*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

mandag 20. oktober 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Livsstil 06.02.2013 kl. 06:52
Foto: Norbert Falco

Usund mad bliver tryllet om til medicin

Danskerne har fået sig en ny sundhedsvejleder: fødevareindustrien.

Nu er det ikke kun læger og ernæringseksperter, der skal rådgive os om, hvordan vi lever et sundt liv - store virksomheder som Arla, Danone og Castus vil være med.

Siden den 14. december har EU tilladt, at madproducenter skriver om næringsstoffers sundhedsmæssige egenskaber på emballagen. Problemet er, at EU-reglerne endnu ikke stiller krav til, om produktet samlet set er sundt, skriver 24timer onsdag.

Bomstærke knogler

Det smuthul har flere virksomheder fået øje på, og derfor er hylderne i landets supermarkeder lige nu fyldt med nye kreative påfund: Eksempelvis påstår Castus, som sælger frugtstænger med et sukkerindhold på 47 gram, at man bliver 'bomstærk' af at spise deres produkt, fordi der er korn i. Den Leende Ko's fedtholdige 'Cheez Dippers' hævder, at calcium-indholdet er vigtigt for at ?opbygge knoglerne'.

Her er medicinen ikke sur

24timer har i alt fundet 10 eksempler på nye produkter, som påstår at kunne forbedre folks sundhed på forskellig vis.

»Der er sket et skift, hvor virksomhederne er begyndt at markedsføre produkter med en medicinsk retorik, og det er vildledende, fordi det flytter fokus fra produktets reelle næringsmæssige indhold. Mange af de her produkter er spækket med sukker, og det er misvisende at anprise dem som sunde,« siger adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol, til 24timer.

Fri fortolkning

Han bakkes op af sin ernæringsfaglige kollega Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring.

»Det er usmageligt af branchen, at de er begyndt at lege doktorer i forhold til danskernes sundhed. Maden skal ses i en sammenhæng. Du kan ikke lade et enkelt produkt fremstå som løsningen på et calcium-problem eller en hjertesygdom. Det er, hvad du ellers spiser og foretager dig i dit liv, som er afgørende,« siger han til 24timer.

»Vi rådgiver vores virksomheder til at tage højde for, at der i lovgivningen står, at der er en intention om, at der skal ligge nogle ernæringsmæssige kriterier til grund. Hvordan de fortolker det konkret, er helt op til virksomhederne,« siger Mette Peetz-Scou, der er chefkonsulent i Dansk Industri, til 24timer.

Kilde: 24 timer
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Pas på vejrtrækningen, når du vinterbader

Rådet for Større Badesikkerhed lancerer otte baderåd for de, der holder af at bade i koldt vand.
forsiden lige nu

Svensk ekspert: Ubåd kan være russiske specialstyrker

Hvis den formodede ubåd i Stockholms skærgård er russisk, er det sandsynligvis spetsnaz, lyder vurderingen.

80 pct. af alle ægtepar på kontanthjælp er indvandrere

De borgerlige partier bebuder en genindførelse af et loft over kontanthjælpen og en timeregel.

Pape punger ud efter privat middag betalt af kommunen

Viborg Kommune betalte for en topersoners middag for Søren Pape Poulsen og hans nuværende kæreste.

22 kvæstet på fly i voldsom turbulens

Kæmpestort Airbus-passagerfly fik en voldsom rystetur under landing i Indien.

Wozniacki ringede selv til sponsorer

Vejen til mange millioner på bankkontoen begyndte med telefonopkald.

Har Bornedal ingen tiltro til seerne?

”1864” er ikke blevet bedre i andet afsnit, men skuespillet er stadig i top.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
  • Mens vi venter på 2013

    Forrige uge skrev vi om den nye årgang for tysk Grosses Gewächs. Den er endnu ikke på markedet, men man kan godt drikke klassificeret riesling, mens man venter – eller en spätburgunder. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce