarer haveekspert ved Boligejernes Videncenter, Bolius, Jesper Carl Corfitzen.

- En slatten plante, som er tørret ud og simpelthen er segnet om i vindueskarmen og ser lidt nødlidende ud, ville jeg tage ud i køkkenet og fylde en køkkenbalje med afkølet, kogt vand, og dyppe potten ned i vandet, siger han og fortsætter:

- Hvis den er helt knastør, så lad den stå, til den er fugtig igen og godt gennemvædet. Lad potten dryppe af, og sæt den så tilbage til sin plads i vindueskarmen. Har man noget flydende gødning stående, så giv den også et skvis af det, så planten får lidt førstehjælp på den måde, tilføjer Jesper Carl Corfitzen.

Skal potteplanterne blive helt prangende, så er det mest optimale at putte potten i en urtepotteskjuler. Men vær opmærksom på, at der ikke altid står to til tre centimeter overskydende vand i bunden af skjuleren.

Når plantens rødder konstant står begravet i vand, får de ikke ilt nok tilført og rådner. Kun planter, der fra naturens side kan tåle at stå med rødderne i vand, kan klare mosten.

- Brug potter, hvor der er huller i bunden, så det overskydende vand kan løbe bort.

Netop vandingen er altafgørende for at få stueplanter, der strutter af sundhed.

- I sommerhalvåret skal man vande sine planter en gang om ugen og helst sørge for at give den lidt gødning i vækstperioden, siger han og fortsætter:

Debat: ”The Garden” – stor udstilling tabt på gulvet

- Når vi så når hen i oktober, så kan man godt drosle lidt ned for vandet og føre tilsyn og se, om planten er tørret godt op, inden man igen begynder at give den vand - men hold det til den sparsomme side. Det er tommelfingerreglen, siger han.

Udfordringen med vinterhalvåret er vores varme stue, der vil fortælle planten, at den skal vokse, til trods for at dagene er korte og mørke. Derfor oplever vi ofte ranglede blege skud om vinteren, hvis vi ikke forsøger, at holde planten lidt i ro ved at sænke vanding og drosle ned for gødning.

Et tip til den uerfarne er at lade sine planter stå i en lav underskål, så man kan se, hvordan vandet løber gennem jorden. Altså, får man overvandet eller givet for lidt?

Redaktørens liste: Spot på hypet stueplante

Har du haft dine planter i flere år, så det nok på tide, at få kigget på jorden. Omplant dine potteplanter hvert andet til tredje år med ny pottemuld gerne tilsat lecakugler, der sikrer luft og vandgennemtrængelighed.

Er der tale om sukkulenter og kaktus, så anvend en jordblanding i forholdet 1:1 bestående af pottemuld og sand eller groft grus. Brug gerne en pottemuld af lidt grov karakter.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her