Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
onsdag 23. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Livsstil 06.02.13 kl. 06:52
Foto: Norbert Falco

Usund mad bliver tryllet om til medicin

Danskerne har fået sig en ny sundhedsvejleder: fødevareindustrien.

Nu er det ikke kun læger og ernæringseksperter, der skal rådgive os om, hvordan vi lever et sundt liv - store virksomheder som Arla, Danone og Castus vil være med.

Siden den 14. december har EU tilladt, at madproducenter skriver om næringsstoffers sundhedsmæssige egenskaber på emballagen. Problemet er, at EU-reglerne endnu ikke stiller krav til, om produktet samlet set er sundt, skriver 24timer onsdag.

Bomstærke knogler

Det smuthul har flere virksomheder fået øje på, og derfor er hylderne i landets supermarkeder lige nu fyldt med nye kreative påfund: Eksempelvis påstår Castus, som sælger frugtstænger med et sukkerindhold på 47 gram, at man bliver 'bomstærk' af at spise deres produkt, fordi der er korn i. Den Leende Ko's fedtholdige 'Cheez Dippers' hævder, at calcium-indholdet er vigtigt for at ?opbygge knoglerne'.

Her er medicinen ikke sur

24timer har i alt fundet 10 eksempler på nye produkter, som påstår at kunne forbedre folks sundhed på forskellig vis.

»Der er sket et skift, hvor virksomhederne er begyndt at markedsføre produkter med en medicinsk retorik, og det er vildledende, fordi det flytter fokus fra produktets reelle næringsmæssige indhold. Mange af de her produkter er spækket med sukker, og det er misvisende at anprise dem som sunde,« siger adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol, til 24timer.

Fri fortolkning

Han bakkes op af sin ernæringsfaglige kollega Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring.

»Det er usmageligt af branchen, at de er begyndt at lege doktorer i forhold til danskernes sundhed. Maden skal ses i en sammenhæng. Du kan ikke lade et enkelt produkt fremstå som løsningen på et calcium-problem eller en hjertesygdom. Det er, hvad du ellers spiser og foretager dig i dit liv, som er afgørende,« siger han til 24timer.

»Vi rådgiver vores virksomheder til at tage højde for, at der i lovgivningen står, at der er en intention om, at der skal ligge nogle ernæringsmæssige kriterier til grund. Hvordan de fortolker det konkret, er helt op til virksomhederne,« siger Mette Peetz-Scou, der er chefkonsulent i Dansk Industri, til 24timer.

Kilde: 24 timer
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Danmarks største folkesygdom blev snydt for hjælp

Landets mange rygpatienter fik ingen hjælp af VK-regeringens over en halv milliard kroner store Kronikerpulje
forsiden lige nu

It-kriminelle praler med fupnumre

Lederen af et forbrydersyndikat udlodder en Audi Q7 til månedens medarbejder, og en gruppe marokkanere, der laver phishingsvindel i Danmark, praler med det på Facebook.

Supermarkeder holder datomærkning skjult

Forbrugerne skal kende til mærkningen, mener Forbrugerrådet Tænk og fødevareministeren.

Saudisk prins dræbte 2.100 udryddelsestruede fugle

Endnu en sag om en saudisk prins med opsigtsvækkende udskejelser har set dagens lys.

Jysk succesbank løfter overskud 44 pct.

Der var fremgang over stort set hele linjen for Ringkjøbing Landbobank i første kvartal.

Google giver pengene tilbage for fup-app

Google er nødt til at undskylde for app, der er downloadet mere end 10.000 gange.

V: Aktion mod Thorning er barnlig

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, kalder den planlagte fløjteaktion mod statsministeren for barnlig.
Annonce
Annonce
Viva
  • Hun har to mænd

    Designer Gitte Dyrbergs liv er delt mellem to mænd. Den ene kan hun snart fejre sølvbryllup med. 
Vinanmeldelser
  • Napa vender tilbage

    Amerikanerne holder stadig af at udfordre europæerne, selv mange år efter den store smagning i Paris, der chokerede vinens verden. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce