*

Livsstil

Undgå de moralske tømmermænd

Det kan få konsekvenser, hvis du ikke kender spillereglerne til firmajulefrokosten. Få gode råd fra en takt og tone-ekspert.

Hvis alkoholen begynder at stige en til hovedet, må man hellere tage hjem. Foto: Colourbox

I mange virksomheder sluttes året af med en hyggelig julefrokost. Men dagen derpå kan være knap så hyggelig, hvis man plages af moralske tømmermænd.

Ifølge Gitte Hornshøj, der skriver bøger og holder foredrag om takt og tone, ligger forudsætningerne for en god julefrokost allerede i forberedelserne.

Det er en fordel, at gæsterne får så meget information som muligt allerede i invitationen, så de ved, hvad de har at forholde sig til.

Opskriften på en god julefrokost

»Det er en god idé med en form for underholdning eller leg, der kan løsne stemningen op. Men ikke alle bryder sig om overraskelser og kan blive urolige, hvis der for eksempel står, at de skal have løbesko med,« siger hun.

God stemning til bords

Er der bordplan, kan du risikere at sidde sammen med en, du ikke har meget tilfælles med. Her er det alligevel vigtigt, at du forsøger at tale med bordherren eller -damen.

»Hvis man er genert eller ikke har noget at sige, må man sørge for at stille spørgsmål, så det ikke forveksles med arrogance,« siger Gitte Hornshøj.

Man har et fælles ansvar for, at alle hygger sig.
Gitte Hornshøj, takt og tone-ekspert
Som udgangspunkt er det, ifølge takt og tone-eksperten, ikke god stil at tale om religion, penge og sex. Alligevel er det der, snakken ofte ender, og det kan være problematisk.

»Man skal passe på med ikke at gå over nogens grænse, og man skal derfor tage højde for, at der er mange forskellige typer mennesker til julefrokosten,« siger Gitte Hornshøj.

Hvis der ingen bordplan er, har folk ofte tendens til at sætte sig sammen med dem, de snakker godt med til hverdag. Men det er en god idé at mingle og sørge for, at eventuelle nye medarbejdere ikke føler sig udenfor.

»Det er ikke høfligt at komme med indforståede jokes, som de nye ikke forstår,« siger Gitte Hornshøj.

»Man har et fælles ansvar for, at alle hygger sig.«

Pas på snapsen

Julefrokostens største faldgrube er alkoholen. For mange er julefrokosten den fest, hvor man virkelig slår sig løs, og det er ifølge Gitte Hornshøj helt fint.

Men der er vel at mærke forskel på at slå sig løs og drikke sig alt for fuld. Ligegyldigt hvilken status du har i firmaet, er det en god idé at holde regnskab over, hvor mange gange tjeneren fylder dit glas. En god fingerregel er desuden, at jo mere ansvar du har, desto mere skal du tænke dig om. Det er der flere grunde til:

»For det første er der ingen, der har lyst til at se sin chef sanseløst beruset. Det går ikke, når man har et seriøst firma, hvor folk skal respektere én. Derudover har de personer, som har et tillidsfuldt erhverv, også et ansvar for, at tingene fungerer,« siger Gitte Hornshøj.

Et godt tip er at holde lidt igen i starten af aftenen, så man ikke er fuld allerede ved forretten.

»Man skåler med folk først på aftenen. Senere kan man slå sig mere løs.«

Ifølge Gitte Hornshøj er det god stil at dukke op til julefrokosten og være med længst muligt.

»Det er meget vigtigt, at man viser sit ansigt. På den måde viser man, at man finder virksomheden og medarbejderne vigtige.«

Men mærker man, at alkoholen begynder at stige én til hovedet, må man hellere tage hjem, før det får konsekvenser:

»Den bedste fest slutter, når den er allersjovest. Man bør altid tage hjem, før man begynder at tale dårligt om chefen eller ender med sekretæren på kopimaskinen.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her