*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

onsdag 1. oktober 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Livsstil 06.02.2013 kl. 06:52
Foto: Norbert Falco

Usund mad bliver tryllet om til medicin

Danskerne har fået sig en ny sundhedsvejleder: fødevareindustrien.

Nu er det ikke kun læger og ernæringseksperter, der skal rådgive os om, hvordan vi lever et sundt liv - store virksomheder som Arla, Danone og Castus vil være med.

Siden den 14. december har EU tilladt, at madproducenter skriver om næringsstoffers sundhedsmæssige egenskaber på emballagen. Problemet er, at EU-reglerne endnu ikke stiller krav til, om produktet samlet set er sundt, skriver 24timer onsdag.

Bomstærke knogler

Det smuthul har flere virksomheder fået øje på, og derfor er hylderne i landets supermarkeder lige nu fyldt med nye kreative påfund: Eksempelvis påstår Castus, som sælger frugtstænger med et sukkerindhold på 47 gram, at man bliver 'bomstærk' af at spise deres produkt, fordi der er korn i. Den Leende Ko's fedtholdige 'Cheez Dippers' hævder, at calcium-indholdet er vigtigt for at ?opbygge knoglerne'.

Her er medicinen ikke sur

24timer har i alt fundet 10 eksempler på nye produkter, som påstår at kunne forbedre folks sundhed på forskellig vis.

»Der er sket et skift, hvor virksomhederne er begyndt at markedsføre produkter med en medicinsk retorik, og det er vildledende, fordi det flytter fokus fra produktets reelle næringsmæssige indhold. Mange af de her produkter er spækket med sukker, og det er misvisende at anprise dem som sunde,« siger adjunkt Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol, til 24timer.

Fri fortolkning

Han bakkes op af sin ernæringsfaglige kollega Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring.

»Det er usmageligt af branchen, at de er begyndt at lege doktorer i forhold til danskernes sundhed. Maden skal ses i en sammenhæng. Du kan ikke lade et enkelt produkt fremstå som løsningen på et calcium-problem eller en hjertesygdom. Det er, hvad du ellers spiser og foretager dig i dit liv, som er afgørende,« siger han til 24timer.

»Vi rådgiver vores virksomheder til at tage højde for, at der i lovgivningen står, at der er en intention om, at der skal ligge nogle ernæringsmæssige kriterier til grund. Hvordan de fortolker det konkret, er helt op til virksomhederne,« siger Mette Peetz-Scou, der er chefkonsulent i Dansk Industri, til 24timer.

Kilde: 24 timer
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Følg disse råd, og du vil aldrig komme til at rode igen

Kan man komme til at elske oprydning? Det er lykkedes for denne kvinde.
forsiden lige nu

Hækkerup trods kritik: Vi er hårde nok over for Islamisk Stat-krigere

V og DF sætter spørgsmålstegn ved regeringens kamp mod Islamisk Stat på dansk jord.

Entreprenør i fængsel for sort arbejde

Direktør i nedrivningsfirma på Sjælland skal tre år i fængsel og betale bøde på næsten 20 millioner kroner.

Derfor tjener vi på en svag krone

Den effektive danske kronekurs er kraftigt svækket - og det er godt nyt.

"Jeg har dummet mig"

Bestyrelsesmedlem hævede 3 mio. kr. fra private konti kort tid før krakket i Amagerbanken.

"Jeg så gennem en kikkert, hvordan de slagtede folk"

Jyllands-Postens Gunnar Willum har besøgt en flygtningelejr ved grænsen til Syrien.

Grønlands opposition: Udskriv valg nu

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit har afvist at indgå i forhandlinger med Hammonds parti.
Annonce
Annonce
Viva
Vinanmeldelser
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce