*

Bolig

Danskerne er trætte af naboens brændeovne

Miljø- og fødevareministeren er enig i, at det skal gøres attraktivt at skrotte gamle brændeovne.

40 pct. af danskerne vil have brændeovne ulovliggjort. Foto: PR

En stor del af de danske husejere føler sig generet af naboernes brændeovne. Og de vil i følge en ny undersøgelse, som Yougov har foretaget for Bolius, Boligejernes Videnscenter, have skærpet reglerne for brugen af brændeovne.

Undersøgelsen viser, at fire ud af ti danskere, der kender reglerne for fyring i brændeovne og ikke selv har brændeovn, mener, at kommunen eller det offentlige skal indføre skrappere regler for anvendelse af brændeovne eller helt forbyde dem.

Samme antal mener, at de nuværende regler er gode nok, eller at de skal lempes eller fjernes. Af dem, der har brændeovne og kender til reglerne for fyring i dem, svarer omkring otte ud af 10, at reglerne er fine, som de er.

Overblik Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

Til Bolius forklarer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at hun ikke mener, at det er en god løsning at forbyde brændeovne i Danmark.

»Jeg vil ikke stjæle hyggen ud af stuen, og danskerne skal fortsat kunne tænde op derhjemme. I stedet for at ty til tvang og forbud skal vi gøre det attraktivt for danskerne at skifte den gamle brændeovn ud med en ny. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny svanemærket brændeovn. Derfor har jeg indført en skrotningsordning,« siger Eva Kjer Hansen.

Kend reglerne

Fagekspert i Bolius Tine R. Sode understreger, at det er vigtigt at sætte sig ind i de regler, som allerede findes.

»Hvis du har brændeovn, skal du være opmærksom på, om du fyrer korrekt. Forkert fyring kan både være sundhedsskadeligt og strafbart,« siger Tine R. Sode til Bolius.

Hun forklarer, at mange materialer slet ikke egner sig til at blive brugt som brændsel.

»Vær for eksempel varsom med at fyre med træpaller. Mange tror fejlagtigt, at træpaller er rent træ, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, selv om træet ikke bærer synligt præg af imprægnering,« siger Tine R. Sode.

Det er kommunen, der håndhæver reglerne for brug af brændeovne med hjælp fra skorstensfejerne og almindelige borgere, der holder øje med, at naboerne fyrer korrekt.

»Men hvis du mistænker din nabo for at fyre forkert, så tag en snak med vedkommende, før du går til kommunen, siger Tine R. Sode.

JP
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: For fattig til at elske

Jacob Strand Nielsen , kunstner og arkitekt
Staten tvinger mig ud i et tvangsægteskab og en tvungen flytning, for at jeg kan være sammen med manden, jeg elsker.

JP mener: S og principperne

I forrige uge blev portrættet af Helle Thorning-Schmidt præsenteret af hende selv på Christiansborg.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen. Kridt skoene og følg med på en improviseret vandretur rundt i London. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her