*

Bolig

Vovede vægge: Indret med vandrette træplanker

Rustikt, moderne eller romantisk? Beklæd dine vægge med vandrette planker i træ, og skab et hyggeligt og varmt udtryk.

Med den nordiske og naturlige indretningstrend har også træplanker fået et comeback. Foto: Home by Dean fastighetsförmedling AB

Træpaneler og fyrretræ har længe været umoderne, men med den nordiske og naturlige indretningstrend har også træplanker fået et comeback. Og de kommer i mange opdaterede versioner. 
Også naturtro tapeter, der imiterer træ, er eksploderet på designmarkedet de seneste par år. Vi kigger nærmere på vægge med vandrette træplanker - både de ægte af slagsen og de tapetserede efterligninger.

Flere indretningsidéer til rustik soveværelse

Skab en hule i træ

Rustikke materialer og behandlet træ er en af de mest markante trends i 2016. Trævæggene i dette soveværelse er helt enkle og naturlige, men skiller sig ud fra det mørke gulv og det vovede lyserøde træloft. Den marmorerede trævæg med vandrette planker får rummet til at synes bredere. Stabler man planker oven på hinanden, kan det fungere som en rustik sengegavl som på billedet og samtidig være en effektiv rumdeler i soveværelset. Det efterlader også plads til at gå rundt om sengen, hvilket giver mere rummelighed i værelset.

Flere idéer til skandinavisk spisestue

Brug naturen som baggrund

Foto: A-hus

I et rum med malede, hvide vægge kan en endevæg af planker gøre rummet mere levende takket være træets struktur. Endevæggen bliver ekstra spændende i et rum med skråtag og et vindue, der ligesom plankerne er placeret i bredden.

Flere indretningsidéer til boligindretning

Glaseret vintage

Foto: Caparol

Varier væggenes udtryk med brædder i forskellige størrelser og farver. Det giver næsten en slags teglstenseffekt og skaber en illusion af, at væggene er beklædt med forskellige træsorter.

Læs: Skab levende rum med paneler

Indretningsidéer til rustik køkken

Lys hytten op

Foto: T+E Arkitekter

I en hytte eller et mindre rum er hvid altid en god idé, da det forstørrer rummet. I denne hytte, som er en udvidet bjælkehytte, har man taget udgangspunkt i den gamle stil med massivt tømmer, som man har givet et moderne tvist med en hvid maling på alle overflader bortset fra gulvet. Hyttens vægge består af grove planker med synlige sprækker, hvilket giver en autentisk atmosfære. Med en monteret glasplade på bagvæggen visse steder i køkkenet er det ikke nødvendigt med fliser.

Flere idéer til rustik spisestue

Sæt krydderi på det klassiske

Foto: Home by Dean fastighetsförmedling AB

En trævæg kan nemt tage al fokus i et rum. En måde at undgå det på er ved at gøre den til et spændende indslag blandt andre materialer som i dette køkken. Her giver den horisontale og mangefarvede trævæg en flot kontrast til det mørke skrånende tag, det hvide gulv og vægfliserne i køkkenet.

Mere designinspiration til skandinavisk køkken

Udnyt kontrasterne

Foto: Puustelli Miinus

I stedet for en lys væg mod et mørkt køkken er det mindst lige så flot og interessant at gøre det modsatte: Behold træets oprindelige rustikke farve, og byg herefter på med et hvidt og moderne køkken.

Se også: Lad naturen vokse i taperne

Flere idéer til skandinavisk soveværelse

Imiteret trætapet

Foto: Rebel Walls

Okay, det her er ikke træ. Det er et ikke-vævet tapet, der til forveksling ligner træplanker. Tapeter som imiterer træ er populære og fås både hos din farvehandler og på nettet, hvor du kan vælge mellem mange slags ‘træplanker’. Denne variant passer fint sammen med en maritim og romantisk indretning.

Gennemse fotos af industrielle soveværelser

Gør det umulige

Foto: Rebel Walls

Hvis du foretrækker mere iøjnefaldende tapeter i imiteret træ, er denne variant med grå toner et godt bud. I modsætning til ægte træ kan tapet tilpasses alle mulige og umulige udformninger.

Miks materialer i samme toner

Foto: Midbec

Hvis du indretter med tekstiler og træstrukturer i samme farveskala, giver det et roligt og afslappende udtryk - perfekt til soveværelset.

Læs også: Billigt og fleksibelt - sådan indretter du med krydsfinér

Flere idéer til amerikansk soveværelse

Skab fjeld-stemning

Foto: 1767

En rustik fjeld-inspireret indretning, som man kender fra en hyggelig fjeldhytte i Norge og Sverige, behøver ikke nødvendigvis være med gulnet fyrretræ. Det lyse rum på billedet med alle vinduerne kan sagtens tåle at blive indrettet med en mørkere trætone: måske lidt vovet for de fleste, men med et smukt resultat. Det er et godt eksempel på, hvordan vandrette brædder kan anvendes i kringlede vinkler til at skabe ultimativ hjemlig hygge uden at gøre et rum mørkt og kedeligt.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Houzz.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her