*

Bolig

Danskerne er trætte af naboens brændeovne

Miljø- og fødevareministeren er enig i, at det skal gøres attraktivt at skrotte gamle brændeovne.

40 pct. af danskerne vil have brændeovne ulovliggjort. Foto: PR

En stor del af de danske husejere føler sig generet af naboernes brændeovne. Og de vil i følge en ny undersøgelse, som Yougov har foretaget for Bolius, Boligejernes Videnscenter, have skærpet reglerne for brugen af brændeovne.

Undersøgelsen viser, at fire ud af ti danskere, der kender reglerne for fyring i brændeovne og ikke selv har brændeovn, mener, at kommunen eller det offentlige skal indføre skrappere regler for anvendelse af brændeovne eller helt forbyde dem.

Samme antal mener, at de nuværende regler er gode nok, eller at de skal lempes eller fjernes. Af dem, der har brændeovne og kender til reglerne for fyring i dem, svarer omkring otte ud af 10, at reglerne er fine, som de er.

Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

Til Bolius forklarer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at hun ikke mener, at det er en god løsning at forbyde brændeovne i Danmark.

»Jeg vil ikke stjæle hyggen ud af stuen, og danskerne skal fortsat kunne tænde op derhjemme. I stedet for at ty til tvang og forbud skal vi gøre det attraktivt for danskerne at skifte den gamle brændeovn ud med en ny. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny svanemærket brændeovn. Derfor har jeg indført en skrotningsordning,« siger Eva Kjer Hansen.

Kend reglerne

Fagekspert i Bolius Tine R. Sode understreger, at det er vigtigt at sætte sig ind i de regler, som allerede findes.

»Hvis du har brændeovn, skal du være opmærksom på, om du fyrer korrekt. Forkert fyring kan både være sundhedsskadeligt og strafbart,« siger Tine R. Sode til Bolius.

Hun forklarer, at mange materialer slet ikke egner sig til at blive brugt som brændsel.

»Vær for eksempel varsom med at fyre med træpaller. Mange tror fejlagtigt, at træpaller er rent træ, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, selv om træet ikke bærer synligt præg af imprægnering,« siger Tine R. Sode.

Det er kommunen, der håndhæver reglerne for brug af brændeovne med hjælp fra skorstensfejerne og almindelige borgere, der holder øje med, at naboerne fyrer korrekt.

»Men hvis du mistænker din nabo for at fyre forkert, så tag en snak med vedkommende, før du går til kommunen, siger Tine R. Sode.

JP
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Socialdemokratiet: Hvornår kommer der et forbud mod mikroplastik?
Christel Schaldemose, europaparlamentsmedlem (S) | Christian Rabjerg Madsen , folketingsmedlem, miljøordfører (S)
På verdenshavene findes affalds-øer op til 15 gange større end Danmark. I øjeblikket smider vi affald i verdenshavnene svarende til en fyldt skraldebil hvert eneste minut døgnet rundt.
Annonce
Annonce
Bolig lige nu

Pep haven op i decembermørket

Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
Sigtelse: Tre personer har indsmuglet 11,7 tons hash
To mænd og en kvinde fra Sjælland blev onsdag anholdt og sigtet for at have indsmuglet 11,7 tons hash fra Spanien til Danmark. Politiet har efterforsket personerne i 10 måneder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her