*

Livsstil

Hvorfor er den nål ikke kommet før?

Husmor har genial løsning på ældgammelt problem med en nål, der praktisk talt tråder sig selv.

En amerikansk kvinde ved navn Pam Turner fra Minnesota blev så træt af de evindelige problemer med at tråde synålen, at hun har opfandet en synål, der praktisk talt tråder sig selv.

Pam Turner husker, hvordan hun i barndommen overværede moderens problemer med at tråde nåle. Det var imidlertid først mange år senere, hun opfandt den smarte nål.

"Jeg husker, hvordan jeg plejede at grine af min mor, når hun kæmpede med nålen. Jeg husker, hvordan hun, med brillerne på næsen, forgæves forsøgte at tråde nålen ved at klippe enden af snoren skarp og suttede på den. Ofte forsøgte hun adskillige gange, inden hun opgav og bad en af os børn gøre det," fortæller Pam Turner til amerikanske inventorseye.

Fik problemer med at tråde nålen

Mange år efter moderens død begyndte Pam Turner selv at få problemer med at tråde nålen, da hendes syn og finmotorik begyndte at svigte i takt med alderen. Da ingen butikker kunne sælge hende en nål, der kunne lette arbejdet med at tråde nålen, besluttede hun sig for at tage sagen i egen hånd.

"Jeg tænkte: Vi har rejst til månen, men der er ingen, der har opfundet en ordentlig nål," fortæller Pam Turner.

Ønsket om en nål der var lettere at tråde indledte flere års udvikling i samarbejde med værktøjsmagere og fabrikanter. I juni 2008 stod hun endelig med det færdige produkt. Frit oversat kalder hun nålen "spiraløje-nålen"

Sådan fungerer nålen

Nålen trådes let, fordi nålens øje er åbent. Øjet er dog udformet på en sådan måde, at tråden ikke hopper ud, mens man syr. Hvor trådens ende normalt skal igennem nåleøjet, så trådes Pam Turners nål ved at snoren formes til en stor løkke, som så trækkes hen over øjets åbning samtidig med, at man trækker lidt ned mod nålen.

Nålene, der fås i forskellige størrelser, kan købes enkeltvis for knap 30 kroner. Nålene fås også i pakninger af tre til lidt over 85 kroner. Til sammenligning koster 12 assorterede synåle 10,95 hos Stof&Stil.

Nålene er udarbejdet i kirurgisk stål og derfor allergivenlig. Netop nu arbejder Pam turner på at videreudvikle teknologien, så den kan bruges til medicinsk brug.

Du kan læse mere om den smarte nål og købe den HER

LÆS OGSÅ: Symaskinen sætter billeder på

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her