*

Bolig

Salg af solceller er øget 700 procent

Flere danskere er for alvor begyndt at bruge solens stråler som energikilde i hjemmet.

Ifølge Dansk Energi er salget af solcelleanlæg gået kraftigt frem det seneste halve år. Arkivfoto: Lizette Kabré

Siden januar er antallet af danskere, der har ansøgt om at få et solcelleanlæg installeret således mere end tidoblet fra 153 i januar til over 2600 i november. Det viser tal fra Dansk Energi.

"Flere danskere har fundet ud af, at det er en rigtig god forretning at investere i solcelleanlæg - der har jo været en eksplosion i lysten til at sætte solceller op i år. Siden maj i år er antallet af solcelleanlæg vokset med 700 procent. Det er ret fantastisk," siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi.

Prisen på el stiger

Han forklarer udviklingen med, at prisen på el stiger, mens solcelleanlæggene hele tiden bliver billigere.

Dertil kommer at mange elselskaber giver tilskud til solcelleanlæg, og at danskerne gennem håndværkerfradraget kan trække omkostninger til arbejdsløn m.m. fra i skat, forklarer Anders Stouge.

Dansk Energi forudser, at udviklingen kun vil fortsætte - ikke mindst fordi elprisen i fremtiden vil blive dyrere, blandt andet med De Konservatives forslag om, at prisen pr. kilowatttime skal stige, hvis man bruger mere strøm end en gennemsnitlig forbruger.

Venteliste hos energiselskab

Hos EnergiMidt, der er et af de selskaber, der sælger solcelleanlæg, har efterspørgslen været så stor, at danskere er på venteliste for at få et anlæg.

"Lige nu kan vi simpelthen ikke følge med efterspørgslen, så vi har mange, der lige nu må vente nogle måneder på at få sat deres solcelleanlæg op. Vi kan ikke få dem hjem så hurtigt," siger Flemming Vejby Kristensen, der er erhvervschef i EnergiMidt.

Udover at solcelleanlæg gavner miljøet, fordi man bruger solens stråler til at skabe elektrisk energi, har anlæggene også en anden positiv effekt: Danskere med solcelleanlæg forbruger mindre el end før, de fik anlægget installeret.

Det går sport i det

"Der går lidt sport i det for folk, der har fået solcelleanlæg, fordi energi lige pludselig bliver gjort meget mere nærværende, end at man bare tænder og slukker på en stikkontakt. Når du gør ting nærværende, synlige og let tilgængelige, påvirker det vores adfærd," siger Flemming Vejby Kristensen.

Han bliver bakket op af Anders Stouge fra Dansk Energi:

"Det er meget interessant, at solcelleanlæg får forbrugerne til dagligt at holde øje med, hvad de bruger elektriciteten til, og fordi man pludselig holder øje, så sænker man energiforbruget med 5-10 procent," siger han.

Tv: Sådan får du en energi-venlig bolig

Læs også: Solceller kan være en god forretning

Kilde: TV2 Nyhederne
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her