*

Biler

Brugttest: Albin Express - 80'ernes folkebåd

Vi har retro-testet bådtypen, som stadig er en af de mest vindende på kapsejladsbanerne.

Prisen var afgørende, da Albin Express blev født. Båden blev svenskernes folkebåd. 50.000 kr. på bordet, en uges håndarbejde til montering af apteringen i Expressen, og så var familien sejlende.

Peter Norlin havde sammen med værftet kigget lidt på Ikea-princippet. Hvis folk kunne samle Ikea-produkter, så lå vejen klar. Albin Express blev leveret med sprøjtestøbt skrog samlet med dæk i sandwich.

Albin Værftet havde mange års erfaringer med bygning af forskellige typer familiebåde. Værftet vidste, at dækket på Albin Express ikke skulle være et kompromis. Sejlere ser straks advarselslamperne lyse, hvis et dæk er blødt.

Derfor blev dækket støbt med divinycellskum med glasfiberarmeret polyester på begge sider. Dette gav et stift dæk, som har holdt den billige konstruktion anvendelig til kapsejlads i over 30 år.

Småt med udstyr

Skroget er trods alderen og kvaliteten i forbavsende god stand. Den prisbillige rorløsning med roret hængslet på hækken giver båden et jollepræg, som stadig tiltaler mange sejlere til kapsejlads. Dog kan påhængsmotoren være til gene, når der skal manøvreres i trange havne, roret støder på benet, når der lægges hårdt i borde.

Pladsforholdene om læ kunne være en større båd værdig, hvis ikke siddehøjden manglede i borde. Kahytten er rummelig, og det skyldes den sparsomme aptering.

Sejldugslommer i borde er en god ide. De er anvendelige til bøger, kort, håndtag - faktisk alt, som anvendes på sejladsen.

I forskibet findes de mest anvendelige køjer, og under er der stuverum. Med lidt snilde kan et transportabelt toilet anbringes, men det har aldrig været meningen, da en pøs er let og ideel.

Hurtig og sjov

Bådens sejlegenskaber er vældig gode. På kryds i hængeluft runder den 5,5 knob på fladt vand. Den store spiler udfordrer samspillet mellem rorsmanden og gasterne på skæring. Lidt for meget krængning løfter roret ud af vandet, hvis ikke spileren slækkes hurtigt nok.

Som køber af en Albin Express skal der undersøges for sprækker ved vanter, nedsunken mastestøtte, revnet ror, revnede og utætte ruder samt utætheder ved kahytsnedgangen. Skroget kan have taget skade af grundstødning med efterfølgende løs aptering.

Læs på albinexpress.dk, hvordan en Albin Express bliver renoveret og gjort klar til kapsejlads.

Købers marked

Det vrimler med gode brugte både til rigtigt gode priser. For vi er i en historisk billig periode, når det handler om at komme i gang med sejlads og det maritime liv. I dag og i kommende udgaver af Tempo ser vi nærmere på nogle af de mange gode brugte sejl- og motorbåde, der er til salg netop nu.

Læs også: Brugte både er på udsalg

Følg
Jyllands-Posten
Biler lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her