*

Livsstil

Test parforholdet: Burde vi have fællesøkonomi?

Én fælles konto kan skabe overblik, så I bedre kan holde øje med jeres udgifter, men vær opmærksom på, at privatlivet ryger.

Der er både fordele og ulemper ved at have fællesøkonomi. Foto: Colourbox

Det kan være akavet, ømtåleligt og usexet at tale om penge i sit parforhold.

Men man kan undgå mange skænderier ved at finde en model, der fungerer for begge parter, når udgifterne skal deles.

Flere par vælger i dag at have "dine, mine og vores penge" frem for decideret fællesøkonomi, men der kan være fordele ved at pulje alle pengene sammen.

Gode råd til fællesøkonomien
  • Hvis I vil have fællesøkonomi, så tal eventuelt med jeres bank om at oprette en fælleskonto.
  • Hvis I overfører større beløb til hinandens konti, så vær opmærksom på, at større pengegaver til en samlever kan blive beskattet.
  • Hvis I begge - eller en af jer - har børn fra tidligere forhold, bør I overveje, hvordan I vil dele børnenes udgifter til for for eksempel tøj, fritidsaktiviteter og daginstitution.

Kilde: Penge- og Pensionspanelet.

Hvis man har 100 procent fællesøkonomi, behøver man ikke bekymre sig om, hvem der tjener mest, og hvem der skal betale for hvad, og på den måde forsvinder diskussionerne om, hvis tur det er til at betale for dagligvarer eller en middag på en restaurant, siger Louise Skjødsholm, der er konsulent i Penge- og Pensionspanelet.

- Man slipper for samtaler som: ”Nu gav jeg sidste gang, så kan du måske give denne her gang”, hvor man hele tiden prøver at få udgifterne til at gå lige op, siger hun.

Samtidig slipper man for diskutere, om et par nye jeans er en fællesudgift, eller noget man skal betale af egen lomme.

Men:

- Fællesøkonomi dur ikke, hvis man føler, at man hele tiden skal retfærdiggøre sine køb over for hinanden. Hvis man skal have fællesøkonomi, skal man kunne stole på, at begge parter kan finde ud af at forvalte pengene på en ordentlig måde, siger Louise Skjødsholm.

Det kræver altså, at man er nogenlunde enige om, hvad der skal bruges penge på, og at man har omtrent det samme forbrugsmønster, så den ene ikke bruger 1500 kroner på designersko, mens den anden køber de billigste sko til en hundredlap.

Når det er sagt, kan det bogstavelig talt være guld værd at have et samlet overblik over, hvad der bliver brugt penge på - fordi man på den måde har nemmere ved at holde øje med sine udgifter, fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Fire gode råd: Sådan får du flere penge i 2017

Men vælger man fællesøkonomi, skal man samtidig være indstillet på, at ens partner kan følge med i alt, hvad der bliver brugt penge på – og hvor man har brugt sit dankort - fordi I begge har adgang til kontoudtoget.

- Man har ikke noget økonomisk privatliv, hvis man betaler alt med kort og ikke går med kontanter. Og hæver man kontanter, så kan ens ægtefælle følge med i, hvor meget der hæves, siger Ann Lehmann Erichsen.

Det sætter også sine begrænsninger, hvis man vil overraske hinanden med en gave på en fødselsdag, siger forbrugerøkonomen.

- Måske vil ens partner ligefrem klage over, at der er hævet for meget. Kort sagt skal man være indstillet på, at der er fuld gennemsigtighed med fællesøkonomi, og det har sine plusser og minusser, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ifølge Louise Skjødsholm egner fællesøkonomi sig bedst, hvis man har kendt hinanden i længere tid, bor sammen og er indstillet på at dele alting.

Det er da også 39 procent af alle gifte par, der har fællesøkonomi, mens det samme kun gør sig gældende for 11 procent af samlevende par, viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her