*

Livsstil

Undgå akavet stemning: Sådan laver du den gode bordplan

En vellykket bordplan kan skabe en ekstatisk stemning, mens den forkerte kemi mellem gæsterne kan ende i pinlig tavshed.

Foto: Colourbox

Under et middagsselskab i London i 1965 fik den franske diplomat Henri Danmarks daværende tronarving, prinsesse Margrethe, til bords.

Der opstod en spirende kemi, som senere udviklede sig til en forelskelse, og her over 50 år efter kunne dronning Margrethe og prins Henrik den 10. juni fejre guldbryllup.

Middagsselskabet dengang er ifølge takt og tone-ekspert Bill Holmberg et pragteksempel på en vellykket bordplan, som gør stemningen ekstatisk.

»Du kan skabe den fedeste fest, når du får bordene til at svinge,« lyder det fra ham.

Det har indehaveren af The Wedding Company, Christel Winther, også erfaret gennem sine over 13 år som professionel og international bryllupsarrangør.

»I mit univers skal man sætte folk sammen, hvor man ved, der er god stemning fra start, og alle bare hygger sig. Så slipper man også for at bekymre sig om det. Det gør man typisk bedst ved at placere folk med nogle, de kender,« siger hun.

Ifølge Bill Holmberg kan man godt mikse gæsterne lidt, men ved et vellykket bord skal man have en person på sin venstre side, man kender godt, mens gæsten til højre sagtens kan være en, man eksempelvis deler interesse med.

Alder er underordnet, bare man har en fælles passion, om så det er heste, sejlbåde eller motorsport.

»Personlighed og social kompetence er en vigtig del af det. Men lad være med at sætte alle dem, der er plørede allerede inden, middagen går i gang, ved samme bord. De kommer til at dominere fuldstændig hysterisk.«

En klassisk tradition er, at brudeparrets forældre sidder til højbords.

Men hvis ens fraskilte forældre ikke kan døje synet af hinanden, eller man bare hellere vil have sine venner omkring sig i stedet, kan man sagtens gøre det, siger Christel Winther.

»Man kan have traditioner for øje, men ikke hvis man går på kompromis med sig selv og sine følelser,« siger hun.

Der har også været tradition for, at festens øvrige gifte par splittes op, men i dag kan de sagtens sidde sammen, hvis det får bordplanen til at gå op.

Og når den er lagt, er resten op til gæsterne, fastslår de to eksperter.

 

Gode grundregler for den gode bordplan

  • Overvej, om der skal være runde, firkantede eller lange borde, hestesko eller en E-formet opstilling.

  • Sæt gæster sammen, som kender hinanden og/eller deler interesse.

  • Det gælder dog ikke, hvis man er politisk aktiv på hver sin fløj eller holder med en rivaliserende fodboldklub og ikke kan føre en dialog om det, men decideret diskuterer.

  • Lav et børnebord til gæster under cirka 13 år.

  • Sæt ikke humørbomben blandt de stille for at hive dem op, men miks begge typer. God stemning smitter.

  • Bland singler og par ved bordene, men vær opmærksom på ikke at placere par sammen, der kun kan tale indbyrdes om deres ligusterhæk.

  • Sæt den excentriske tante og upassende onkel ved siden af gæster, der kan tackle dem, og sæt et velkendt familiemedlem ved siden af personer, der har brug for hjælp og støtte.

  • Skriv en seddel med anderledes stikord om hver gæst, og put under hver tallerken, så folk har en eventuel icebreaker.

  • Placér bitre ekser og uforsonlige folk langt fra hinanden.

  • Drop traditionerne, hvis I føler for noget andet.

  • Justér bordplanen til det sidste, og når den er lagt, er resten gæsternes ansvar.

Kilder: Bill Holmberg, Christel Winther

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce
Hun sætter dansk præg på byhus i London
I London bor en dansk kvinde i et feminint, indbydende og personligt hjem: Her er lyserødt, der er knald på tapetet og glimt i lysekronen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her