*

Bolig

10 gode råd om haven i juli

Beskær træer og buske, lav selv stiklinger, tør krydderurterne og meget mere. Bolius‘ fagekspert Jesper Carl Corfitzen guider her til, hvad du skal lave i haven i juli.

Bønnerne kan spises. Er også gode i staude- og blomsterhaven. Foto: Stuart McIntyre/Bolius

1. Beskær træer og buske

Fjern grene, der generer ved f.eks. at hænge for lavt eller hænger ind over græsplænen, på buske og træer. Om sommeren er træer og buske i god vækst, og deres sår heler derfor hurtigere, hvis du saver eller klipper en gren af med beskærersaksen.

Mærk på grenen inde ved punktet, hvorfra den udgår, og føl, hvor grenkraven (der, hvor stamme og gren mødes, og hvor der i barken opstår en lille forhøjning) sidder. Skær grenen af lige uden for grenkraven, altså ikke helt ind til stammen.

Sommeren er den bedste tid på året til at lave dine egne stiklinger.
Jesper Carl Corfitzen, fagekspert, Bolius

Sav eller klip aldrig en gren midt på, men læg snittet inde ved stammen eller grenvinklen (der, hvor en ny sidegren eller kvist udgår fra hovedgrenen eller stammen).

2. Lav dine egne stiklinger

Sommeren er den bedste tid på året til at lave dine egne stiklinger. Alt, du behøver, er en moderplante af f.eks. lavendler, fuchsia, pelargonie eller andre planter, hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde, urteagtige stængler.

Træk det nederste bladsæt af, fjern evt. blomster og knopper, og stik skuddet i en potte fyldt med så- og priklemuld. Vand og sæt potten i en mælkehvid affaldspose, og luk den let til. Fjern posen, når der efter ca. to uger er rødder på stiklingerne. Ved lavendler må stiklingerne gerne være mere træagtige, så slår de bedst rod.

3. Høst dine egne krydderurter

Krydderurter har mest smag før deres blomstring, derfor er det bedst at høste dem til tørring i juli. Klip små bundter af f.eks. rosmarin, salvie, timian og basilikum.

Høst helst de små kviste om formiddagen, i takt med at duggen forsvinder. Så bevarer du bedst de æteriske olier i stænglerne. Bind krydderurterne sammen i små bundter, og hæng dem til tørre i et tørt skur eller udhus. De er typisk tørre efter tre-fire uger.

4. Sørg for god luft i drivhuset

Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperaturer giver misvækst og sygdomme hos f.eks. tomat- og agurkeplanter. Åbn vinduerne, når du tager på ferie, drivhuset kan klare sig i en-to uger uden pasning på denne måde.

5. Lav din egen hyggekrog

Haven skal ikke kun være arbejde. Hvis du ikke har nok steder, hvor du kan koble helt fra og slappe af, så lav din egen hyggekrog.

Lav f.eks. en lille siddekrog med en liggestol i buskads, eller hæng en hængekøje op i nogle træer.

6. Sæt krukker ind i skyggen

Placér i ferieperioden krukker og potter i skyggen eller på et sted med mindre sol, dermed bliver vandforbruget mindre. Plant planter fra krukker, som du er særlig sart over for, ud i havejorden på et skyggefuldt sted, og gennemvæd jorden, så kan de fleste planter og blomster holde i op til otte dage uden vanding. Alliér dig med en nabo, hvis du skal væk i længere tid.

7. Bind klatrende planter op

Havens klatrende planter som blåregn, klematis og klatreroser vokser voldsomt om sommeren. Bind dem derfor løbende op, og før væksten i de retninger, du ønsker. Få f.eks. blåregnen til at kravle langs et udhæng ved terrassen eller klematissen til at kravle rundt på raftehegnet.

Bind de lange sommerskud, der hænger ud til siderne, ind til opbindingsstativet. Gør det løbende, mens skuddene er bløde, for så er det nemmere at få dem ind til siden. Brug altid blødt opbindingsmateriale som sejlgarn eller bomuldssnor − hvis du bruger metaltråd, kan det gnave ind i grenene og skade væksten.

Tjek og fjern stikkende grene på klatreroser, der hænger i vejen.

8. Lad vennerne høste, når du er på ferie

Har du en køkkenhave, men rejser væk på ferie, så alliér dig med nogle venner eller familiemedlemmer, der mod at få smagsprøver høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, lægge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er væk.

9. Efterså grøntsager i køkkenhaven

Efter høst af nogle af afgrøderne i køkkenhaven er der plads til nye køkkenurter. Drys evt. en centimeter kompost ud, og vend den rundt i den øverste centimeter køkkenhavejord. Prikl evt. porrer ud, eller så nye hold af spinat, salat og radiser.

Efterså helst på kølige dage, hvor frøene bedst spirer. Undgå at prikle og så grøntsager på meget varme sommerdage.

10. Slå plænen to gange efter ferien

Når du kommer hjem efter flere ugers ferie, er græsset blevet højt. Slå plænen første gang med en klippehøjde på ca. fem cm. Slå dernæst græsplænen på tværs af første klipning til en klippehøjde på ca. 2-2,5 cm, da højt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning. En rotorklipper er bedst til langt græs, men en almindelig græsslåmaskine kan også bruges.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her