*

Livsstil

Vi fordømmer enlige mødre

Det bliver stadig ikke accepteret, at enlige kvinder bliver kunstigt befrugtet.

Et nyt speciale viser, at enlige kvinder, der vælger kunstig befrugtning, opfattes som egoistiske. Foto: AOP

Enlige kvinder, der vælger kunstig befrugtning, er egoistiske og kræsne. Det er den udbredte mening i befolkningen, selvom de selvvalgt enlige mødre bliver flere og flere. Det viser et nyt speciale fra Sociologi på Københavns Universitet af Rikke Plauborg.

”Kvinderne opfattes som egoistiske, fordi de ignorerer barnets behov for både en mor og en far. Man mener også, de er kræsne og stiller for høje krav til en eventuel partner,” siger Rikke Plauborg til P1.

De udfordrer kernefamilien

Sociolog Birthe Linddal Hansen mener, at kvinder, der kan identificere sig med dem, der vælger at blive kunstigt befrugtet, er mere tilbøjelige til at finde det acceptabelt. Mens stort set alle andre vil være skeptiske – især mænd.

”Den brede del af befolkningen er meget traditionelt funderet. Den vil stadig have fordomme omkring det. Kernefamilien er meget forankret i det danske samfund, og disse kvinder udfordrer kernefamilien. Mange mennesker har svært ved at forstå folk, der lever et fundamentalt anderledes liv,” siger sociolog Birthe Linddal Hansen og fortæller videre, at mange mænd føler det som et personligt fravalg.

Ikke afgørende, at der er en far

Rikke Plauborg påpeger, at udenlandske undersøgelser viser, at børn af selvvalgt enlige mødre klarer sig godt. Det kan Birthe Linddal Hansen godt forstå.

”Det afgørende for et barn er ikke nødvendigvis, at både en mor og en far er til stede. Det, der betyder noget, er de sociale omgivelser, som barnet vokser op i og opbakningen hjemmefra," siger Birthe Linddal Hansen.

Alligevel mener hun ikke, at der vil komme til at herske en almen accept med tiden.

”Ligesom mange stadig synes, at skilsmisser er meget problematiske, så tror jeg ikke, at alle vil komme til at acceptere det.”

LÆS OGSÅ: Stadig flere enlige kvinder får et barn

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her